Esport

Nikad više Hrvata nominirano za najbolju momčad godine u FIFA-i 19

FOTO: EPA-EFE

POVIJESNA godina hrvatskog nogometa i sjajne predstave hrvatskih nogometaša nisu prošli nezapaženo ni u svijetu videoigara. EA Sports je objavio nominacije za najbolju momčad 2018. godine, a među 55 nominiranih našla su se čak šestorica Hrvata. Golema je to razlika s obzirom na isti izbor za 2017. kada je jedini nominirani Hrvat bio Luka Modrić, koji je i izabran među najboljih 11. 

>U PES se vratila legenda zbog koje su se razbijali kontroleri

Početkom godine EA Sports organizira izbor za momčad godine (Team of the Year) na temelju nastupa nogometaša u stvarnom životu. Ukupno je nominirano 55 igrača, a najboljih 11 doznat ćemo 7. siječnja nakon glasanja. Sportaši, predstavnici medija i istaknuti članovi zajednice igrača FIFA-e činit će 60 posto glasova, dok će o preostalih 40 posto odlučivati EA Sports. Među 55 nominiranih pet je golmana, 20 braniča, 15 veznjaka te 15 napadača. Momčad godine će kao i dosad biti posložena u formaciju 4-3-3. Izabrani igrači dobit će nove TOTY kartice s boljim ocjenama u FIFA Ultimate Teamu.

Prema broju nominiranih igrača Hrvatska je bolja od velikih nogometnih nacija poput Engleske, Njemačke i Argentine. Jednak broj nominiranih igrača ima Brazil, a više imaju samo Španjolska (7) i Francuska (9). 

Među nominiranim braničima našli su Dejan Lovren i Šime Vrsaljko, dvojac koji to nije zaslužio samo svojim igrama nego su širu publiku osvojili svojim nastupima na društvenim mrežama i iskrenim nastupima u medijima. Dio glasača će se teško prisjetiti njihovih igara početkom kalendarske godine, ali teško će zaboraviti požrtvovnost i igre sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Obojica su dobro otvorili sezonu u klubovima što bi isto mogao biti faktor odluke. 

Screenshot: EA Sports

Najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić gotovo će sigurno ući u momčad godine. To mu je pošlo za rukom i prošle godine, a srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji i individualne nagrade osigurač su da će se to dogoditi i ove. Uz njega su od Hrvata nominirani sjajni Ivan Rakitić, čija Barcelona i ove sezone drži vrh Primere, te Ivan Perišić, koji je to svakako zaslužio svojim igrama na lijevoj strani terena u Interu, ali i reprezentaciji. Iako su neki imali veća očekivanja od Perišića, kada sagledamo kompletnu godinu, sigurno je to zaslužio. 

Screenshot: EA Sports

Jedini Hrvat među nominiranim napadačima je neuništivi Mario Mandžukić. Čovjek odluke, Super Mario, hrvatski nogometaš o kojem se ove sezone zasigurno najviše govori nakon Luke Modrića. I dok su mnogi smatrali kako su mu dani u Juventusu odbrojani zbog dolaska Cristiana Ronalda, Mandžukić je još jednom na najbolji mogući način odgovorio kritičarima te pritom osvojio srca navijača Juventusa. 

Screenshot: EA Sports

Među nominiranim golmanima nije bilo nikakvih iznenađenja, ali izbor će svakako biti napet. Slovenac na vratima Atletico Madrida Jan Oblak našao se u elitnom društvu uz Alissona, Courtoisa, De Geu i Llorisa. Tijek izbora možete pratiti na Twitteru uz heštegove #TOTYVote i #TOTY.

Screenshot: EA Sports

Pročitajte više