SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Nismo izgubili zbog Červarove taktike! Samo je jedan način za rušenje Njemačke

Foto: Epa, Pixell

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

HRVATSKA večeras od 20:30 u Kölnu igra drugu utakmicu drugog kruga Svjetskog prvenstva u rukometu protiv domaćina Njemačke.

Nakon što su sinoć u najvećem iznenađenju prvenstva izgubili od Brazila 29:26, Hrvatsku čeka teška borba za polufinale i na tom putu mora pobijediti Njemačku i Francusku. (Evo načina kako proći i bez pobjede, ali uz puno drame) 

Olimpijski pobjednik iz Atene, svjetski prvak iz Portugala te jedan od najboljih bekova svog vremena, legendarni Blaženko Lacković, u ulozi Indexova komentatora analizirao je debakl protiv Brazila i najavio je utakmicu protiv domaćina Njemačke.

bilEmbed from Getty Images

Naš očajan ulazak u utakmicu bio je ključ poraza, a Brazil nije bezvezna ekipa

Svi smo još pod dojmom onoga što se dogodilo s Brazilom. Loše smo ušli u utakmicu i to je bio ključ poraza. Jasno mi je da Brazil onima koji nisu toliko u rukometu ne znači puno, vjerujem da su ga mnogi podcijenili i zato je šok nakon poraza veći. Međutim, Brazil je odlična ekipa. Njihovi igrači igraju po Europi, a nositelji igre ključni su u ponajboljim španjolskim i francuskim klubovima. Mi smo u utakmicu ušli u grču, bili smo nervozni, a oni nisu imali što izgubiti. Nama je ta utakmica bila ključna, a oni su znali da će, ako pobijede, biti carevi. Letjeli su terenom, a naš očajan ulazak u utakmicu njih je samo napunio samopouzdanjem. Dozvolili smo im da se razmašu, a naša obrana jučer nije bila ni izbliza čvrsta kao što je bila protiv Španjolske. I to je to, kasnije se bilo teško vratiti.

Brazil su razbili samo Nijemci, isključivo zato što su igrali na sto posto

Ponavljam, Brazil nije bezvezna ekipa. Francuzi su s njima 59 minuta bili u egalu i tek su u zadnjih desetak sekundi prelomili utakmicu. Jedino su ih Nijemci razbili zato što su maksimalno motivirano ušli u utakmicu. Igrali su fantastičnu obranu, zaustavili su svaki pokušaj brazilske imaginacije, a Wolf na golu je imao 45 posto obrana. Samo se takvim pristupom može pobijediti Brazil, a mi takav pristup, nažalost, nismo imali.

Nismo izgubili zbog igre sedam na šest

Vidim da se svašta govori i piše, svatko ima neku svoju teoriju, svi su stručnjaci. Čitam da Červara napadaju zbog igre u napadu sedam na šest koja je rezultirala s puno lagano primljenih golova. U redu, protiv Brazila to nije išlo, ali zašto nitko o tome nije pričao kad smo pobjeđivali Island, Makedoniju i Španjolsku. Tada je sve bilo savršeno, a sad odjednom nije. Nije problem ni vanjska linija. Imamo odlične bekove, a vanjske igrače svaki trener bira prema sustavu koji želi igrati. Nismo protiv Brazila izgubili zbog toga. Izgubili smo jer smo katastrofalno ušli u susret.

Nije normalno da utakmicu za polufinale igraš 24 sata nakon onakvog fizičkog i emocionalnog pražnjenja

No, ostavimo se mudrovanja i filozofiranja. Bit će vremena za analizu i utakmice protiv Brazila i cijelog turnira. Sad je bitna samo Njemačka. Nijemci su imali jedan dan odmora više i to će biti veliki hendikep za nas. Bit će presudno vidjeti koliko su se naši igrači fizički i mentalno potrošili sinoć. Nije normalno da utakmicu koja ti je ključna za polufinale igraš samo 24 sata nakon što si se energetski potpuno ispraznio. No nema smisla ni kukati. Tako je kako je. Siguran sam da će dečki biti motivirani i da će ući 300 posto od samog početka.

Budemo li od početka igrali odličnu obranu, možemo dobiti Njemačku. Napad im nije na vrhunskoj razini

Protiv Njemačke se da igrati. Njihov napad nije na vrhunskoj razini i moramo samo odigrati vrhunsku obranu. Od početka ih agresivno stisnuti, a opet ne dopustiti da uđemo u klinč, u faul. Treba ih natjerati da se muče, da su pod pritiskom. Što duže ih držati u šahu i natjerati da postanu nervozni, da griješe. Tu vidim našu šansu. U obrani. Ona će večeras biti presudna. Hrvatska je protiv Brazila sve razočarala i protiv Njemačke neće imati što izgubiti. S druge strane, čitava Njemačka traži polufinale i njima neće biti svejedno. A Hrvatska je puno puta pokazala da je najbolja kad je najteže. Držimo palčeve i navijajmo za Hrvatsku večeras.

Pročitajte više