Nir Klinger za Index: Utakmica u Tel Avivu je ključna za Izrael i Hrvatsku i mi idemo na pobjedu

TRENER koji se u Ligi Prvaka sa Maccabijem iz Tel Aviva uspješno nosio sa Juventusom, Bayernom i Ajaxom, sada trenerski kruh zarađuje na Cipru, koji često služi i kao zamjenski domaći teren izraelskim klubovima i reprezentaciji kada zbog sigurnosne situacije ne mogu igrati u zemlji.

Tvorac jednog od najvećih uspjeha u povijesti izraelskog kupskog nogometa, za Index je prokomentirao izglede Izraela i Hrvatske u međusobnom kvalifikacijskom obračunu za mjesec dana u Tel Avivu, kao i ishod u našoj kvalifikacijskoj skupini.

"Utakmica će biti ključ naše iznimno izjednačene kvalifikacijske skupine, naročito nakon što su Rusija i Engleska neočekivano prosuli bodove na početku kvalifikacija. U Tel Avivu se sastaju dvije raspoložene momčadi i mislim da će gledatelji moći uživati", izjavio je Klinger, koji je sa zanimanjem pratio prijenos iz Maksimira.

On je, kao i Bilić mladi, 40-godišnji stručnjak i na trenersku klupu je stigao nakon uspješne igračke karijere i preko 80 nastupa za Izrael.

"Hrvatska igra odlično i vidi se da je Bilić ugradio pravi momčadski duh. Momčad puca od samopuzdanja. Igrali su doista sjajno i pobijedili Englesku, što je, ako se ne varam, jedan od najvećih uspjeha hrvatske reprezentacije i sigurno će dati dodatni podstrek vašim igračima", rekao je Klinger i dodao kako je engleska reprezentacija jedno od najvećih razočaranja ovih kvalifikacija.

"Ako Englezi u Izraelu odigraju onako kao u Zagrebu, mislim da ćemo ih gotovo sigurno pobijediti, jer utakmica sa Hrvatskom je pokazala sve njihove slabosti", pridružuje se Klinger mišljenju koje prevladava među reprezentacijama u našoj kvalifikacijskoj skupini, od Makedonije do Izraela, prema kojem su Englezi najednom postali topovska hrana.

Kada je riječ o dijeljenju pozivnica za Švicarsku i Austriju, Klinger je siguran: "Uz dužno poštovanje prema Makedoniji i Estoniji, mislim da u kvartetu Hrvatska, Engleska, Rusija i Izrael treba tražiti dva putnika za Euro"

Ipak ne potcjenjuje nikog: "Osim Andore, u našoj skupini nijedna reprezentacija ne može reći da sigurno može pobijediti neku drugu: u mom klubu su dva makedonska reprezentativca (jedan od njih je i bivši Varteksovac Jančevski) i jako dobro znam kako je teško igrati u Skopju."

Izraelski trener misli da Tel Aviv nije ništa manje vruć teren od onog u glavnom makedonskom gradu: "Nikome od naših protivnika neće biti lako u Tel Avivu pred 45 tisuća naših navijača, pa tako ni Hrvatskoj. Prije  par godina bi nam neriješeni rezultat protiv vas bio uspjeh, ali sada ćemo ići na pobjedu"

Benayouna iz West Hama, ofenzivnog veznjaka i mladog braniča Boltona Ben Haima, Klinger je naznačio kao najbolje igrače u izraelskoj momčadi. Tu je još i mladi napadač, 18-godišnji Tamuz, kao i naturalizirani Argentinac Colautti: "Naša reprezenatcija je disciplinirana momčad koja zna stajati na terenu. Ne dajemo mnogo golova, ali ih ni ne primamo"

"Javnost je veoma zadovoljna bodom u Rusiji, jer smo uvijek gubili u gostima, tako da je remi u Moskvi donio pozitivnu klimu i stvara se dojam da ćemo kući biti nepobjedivi" - zaključio je izraelski stručnjak.

Zvonko Alač

Pročitajte više