ZLATNA LOPTA

Nakon 50 godina vrijeme je za promjenu pravila za Zlatnu loptu

Foto: EPA

FRANCE Football odlučio je kako se Zlatna lopta zbog pandemije koronavirusa i izvanrednih okolnosti u nogometu ove godine neće dodijeliti. 

"Ovakva godina ne može se tretirati kao obična, ona je jedinstvena. Bili smo u nedoumici kod odluke, ali u takvim situacijama je bolje izbjeći dodjelu Lopte nego ustrajati da se ona dodijeli nekome. Nisu svi igrači bili u istoj situaciji. Ovo je časna i poštena nagrada, a uvjeti nisu isti za sve igrače. Ovo je mala rana u povijesti nagrade, ali bolje i to nego veliki ožiljak", poručili su iz organizacije koja ovu nagradu dodjeljuje od 1956. godine.

Takva odluka razočarala je dio nogometne publike jer neki igrači igraju nogomet života i izdvojili su se kao sigurni kandidati za Zlatnu loptu, a drugu šansu možda neće imati.

> ANKETA: Tko je zaslužio Zlatnu loptu ove godine? 

No odluka o ukidanju Zlatne lopte za 2020. godinu ne mora biti loša, ako bi se iskoristila da se ispravi pedesetogodišnja suluda praksa. Zlatna lopta se od svog osnutka, protivno svakoj sportskoj logici, ne dodjeljuje za najboljeg igrača sezone koja u većini liga traje od ljeta do kasnog proljeća, već se odlučuje na temelju kalendarske godine. 

To je glavni razlog zašto smo svjedočili kontroverznim odlukama o osvajačima, posebno u bližoj prošlosti. Jedan od kriterija pri odabiru su timski trofeji i nema nikakve logike da se oni gledaju na godišnjoj razini. 

Primjerice, Van Dijku je prošle godine nagrada izmaknula za samo sedam bodova. Iako je Liverpool već do Nove godine imao prednost od 16 bodova i bilo je jasno kako su ogromni favoriti za osvajanje Premiershipa, njemu se taj trofej nije mogao uračunati i vjerojatno je zbog toga izgubio utrku. 

Ronaldo i Messi najbolje prikazuju problem oko Zlatne lopte 

Sličan primjer vidjeli smo i 2017. godine kada je Zlatnu loptu ispred Messija osvojio Cristiano Ronaldo, a to pokazuje problem jer Ronaldo i Messi igraju u istoj ligi. Real Madrid je osvojio prvenstvo u sezoni 2016./2017. s tri boda prednosti ispred Barcelone. Točno toliku prednost imao je još od početka kalendarske godine, otkad se gledaju postignuća koja ulaze u izbor za Zlatnu loptu. To znači da je Real razliku teoretski ostvario još u prvom dijelu sezone, koja se pri izboru za Zlatnu loptu ne gleda.

S druge strane, Ronaldo je nagradu za najboljeg igrača primio na kraju godine, u trenutku u kojem je u novoj sezoni bio s Realom na četvrtoj poziciji uz 13 bodova zaostatka s Barcelonom. Vrlo je očito kakva se dilema tu javlja. Treba li Ronaldu više vrednovati prvu ili drugu polovicu sezone? U prvoj polovici je osvojio naslov, ali je osvojio isti broj bodova kao Barcelona. U drugoj polovici je zaostao razlikom za koju je bilo jasno da ju je gotovo nemoguće nadoknaditi.

Ronaldo je u glasanju za Zlatnu loptu dobio prednost pred Messijem u segmentu domaćeg prvenstva, iako je u kalendarskoj godini Real osvojio čak 13 bodova manje od Barcelone.

Nagradu treba dodijeliti onome tko je odigrao najbolju sezonu 

Trofeji nisu jedini parametar zbog kojih je ovakav način odabira nelogičan. Forma i statistika igrača više osciliraju između dvije sezone nego unutar jedne. Često se dogodi da igrač na ljeto promijeni klub i ligu pa njegov učinak u drugom dijelu godine treba vrednovati u sasvim drugačijem kontekstu. 

Svi parametri koje birači France Footballa uzimaju u obzir (individualne i timske nagrade, talent, fair play i ukupna ocjena karijere) ispravnije je gledati kroz period jedne sezone. U tom pogledu, FIFA-ina nagrada za najboljeg igrača svijeta koja prati natjecateljsku sezonu suvislija je i logičnija od Zlatne lopte. 

Bitno je istaknuti i kako bi ova promjena osigurala da se ocjenjuje više utakmica i postignuća. Naime, ako će se Zlatna lopta dodijeliti tek na kraju 2021. godine, čitava 2020. godina ostat će neocijenjena. Kada bi France Football odlučio nagradu dati u ljeto 2021., na kraju iduće sezone, tada bi samo period od početka godine do kraja tekuće sezone bio izuzet od najvrjednije individualne nagrade.

Pročitajte više