Niti Žapce nije zaobišla recesija: Kriza i u redovima sedmerostrukog prvaka Europe

VATERPOLISTI Mladosti finalnom utakmicom Kupa Hrvatske zaključili su polusezonu koja se unatoč porazu od Juga u posljednjim trenucima drugog produžetka može smatrati itekako uspješnom. Žapci su nakon devet odigranih kola Jadranske lige na trećem mjestu s dva boda manje od Jugaša - jedine neporažene momčadi.

Da suci zbog kretanja nakon prekršaja nisu poništili pogodak Antonija Petkovića protiv Barcelonete u posljednjoj sekundi dvoboja drugog kola Eurolige Žapci bi na vrhu skupine A bili usamljeni dok su ovako ispred španjolskog prvaka tek zahvaljujući boljoj gol-razlici. Financijsko pak stanje u klubu, čijem je pogoršanju umnogome kumovala recesija, a koji predstavlja perjanicu zagrebačkog i hrvatskog sporta nije ni izbliza tako ružičasto o čemu smo porazgovarali s direktorom Žabaca Boškom Lozicom.

Gospodine Lozica, sveopća kriza nije zaobišla ni sedmerostrukog prvaka Europe?

"Nažalost tako je, ali mi smo srećom predvidjeli recesiju pa smo shodno tome i revidirali neke naše planove. Prvenstveno se to odnosi na rezanje ugovora igračima, smanjili smo ukupne ugovorne obveze prema njima za 30 posto, a također i tekuće troškove kluba odnosno mjesečne izdatke što nam je u blagajni ostavilo 70-ak tisuća kuna mjesečno."

Unatoč tome ostali ste bez nekoliko važnih igrača uoči početka sezone?

"Da, razlog tome je što se nikako nismo mogli nositi s boljim ponudama koje su njih odvukle u druge klubove. Buriću je Pro Recco primjerice ponudio gotovo dvostruko bolji ugovor nego mi, slična je stvar bila i s Antonijevićem i Paškvalinom. Princip koji smo zauzeli je bio takav da smo obećali ispuniti sve obveze koje smo obećali igračima, u prvom redu zbog činjenice da su se ranijih godina zaključivali neki ugovori koji ne odgovaraju nikako trenutnom stanju na tržištu odnosno recesiji."

Što je s dugovanjima igračima iz proteklih sezona, znamo da je to rak - rana Mladosti?

"Imali smo određenih dugovanja prema bivšim igračima i još ih uvijek imamo, ali drago mi je da mogu ustvrditi kako smo riješili naše obveze od prije tri i četiri sezone. Dužni smo još igračima za prošlu i pretprošlu sezonu, ali to ćemo nastojat servisirat s blagim otklonom."

Dug državi također je dugo vremena bio kamen spoticanja?

"Mladost je u dubiozama od prijašnjih sezona, ali ponosni smo što smo sanirali dug prema državi. Porezne obveze su podmirene, svi igrači i treneri su uredno prijavljeni tako da smo s te strane formalno i pravno čisti. Kao što rekoh, igrači su najviše propatili zbog politike vaganja i balansiranosti koju smo bili prisiljeni voditi."

Rezanja ugovora nisu utjecala na predstave igrača u bazenu, dapače?

"Tako je, mi u svakom slučaju moramo biti zadovoljni ovom polusezonom. Dovođenje Emila Nikolića na mjesto trenera bilo je pun pogodak, u potpunosti je opravdao ugled velikog vaterpolskog stručnjaka koji s pravom uživa, njegov rad zasad je iznad svih očekivanja. Odlučili smo malo promijeniti klupsku politiku i sada sve više prostora dajemo našim igračima pa smo tako lansirali Babića, Martinića, Živkovića, tu je i mali Vukičević. Uz sjajnu osovinu koju imamo u dvojcu Pavić - Hinić naši mladići pomalo stasavaju i to je ono što nas najviše veseli."

Polusezona bi se mogla okarakterizirati fenomenalnom da je Kup stigao u klupske vitrine?

"Da, šteta je što nismo iskoristili priliku, imali smo Juga na pladnju. Kad sad pogledam na to finale, mogu reći da smo svi u klubu žalosni jer je izvršen pritisak na suce, tužni smo zbog tih stvari. Protestirali smo zbog takvog načina suđenja, to predstavlja veliko opterećenje za suce, ali mogu vam reći kako sam predugo u ovom sportu i mogu sa sigurnošću reći kako nitko od njih ne želi nekoga namjerno oštetiti. S druge strane, drago mi je da je u Zadru potvrđeno ono što smo svi znali - da imamo dva kluba u samom vrhu Europe."

Pročitajte više