NiP protiv FaZe Clana obranio titulu IEM Oakland

Foto: ESL

SVIH pet mapa bilo je potrebno švedskoj ekipi Ninjas in Pyjamas da obrane titulu IEM Oakland protiv supertima FaZe Clana. Susret dviju različitih filozofija igre osigurao je eksplozivno finale i neočekivan rezultat.

Ninjas in Pyjamas su se pošteno morali namučiti za prvu veliku titulu ove godine. Nakon grupne faze turnira osigurali su mjesto u polufinalu, a nakon toga su igrali protiv dvaju najboljih timova na svijetu.
 
Prvo su u polufinalu na tri mape nadigrali SK Gaming, a potom i FaZe Clan na pet mapa u finalu. U toj pobjedi i osvajanje 129 tisuća dolara, čak i titule padaju u drugi plan kada se vidi reakcija igrača NiP-a u trenutku kada podižu pokal. Legende Patrik "f0rest" Lindberg i Christopher "GeT_RiGhT" Alesund bili su vrlo emotivni, a obranu titule opisali su kao početak povratka NiP-a u sam vrh svjetskog CS-a, tamo gdje i pripada.
 
FaZe Clan u finale je ušao kao veliki favorit. Otkad timovi igraju u takvim postavama NiP je protiv FaZe Clana uzeo samo dvije od ukupno 11 mapa koje su igrali. Međutim, NiP je izgledao bolje nego proteklih mjeseci, zapravo najbolje što smo ih vidjeli od dolaska Fredrika "REZ" Sternera u lipnju ove godine. 
 
NiP je bio siguran u svoj odabir mapa, a to su potvrdili u finalu. Sve je počelo na Cobblestoneu, FaZe je nakon izgubljene pištoljke uspio povezati šest rundi u nizu, ali NiP zaustavlja nalet te odgovaraju na isti način. Trio f0rest, GeT_RiGhT, REZ bio je vrlo ubojit i odlično se kretao po mapi. Zvijezde FaZea uspjeli su osvojiti više rundi nego što su trebale samo na temelju nevjerojatnih igara s pištoljima. Međutim, faze u nastavku nije uspio uspostaviti ekonomiju, zbog čega je na kraju slavio NiP s 16-10.
 

 
Prvi odabir FaZe Clana bio je Inferno. Iako je NiP na turniru pokazao odlične igre na T strani, FaZe se pobrinuo da nema nikakvih šansi za iznenađenje. Otvorili su s 5-0, već nakon prvog poluvremena gotovo osigurali pobjedu s 11-4. Pištoljka u nastavku značila je da kraj za NiP. Uspjeli su osvojiti još nekoliko rundi, ali samo za blago popravljanje dojma, 16-7 za FaZe na leđima Håvarda 'raina' Nygaarda i Nikole "NiKe" Kovača.
 

 
U prvom poluvremenu na Trainu niti jedan tim nije uspio uspostaviti kontrolu. Često su izmjenjivali runde, momci iz FaZe Clana su opet pobjeđivali kada nisu trebali, a prvo poluvrijeme završilo je 8-7 za Šveđane. Drugo je bilo puno drugačije, opet trio f0rest, REZ i GeT_RiGhT odlično igraju te stvaraju velike probleme FaZe Clanu koji uspijeva osvojiti svega tri runde na T strani. NiP s 16-10 ponovo dolazi u vodstvo.
 

 
Prije četvrte mape, Overpassa, jedan od igrača NiP-a prolio je vodu po podlozi za miša, zbog čeka se pauza između mečeva malo oduljila. Naravno, igrači žele igrati s vlastitom opremom u što boljim uvjetima. Poduža pauza ipak je malo umirila igrače i publike te potpuno zaustavila momentum koji je NiP stvorio na prethodnoj mapi, ali to će se pokazati nebitnim. Na Overpassu smo vidjeli svu moć i raskoš talenta jedne od najboljih ekipa na svijetu, kao i bezidejnost NiP-a na toj mapi. FaZe je pogađao gotovo sve, a rain i Guardian su s agresivnim igrama na CT strani preuzimali kontrolu na mapi i ostavljali NiP bez rješenja. 16-6 za FaZe Clan značilo je da idemo na posljednju i odlučujuću mapu, Cache. 
 

 
Cache je vrlo otvorena mapa i povijesno je više odgovarala NiP-u. FaZe s Guardianom još traži pravi način kako igrati na toj mapi. Bez obzira na sve, otvorena mapa znači puno duela u kojima su igrači FaZe Clana najbolji na svijetu. NiP je počeo na T strani i na leđima vođe u igri, Richarda "Xizta" Landströma, osvojio nekoliko ključnih rundi u situaciji jedan na jedan i jedan na dva. Na kraju prvog poluvremena imali su prednost 9-6. Pištoljka u nastavku odlazi na stranu FaZe Clana kao i iduće dvije runde, a onda je igrao samo NiP. Probudio se i REZ nakon kriminalnog prvog poluvremena, GeT_RiGhT je svojim kretanjima uvijek bio korak ispred FaZe Clanba, a kada bi zagustilo ukazao bi se Xizt i osigurao rundu svojoj ekipi. Na 15-10, karrigan je uspio odgoditi pobjedu Šveđana nevjerojatnom rundom u kojoj ubio četvoricu protivničkih igrača, ali samo rundu kasnije sve je bilo gotovo.
 

 
Ninjas in Pyjamas jedan su od onih legendarnih timova na sceni, zbog kojih su mnogi zavoljeli CS esport. F0rest i GeT_RiGhT igraju zajedno više od osam godina, a vidjeti kako odlično surađuju s REZ-om, mlađim igračem koji im se pridružio tek u lipnju, bilo je veliko osvježenje. 
 
Za najboljeg igrača turnira proglašen je upravo Fredrik "REZ" Sterner, mladi Šveđanin koji protiv najboljih igrača na svijetu igra izrazito agresivno i pametno, ali i sa svojim mehaničkim vještinama može parirati bilo kome. Izvlačio je vrhunske igrače na duele i pobjeđivao ih, kretao se iza protivničkih igrača i bio najveće otkriće turnira. Uz njega su f0rest i GeT_RiGhT podsjetili zašto su toliko dugo na samom vrhu CS:GO esporta i što zapravo znači status legendi. 
 
 
FaZe Clan će morati poraditi na svojoj igri žele li konkurirati za najbolju ekipu na svijetu. Runde koje su dobivali osvajali su s pištoljima i na temelju izvrsne igre pojedinaca, ali kada su obje ekipe igrale punom snagom, FaZe je ostajao kratak. Desert Eagle u rukama raina ili NiKe je nevjerojatno efikasan i to su na turniru dokazali bezbroj puta, ali to nije dovoljno. Morat će igrati na taktički višoj razini, s boljim čitanjem protivnika, kao što to rain radi na CT strani Overpassa. 
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Pročitajte više