Noć odluke za Luku Dončića: Tko je najsigurniji izbor drafta i gdje bi mogao završiti Slovenac?

Foto: Vicotr de los Reyes/EPA

U NOĆI s četvrtka na petak u 1 sat održat će se NBA draft na kojem ćemo dobiti odgovor na pitanje gdje će sljedeće godine igrati Luka Dončić. Mladi Slovenac oduševio je ove sezone u dresu Reala i zadnjih mjeseci vodi se kao top 3 izbor, a dolazak trenera iz reprezentacije Igora Kokoškova na čelo Phoenix Sunsa, ekipe koja ima prvi pick, samo ga je dodatno gurnuo prema prvom izboru.

Draft je strukturiran tako da svaka ekipa ima pet minuta za izbor igrača, a kako je sam draft kompleksan proces u kojem jedna odluka povlači drugu, iznimno je teško prognozirati redoslijed pickova. No ono što se može jest predstaviti najbolje igrače na draftu.

DeAndre Ayton (213 cm - 125 kg; centar; Arizona)

Zadnjih tjedana sve sigurniji kao prvi izbor. Phoenix je prije dvije godine potrošio dva izbora u prvih deset na dva visoka igrača, no Ayton je igrač koji bi za koju godinu mogao biti najbolji visoki igrač lige. Usporedbe s Karl-Anthony Townsom zasigurno su primamljive, a neki skauti idu toliko daleko da ga uspoređuju s bivšim centrom Spursa Davidom Robinsonom. Kad smo kod Spursa, zadnjih dana kruže priče kako se Phoenix Sunsi premišljaju oko slanja prvog izbora u San Antonio u zamjenu za Kawhija Leonarda. Jedini problem je što Leonard ima još samo jednu godinu ugovora i izrazio je želju za odlazak u Los Angeles, ne u Phoenix.

No da se vratimo na Aytona - ekipa koja ga uzme neće pogriješiti. Joel Embiid pokazao je što može napraviti pravi centar u današnjem NBA-u, a Ayton ima slične predispozicije. Definitivno najsigurniji izbor na draftu, Phoenix ili neka druga ekipa, ne vjerujem da pada s „jedinice“.

Luka Dončić (203 cm - 102 kg; bek-krilo; Slovenija)

Pisao sam već zašto bi prelazak Dončića u Phoenix imao smisla, no Amerikanci su oduvijek pomalo sumnjali u europske igrače. Dončić je vjerojatno najsigurniji i najbolji europski prospekt koji izlazi na draft još od Paua Gasola davne 2001. godine. Bilo je između i dobrih prospekata, poput Darija Šarića, Marija Hezonje, Rickyja Rubija i ostalih, ali svi su imali barem jedan upitnik nad glavom, vezano uz poziciju, manjak šuta ili nešto treće.

Kod Dončića nema dvojbe, trebao bi odmah pomoći ekipi koja ga izabere, a osim Kokoškova, ima još jednog obožavatelja. Vlade Divac, generalni menadžer Sacramento Kingsa, drži drugi izbor i teško je zamisliti da će preskočiti Dončića. Trenutno ga vode kao nisko krilo iako može igrati sve tri vanjske pozicije, ovisno o strukturi ekipe.

Marvin Bagley (209 cm - 106 kg; krilni centar; Duke)

Bagley je u pozadini Aytona i Dončića od samog početka sezone. Riječ je o odličnom napadaču, vrijednom izbora u tri najbolja. Iznimno brz i spretan, sposoban pokriti obje visoke pozicije, trebao bi biti utješna nagrada Atlanta Hawksima ukoliko Dončić i Ayton odu s prva dva izbora. Bagley je u jedinoj sezoni na Sveučilištu Duke imao 21 poen uz 11 skokova u prosjeku, usput je pokazao zavidan napadački arsenal i širok izbor rješenja, od snalaženja pod obručem do vanjskog šuta. Obrana bi mogla biti problem na sljedećoj razini.

