Nijemci zgroženi transparentom u 2. Bundesligi: "Prešli ste granicu, ovo je odvratno"

Foto: Profimedia

HANNOVER je pobijedio HSV 4:3 na gostovanju u 21. kolu 2. Bundeslige. Osim sedam pogodaka, susret su obilježili incidenti. Navijači HSV-a upali su na teren i zakačili šest lokota na gol u znak prosvjeda protiv planova za ulazak investitora u njemački nogomet, pa ih je osiguranje na Volksparkstadionu uoči drugog poluvremena moralo rezati.

U drugom poluvremenu glavni sudac Sören Storks morao je prekinuti susret jer se na tribinama pojavio prijeteći transparent na kojem je bila glava izvršnog direktora Hannovera Martina Kinda na ciljniku. Istaknuli su ga navijači Hannovera. Nogometaši Hannovera, trener Stefan Leitel i sportski direktor Marcus Mann otišli su do gostujuće tribine i razgovarali s navijačima.

Prekid utakmice pogledajte ovdje.

Navijači Hannovera ne žele investitore u njemačkom nogometu

Pokušali su ih nagovoriti da skinu transparent, no oni to nisu učinili. Sudac je potom obje momčadi u 59. minuti poslao u svlačionicu, nakon čega je transparent uklonjen, a utakmica nastavljena poslije 30-ak minuta duge pauze.

Osim toga, ultrasi Hannovera na transparentima su imali poruke protiv vodstva njemačke lige jer ne žele ulazak investitorskog kapitala u nogomet, već da većinski vlasnici klubova ostanu navijači.

Bild: Ovo je jasna prijetnja smrću i tako je pravno treba tretirati

Bildov novinar Walter Straten nakon navijačkih prosvjeda na susretu HSV - Hannover napisao je komentar pod naslovom "Jasna prijetnja ubojstvom". Straten je transparent opisao kao odvratan te dodao da to "nije protest protiv zlih investitora".

"Ovo više nema nikakve veze sa slobodom izražavanja. Ovo nadilazi akcije poput bacanja teniskih loptica ili postavljanja lokota na stative. Ovo je jasna prijetnja smrću i tako je pravno treba tretirati. Nažalost, razočarali su se oni koji su mislili da nećemo doživljavati ovakve situacije nakon napada na Dietmara Hoppa (većinski vlasnik Hoffenheima, op. prev.).

Je li prijetnja smrću Kindu s nišanom sljedeća razina eskalacije ili samo izolirani čin luđaka? Razboriti ljudi trebali bi shvatiti da je ovo prešlo granicu i da je potrebno razgovarati. Inače će naš nogomet izletjeti s kolosijeka i to neće biti krivnja investitora", napisao je Straten.

Kicker: Ovo je bilo odvratno

Kicker je objavio tekst urednika Sebastiana Wolffa pod naslovom "Odvratan prelazak granice" u kojem stoji: "Prosvjedi protiv glasanja o ulasku investitora postali su normalni ove godine, a opravdano je što se stav ultrasa čuje i vidi. No nova akcija navijača Hannovera u Hamburgu je nedopustiva."

Wolff spominje i prosvjed u obliku bacanja teniskih loptica, koji smatra "napornim, ali podnošljivim", te dodaje: "Međutim, transparent protiv Martina Kinda nije takav. Ovo je bilo odvratno. Hannoverovi ultrasi nisu samo utakmicu na Volksparkstadionu doveli do ruba otkazivanja već su jasno prešli granicu na zastrašujući način.

Ovo se ne može opravdati ljutnjom na vlastitog šefa ni činjenicom da se već pretjerivalo u prošlosti. Storksova odluka da prekine utakmicu i pošalje igrače u svlačionicu bila je logična." 

Wolff se pita je li bilo opravdano što su igrači Hannovera slavili pobjedu sa svojim navijačima nakon spomenutih incidenata. Zaključio je kako mu je jasno da se navijačima ne sviđa ideja o investitorima u njemačkom nogometu, ali ističe da prosvjedi "ne smiju dovesti do prijetnji".

HSV je drugi, a Hannover peti u 2. Bundesligi

HSV je na drugom mjestu druge njemačke lige. Propustio je priliku približiti se St. Pauliju, koji je na prvom mjestu i s utakmicom manje bježi pet bodova. Hannover je na petom mjestu s 34 boda. Prva dva mjesta vode direktno u prvu ligu, dok treće vodi u doigravanje.

Pročitajte više