Njemačka zastava nema bijelu boju. Zašto su onda njemački dresovi bijeli?

Foto: EPA-EFE

NJEMAČKA nogometna reprezentacija muči se na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U prvoj utakmici šokantno je izgubila od Japana, dok je u drugoj iščupala bod protiv Španjolaca. U posljednjem kolu protiv Kostarike treba joj pobjeda, a pomoći joj mogu i Španjolci ako pobijede Japan.

Bila bi katastrofa za četverostrukog svjetskog prvaka da na drugom Mundijalu zaredom ispadne iz skupine s obzirom na talent kojim raspolaže i tradiciju koju ima. Važan dio te tradicije je i prepoznatljivi bijeli dres Elfa. Dio stranih medija piše o tome kako nogometnim fanovima nije jasno zašto Njemačka uopće ima bijele dresove.

Boje koje sežu debelo u njemačku prošlost

Naime, reprezentacije poput Engleske ili Hrvatske na zastavi imaju bijelu boju, pa je samim time očekivano da i u nogometu imaju bijele dresove ili elemente te boje. Međutim, na crno-crveno-žutoj njemačkoj zastavi nema bijele boje.

Razlog za bijelu boju njemačkog dresa povijesne je naravi. Naime, Kraljevina Pruska, koja je činila dvije trećine Njemačkog Carstva između 1701. i 1918. godine, imala je bijelu zastavu na kojoj se nalazio križ, a kasnije i orao.

Njemačka nogometna reprezentacija nastala je 1899. godine i odlučila je preuzeti pruske boje i orla, a s tom tradicijom su nastavili čak i nakon Prvog svjetskog rata, koji je donio raspad velikog carstva.

Pročitajte više