SPORTSKE ZVIJEZDE U HRVATSKOJ

Njemački mediji: Neuer pjeva pjesmu koja slavi masakre civila i etničko čišćenje

Screenshot. Bild

MANUEL NEUER je ponašanjem na odmoru u njemu omiljenoj Hrvatskoj i pjevanjem poznatih hrvatskih pjesama na našem jeziku izazvao oduševljenje u Hrvatskoj, ali je njemačka legenda svjetskog nogometa time izazvala ogorčenje u svojoj domovini.

Bild: Zna li Neuer uopće što pjeva?

Točnije, ne smeta Nijemcima što Neuer pjeva "Nek ti kušin bude stina", ali se u tamošnjim medijima velika bura digla oko toga što pjeva "Lijepa li si".

"Je li Neuer znao što pjeva?" pita se najčitaniji njemački i europski list Bild u tekstu koji je na njegovom portalu objavljen na udarnom mjestu pod naslovom "Zvijezda Bayerna pjeva pjesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima".

"Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva?"

"Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu "Lijepa li si" u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj."

Goal: Neuer pjeva pjesmu fana hrvatskih fašista 

Njemački Goal.com pod naslovom "Neuer izazvao buru pjesmom skandaloznog hrvatskog banda s fašističkim tendencijama" piše da je slavni golman Bayerna i Njemačke izazvao velike kontroverze pjevanjem pjesme "Lijepa li si".

"Herceg-Bosna iz pjesme Lijepa li si nastala je na etničkom čišćenju, pljački i masakrima Bošnjaka i Srba"

"To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi 'Herceg-Bosna', kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tijekom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg-Bosne došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu", piše Goal.

"Neuer pjeva pjesmu tipa koji veliča zločine nad Srbima, Židovima i Romima"

Ističe da je pjesma u kojoj se tako nastala Herceg-Bosna slavi kao "srce ponosno" uspješnica "Marka Perkovića Thompsona, koji veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem 'Jasenovac i Gradiška Stara' koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima", piše Goal i dodaje da je "zbog toga Thompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko europskih država".

"Ljubitelj fašista je miljenik hrvatskih nogometnih reprezentativaca. Bio im je počasni gost na trijumfalnoj paradi nakon SP-a"

Isti izvor podsjeća: "Thompson je izazvao kontroverze i prije dvije godine, kada su hrvatski nogometaši njegove pjesme pjevali u svlačionici na SP-u, kao i kada je bio počasni gost reprezentativaca na svečanom dočeku u Zagrebu."

Pročitajte više