NIKOLA PILIĆ

Nikola Pilić: Neki nogometaš uništio je sto godina tenisa, a Ćorić se osvetio

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je ispala s Davis Cupa. Najstarije momčadsko natjecanje promijenilo je format nakon 109 godina što znači da se pobjednik odlučuje na posljednjem turniru sezone koji traje tjedan dana.

Tako je Hrvatska izvučena u tešku skupinu s Rusijom i Španjolskom. Još prije turnira bilo je poznato da u reprezentaciji neće biti Marina Čilića koji je vodio Hrvatsku do naslova prošle sezone, a tri dana prije puta za Madrid smijenjen je izbornik Željko Krajan. 

Po novom formatu dvije reprezentacije igraju dva singl meča i parove kako bi odlučili pobjednika kola. Borna Gojo i Borna Ćorić izgubili su svoje mečeve, a potom se dogodio i poraz u parovima Dodiga i Mektića. To je značilo da je danas bila potrebna pobjeda 3:0 protiv Španjolske, no nakon odustajanja Ćorića koji je rekao da nije fizički spreman igrati, tako nešto je postala nemoguća misija.

Za komentar turnira nazvali smo legendarnog hrvatskog tenisača i trenera Nikolu Pilića koji je bio izbornik Hrvatske na putu do osvajanja prvog Davis Cupa u povijesti 2005. u Bratislavi. Uz to, u istom natjecanju je kao izbornik vodio i Njemačku te Srbiju do naslova.

"Skandalozno je što se uništilo više od 100 godina tradicije"

Prije nego što je komentirao igru Hrvatske u Madridu, oštro je kritizirao promjenu formata koju je inicirala Kosmos grupa na čelu sa stoperom Barcelone, biznismenom i investitorom Gerardom Piqueom. Kosmos je otkupio prava na Davis Cup za tri milijarde dolara i sljedećih 25 godina će donositi odluke oko natjecanja u suradnji s japanskom kompanijom Rakuten. Tako se mečevi igraju na dva dobivena, umjesto na tri dobivena seta kao do sada, 18 reprezentacija bori se za naslov na završnom turniru, a uz manje mečeva povećan je nagradni fond kako bi se rasteretilo tenisače. Pilić je odmah krenuo kritizirati Piquea.

"Skandalozno je da neki nogometaš i Japanac mogu uništiti preko 100 godina teniske tradicije. Vidim da su brojni tenisači iz vrha odlučili igrati, što se tiče posjete, kad igra Nadal ima gledatelja, ali gledao sam i Rusiju protiv Hrvatske, tada je bilo 20 Rusa i 50 Hrvata na tribinama. Poluprazna dvorana. Na mečevima Kolumbije i Belgije skoro nije bilo nikoga. Sve to izgleda dosta luksuzno, a na koncu publike nema ako Španjolska ne igra", kaže Pilić pa nastavlja:

"Što se tiče igrača oni koji kažu da im se format sviđa zbog više odmora. Pričaju gluposti. Većina njih igra oko 20 turnira godišnje, pogledajte Federera, Nadala i Đokovića. Mogli su se dogovoriti da se igra na dva dobivena seta, reprezentacije da se podijele u dvije grupe i umjesto četiri tjedna da se igra dva tjedna. Novac je odigrao veliku ulogu, to je pogrešan sistem, ali eto. Igraju Nadal i Đoković, ali ja nisam zadovoljan. Moglo se napraviti puno bolje od ovoga."

A kako je Pilić vidio izvedbe Hrvatske u Madridu?

"Kod Ćorića se vidjelo da je izgubio od Hačanova jer nije imao dovoljno snage zbog temperature koju je dobio tri, četiri dana prije turnira, iako je odigrao dobar prvi set. Gojo s druge strane nije imao šanse, on je oko 280. mjesta na svijetu, tek je postao profesionalac. Rubljov je odigrao sjajan meč protiv Španjolske također, kada je pobijedio Bautistu Aguta. Za parove ostaje mala žal jer smo izgubili nakon što smo vodili 4:1. Što se tiče Mektića, dobro je što je uzeo uopće četiri gema, moglo je to biti puno manje jer igrač parova ne može biti konkurentan u singlu. To su dva različita sporta."

"Ćorić se osvetio Krajanu"

Što misli o Krajanovoj smjeni nekoliko dana prije turnira? Je li Borna Ćorić imao glavnu ulogu u njegovoj smjeni jer je zamjerio Krajanu izostavljanje iz finala Davis Cupa 2016. koje je Hrvatska na kraju izgubila u Zagrebu od Argentine? Povećani nagradni fond također je navodno bio dio problema. Izostankom Čilića doznajemo da je došlo do problema u raspodjeli njegovog dijela zarade pa je i to jedan od razloga zašto je Krajan smijenjen.

"Trebao mu je zamjeriti jer je Ćorić doveo Hrvatsku do finala te godine. Trebao je biti u ekipi unatoč ozljedi iako možda nije bio sposoban igrati. Tako je meni Ivanišević bio u ekipi u Bratislavi 2005., nije odigrao nijedan meč, ali bio je tamo jer nam je pomogao da dođemo do Svjetske skupine. Zato je to sigurno i jedna vrsta Ćorićeve osvete. Ipak, mislim da se smjena Krajanu dogodila puno prekasno, samo tri dana prije turnira, i vjerujem da je novac igrao veliku ulogu. Mislim da je Krajan koji je imao dobre rezultate tražio neke bonuse."

Na kraju zaključuje:

"Otišli smo u Madrid s ekipom koja tamo nije imala što tražiti nakon ozljede Čilića, šteta što nije zdrav. Da je on spreman uz zdravog Ćorića, možda ne bismo osvojili natjecanje jer je grupa teška, ali prezentirali bismo se u puno boljem svjetlu."

 

Pročitajte više