Njemu je subotnji derbi najposebniji. Za Dinamo je zabio samo Hajduku, a sada...

Josip Brekalo kao 17-godišnjak i igrač Dinama na derbiju protiv Hajduka na Poljudu. Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

JOSIP BREKALO (25) postigao je u veljači svoj prvi gol u SuperSport HNL-u u pobjedi Hajduka nad Slaven Belupom 4:0 u 22. kolu i to osam godina i dva mjeseca nakon što je u prvenstvu Hrvatske debitirao za Dinamo. Prvi nastup u prvenstvu Hrvatske tada talentiranom 17-godišnjaku omogućio je menadžer Zoran Mamić, a zaigrao je kod Intera iz Zaprešića u prosincu 2015.

Jedini gol za Dinamo zabio je Hajduku

No Brekalo je već na ljeto iduće godine prodan u Wolfsburg za 10 milijuna eura nakon samo 11 utakmica za Dinamo, od čega je osam bilo prvenstvenih. U njima nije postigao nijedan gol. Zabio je, doduše, u Kupu, i to Hajduku. A onda se nakon više od osam godina u inozemstvu, tijekom kojih je zabijao u Bundesligi i Serie A, vratio u Hrvatsku. Dijete Dinama došlo je na posudbu iz Fiorentine u Hajduk te za taj klub zabilo svoj prvi gol u SHNL-u.

No ove subote, mjesec i pol kasnije, Brekala čeka najdelikatnija utakmica. Iako se zimus činilo da se iz Italije vraća u matični klub, ta već dogovorena pozajmica je propala i to tako da je Brekalo uzalud čekao da ga iz Dinama nazovu i potvrde već riješeni prelazak. No onda je slijedio senzacionalni obrat i umjesto u Dinamo, Brekalo je prešao njegovom najvećem rivalu. 

Osam godina kasnije ima veliki motiv kao privremeni igrač Hajduka protiv matičnog Dinama

Sada će prvi put igrati protiv kluba u kojem je odrastao i prema kojem gaji posebne osjećaje i to u jednom od derbija odluke napete sezone. Ali, nakon što ga je Dinamo onako izradio u zimskom prijelaznom roku, Brekalo će imati poseban motiv igrajući za svoj privremeni protiv svog matičnog kluba. 

Pročitajte više