NJENA REAKCIJA NA SENZACIJU JE SVE Na posuđenim skijama uzela je olimpijsko zlato i dugo stajala ovako

Screenshot: Youtube

ESTER LEDECKA najveće je iznenađenje Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Borderica je do senzacionalnog zlata u superG-ju došla na skijama koje joj je posudila Mikaela Shiffrin.

Čehinja (22) osvojila je zlatnu medalju u superveleslalomu ispred dvije šest godina starije i neusporedivo uglednije favoritkinje: sa stotinkom prednosti ispred Austrijanke Anne Veith, odnosno 11 stotinki ispred brončane Lihtenštajnke Tine Weirather.
 
Ledecki je daleko poznatija kao daskašica, svjetska je prvakinja u paralelnom veleslalomu na bordu i očekivala je medalju u toj disciplini sljedećeg tjedna.
 
Ali na skijama je do sada u karijeri u superveleslalomu ostvarila dva 19. mjesta prošle sezone. Ove sezone je u Svjetskom kupu ukupno osvojila samo sedam bodova u superveleslalomu. U veleslalomu je na ovim ZOI zauzela 23. mjesto i bila oduševljena "sjajnim rezultatom", kako je rekla.
 
Ali onda je u Pjongčangu na superG-ju izvela senzaciju ili "golemi šok", kako navode na službenim stranicama ZOI-a.
 
Startala je kao tek 26. nakon što su favoritkinje odvozile svoje, a medalje već bile podijeljene. Veith je sa svih strana primala čestitke zato što je "postala" prva skijašica koja je osvojila dva uzastopna super-G zlata. Svi su je već vidjeli na najvišem mjestu postolja, odnosno željeli su je tamo i kako bi bajka svjetske prvakinje iz 2015. bila potpuna.
 
Veith se, naime, oporavlja od ozljede koljena, zbog čega nije bila favoritkinja za ovo zlato. Koje je "imala" nakon što je bila prva s 0.10 sekundi prednosti ispred Weirather i na kojem joj je već bio čestitao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.
 
Ipak, trebala je proći još nebitna prolaznica, nekakva Ledecka. Koja k tome sve do sredine staze nije bila ni blizu vrha. Ali sjajna vožnja donjim dijelom ledene padine u Jeongseonu donosi joj vodstvo, koje zadržava iako je napravila dvije pogreške.

Kao što možete vidjeti pred kraj snimke, Veith je bila ogorčena kada je vidjela da joj je anonimusica prolaskom kroz ciljnu ravninu pokvarila zabavu i ukrala zlato, ali Ledecka je bila još više zaprepaštena. Potpuno oduzeta i zaleđena, u nevjerici je netremice buljila naizmjence u prazno pa u sat koji je pokazivao njeno pobjedničko vrijeme 1:21.11. 
 
Njen šok, perfektno uhvaćen kamerom, trajao je dugo, oko pola minute, sve dok nije sretno isplazila jezik, nakon što je konačno pojmila da je osvajačica olimpijskog zlata. 
 
"Kada sam prošla ciljem mislila sam da se radi o pogreški. Mislila sam, ma u redu, sada će promijeniti vrijeme, malo ću pričekati da dodaju koju sekundu na moje vrijeme. Ali ništa se nije dogodilo, samo su svi počeli vrištati i onda sam pomislila - ovo je baš čudo", rekla je Ledecka.

Pročitajte više