NIZOZEMSKI NOVINAR PIŠE ZA INDEX Nikada u životu nisam čuo za Osijek

Foto: Getty images

NAKON andorske Sante Colome, a onda i favoriziranog švicarskog Luzerna, europski put hrabre Osječane naveo je na jednog giganta Starog kontinenta. U trećem pretkolu momčad Zorana Zekića suprotstavit će se slavnom PSV-u, nekadašnjem osvajaču Kupa prvaka i Kupa Uefa te vlasnika čak 23 naslova prvaka države. Prva utakmica igra se večeras u 19 sati u Nizozemskoj. 

O situaciji u klubu iz Eindhovena, njegovoj trenutnoj snazi i moći za Index piše Rik Elfrink, novinar "Eindhovens Dagblada" i dugogodišnji kroničar ekipe sa stadiona Philips.

"Da budem sasvim iskren, nisam upoznat sa snagom hrvatske lige, pa tako i s kvalitetom hrvatskih klubova. Za Osijek nikad u životu nisam ni čuo pa moram zato reći da je riječ o dobrom ždrijebu za nizozemsku momčad. Lagao bih ako bih rekao drugačije. PSV je bez sumnje veliki favorit i bilo bi pravo čudo da ne prođe u novi krug natjecanja."

Bila bi tragedija da ispadnemo od Osijeka 

"Vjerojatno znate kako je prošle sezone PSV završio kao trećeplasirana momčad Nizozemske. To je bilo veliko razočaranje za sve navijače, osobito zato što se ekipa strašno mučila da zabije gol. Nisu upisali previše poraza, svega dva, ali cijeli niz neriješenih rezultata koštao je PSV koji često nije znao kako dokrajčiti protivnika i to im se osvetilo.

Zato se nadam kako je ljetne pripreme trener Phillipe Cocu iskoristio da bi popravio taj ozbiljan problem. Inače, riječ o prilično kvalitetnom treneru. Svi ga se sjećate dok je bio kapetan slavne Barcelone. Kao igrač, bio je odmjeren i racionalan, a takav je i kao trener. Odaje mirnoćom koja plijeni pozornost."

Treneru Cocuu spočitavaju da ne zna motivirati igrače za male utakmice, to je Osijekova šansa

"Nema sumnje da je to i jedan od glavnih razloga zašto već petu godinu vodi PSV i najdugovječniji je trener nizozemske lige. Ono što mu ponekad spočitavaju je to da za pojedine utakmice ne zna kvalitetno motivirati svoje igrače. To on oštro demantira, međutim ako negdje Osijek može tražiti svoju šansu, onda je to upravo tu.

 

EditorialCreative

No iako je riječ o prilično nepoznatom protivniku, nemojte misliti da će stadion Philips biti prazan. Prema procjenama, na utakmici s Osijekom na tribinama će biti oko 25 tisuća ljudi, što je tri četvrtine njegova kapaciteta. Dosta će se karata i podijeliti s obzirom na to da je riječ o otvaranju sezone, pa će atmosfera biti vrlo dobra."

Morena i Guardada će biti teško nadoknaditi

"Ako se pitate koliko je ovaj PSV zaista jak, to mi je teško procijeniti. Bilo je nekoliko promjena u početnoj momčadi, otišli su Moreno i Guardado koji su jako iskusni igrači, a odlazi i Willems. On bi trebao otići u jedno od najugodnijih iznenađenja prošlosezonskog izdanja Bundeslige - Eintracht. Uglavnom, njih trojicu neće biti lako nadoknaditi.

Ipak, momčad ima još puno igrača koji mogu "zapapriti" Osječanima. Prvenstveno Locadia i Pereiro koji su vrlo brzi i opasni napadači, no nisu samo oni snaga PSV-a. Kostur momčadi su Zoet, Van Ginkel, Propper, Hendrix i De Jong. Riječ je o vrlo iskusnim nogometašima koji su jako rijetko dekoncentrirani tijekom igre."

U posljednjoj liniji PSV je najtanji, ali sve je to relativno, pogotovo kada je s druge strane Osijek

"Mislim da aktualna momčad nema puno slabih točaka, međutim ako bih morao nešto izdvojiti, onda je to posljednja linija. Tu je PSV najtanji, no to je relativno jer će i takvi igrači biti više nego dovoljni da bi se pobijedio Osijek.

Početna jedanaestorka trebala bi izgledati ovako: na golu će biti Zoet, a u posljednjoj liniji s desna na lijevo Arias, Schwaab, Isimat i Brenet. U sredini su Van Ginkel, Hendrix i Propper, a trojac naprijed Pereiro, De Jong i Locadia."

Novopridošli Lozano je paklen igrač, ali treba mu još vremena za prilagodbu

"Moguće je da će na lijevoj strani u napadu biti novopridošli Lozano koji je plaćen meksičkoj Pachuci sedam milijuna eura, no čini mi se da mu je još potreban jedan period prilagodbe. Navodno je riječ o paklenom igraču.

Bilo bi uistinu tragično kad bi PSV ispao od Osijeka, kluba za kojeg većina navijača nikad nije ni čula. Od momčadi Phillipa Cocua očekuje se da ove sezone ode jako daleko u Europskoj ligi, ali  puno toga će ovisiti i o ždrijebu. Osijek je tek prvi korak."

Pročitajte više