sp u rukometu

Nisu igrali rukomet godinu dana i trenirali su na pijesku. Danas debitiraju na SP-u

Foto: Montevideo Handball Klub

NJEMAČKA i Urugvaj večeras od 18 sati igraju susret 1. kola skupine A Svjetskog prvenstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore

I dok je za Njemačku to još samo jedna u nizu prvih utakmica na velikim natjecanjima, Južnoamerikancima je povijesna. Urugvaju je ovo, naime, debitantski nastup na Svjetskom rukometnom prvenstvu, kao što će biti i reprezentaciji Zelenortskih Otoka o kojoj smo pisali jučer.

Plasman na SP veliki je uspjeh za zemlju nešto manju od Hrvatske s tek 1900 registriranih rukometaša. Urugvaj je Svjetsko prvenstvo izborio u siječnju prošle godine na Južnoameričkom prvenstvu na kojem je osvojio treće mjesto iza Brazila i Argentine.

Zadnji put igrali prije godinu dana

Urugvajci su na tom turniru odigrali samo pet utakmica budući da se igralo po ligaškom sustavu s tek šest reprezentacija u jednoj skupini. Za treće mjesto su u zadnjem kolu morali pobijediti Paragvaj, što su i učinili te izborili povijesni plasman na SP.

No Urugvajcima je utakmica protiv Paragvaja 25. siječnja ujedno bila i zadnja. Od tad nisu igrali ni s kim, a propale su im i pripreme u Španjolskoj gdje su trebali igrati neke prijateljske utakmice.

Urugvaj ima samo četiri igrača izvan Južne Amerike od kojih trojica igraju u Španjolskoj, a jedan u Italiji. Većina ostalih igrača ima međunarodnog iskustva, ali samo u vidu Svjetskog prvenstva u rukometu na pijesku. Dio njih igrao je 2019. na SP-u u tom sportu, a za ovo natjecanje u reprezentaciju su uvrštena još dva "pjeskaša", Andres Miranda i Felipe Gonzalez.

Pripremali se na pijesku i na otvorenom

"Nama je ogromna čast što možemo nositi ovaj prekrasni svijetloplavi dres i predstavljati svoju zemlju. Mi smo skromna, ali čvrsta i borbena ekipa koja želi napredovati i želi igrati protiv najboljih na svijetu. Siguran sam da ćemo prikupiti puno iskustva koje ne možeš dobiti nigdje drugdje osim protiv ovakvih protivnika", rekao je kapetan i desno krilo Nicolas Fabra.

Igrači koji ne igraju u inozemstvu su se za SP pripremali individualno. Na raspolaganju im je bio i psiholog koji im je pomagao u mentalnoj pripremi. Neki igrači trenirali su na pijesku, a reprezentacija se okupila na pripremama u prosincu i trenirala je na otvorenom.

"Nismo imali puno opcija i morali smo se snalaziti. Pandemija nam je jako utjecala na pripreme, ali momčadski duh je na maksimumu i vjerujem da ćemo se dobro predstaviti. Volio bih da naš nastup bude motivacija našim sunarodnjacima da se bave rukometom", kazao je izbornik Jorge Botejara.

Pročitajte više