Wendell Carter (209 cm - 114 kg; krilni centar-centar; Duke)

Bagleyjev „partner u zločinu“ pod obručem Dukea. Dugo Mike Krzyzewski nije imao takav visoki dvojac na raspolaganju, no naslov nije ulovljen. Za razliku od Bagleyja, Carter neće biti dominantni strijelac na sljedećoj razini, no trebao bi biti vrhunski igrač. Riječ je o defenzivno kvalitetnom igraču, pokretnom i s dobrim osjećajem za pravovremenu reakciju. Napadački raznovrstan, šutirao je 41 % za tricu na sveučilišnoj razini (iako je trica kraća metar u odnosu na NBA), iznuđivao skoro pet bacanja po susretu i šutirao isključivo iz povoljnih situacija. Sve navedeno moglo bi ga ugurati ispred Bagleyja, pogotovo jer je Atlanta već draftala sličnog igrača u prošlosti koji je dugi niz godina bio lice franšize.

Jaren Jackson Jr. (211 cm - 107 kg; krilni centar; Michigan State)

Još jedan igrač koji se cijele godine vrti u pet najboljih. Draft je bogat visokim igračima pa ekipe koje traže pojačanje na tim pozicijama imaju sreće. Jaren Jackson će vjerojatno završiti u Dallasu ili Orlandu, a riječ je o igraču koji bi na nekom slabijem draftu bio možda i prvi izbor.

Brz, okretan i skočan, riječ je o vrhunskom atleti koji je u svega 22 minute u prosjeku imao odlične brojke i impresivne partije. No najveći problem ipak leži izvan terena. Za razliku od ostatka konkurencije, riječ je o prilično nezrelom igraču koji još nije do kraja posložio stvari u glavi iako, u njegovu obranu, ima tek 18 godina. A znamo kako upravo takve stvari razdvajaju igrače od prospekata. U ovome trenutku Jackson je ipak ovo drugo.

Mohamed Bamba (213 cm - 105 kg; centar; Texas)

Od samoga početka sezone, Bambu se povezuje samo s jedinim igračem - Rudyjem Gobertom. Ne samo na račun fizičkih predispozicija, kojima Bamba dominira na ovome draftu. Njegov raspon ruku od 236 centimetara je uvjerljivo najveći, identičan onom Goberta, a tanašno tijelo podsjeća na Francuza. Defenzivne kvalitete su također ono što ih povezuje, Bamba je na Texasu imao skoro četiri blokade u prosjeku i na račun atleticizma i zakucavanja skupio 12 poena uz 10 skokova.

Njegova uloga na NBA parketima bit će identična onoj koju imaju DeAndre Jordan i Rudy Gobert. Biti zadnji čovjek obrane, double-double igrač i pokrivati leđa ostatku ekipe. Jordan je prije deset godina izabran u drugoj rundi, Gobert prije pet na 27. mjestu, a Bamba će ići u prvih sedam ili osam izbora.

Collin Sexton (188 cm - 85 kg; playmaker; Alabama)

Dinamični i atletski moćan playmaker, koji na taj način nadoknađuje manjak visine. Prema svemu viđenom riječ je više o combo beku nego o čistom razigravaču koji će najveću snagu vući iz tranzicije. Obrambeno bi trebao biti sposoban pomoći od samoga početka upravo na račun atleticizma, no više je prospekt nego trenutna pomoć. Uz pravu minutažu i rad, može se stvoriti dobar playmaker.

Trae Young (188 cm - 82 kg; playmaker; Oklahoma)

Kada vas proglase najboljim šuterom na NCAA razini još od Stepha Curryja, to mora značiti nešto. Young je dominirao prvim mjesecima NCAA sezone, s 30 poena i devet asistencija u prosjeku. Na kraju sezone te brojke su pale na 27 poena i osam asistencija, no poruka je poslana. Dosta sitan za današnje playmakere, trebao bi imati problema s obranom i prilagodbom. Vidjeli smo već dominantne strijelce na NCAA razini kako propadaju u NBA. Jimmer Fredette je od državne senzacije kroz par godina preselio u Kinu. Young je ipak bolji atlet i kreator, no dominacija na sljedećoj razini će se teško preslikati sa sveučilišta.

Michael Porter (210 cm - 95 kg; nisko krilo; Missouri)

Novi Kevin Durant nije imao priliku pokazati što zna. Ozlijedio se nakon svega dvije minute u NCAA i vratio se tek pred kraj sezone. Svega tri utakmice na sveučilišnoj razini, točnije 53 minute. Od čovjeka koji je trebao biti najveća konkurencija Aytonu za prvi izbor, postao je granični top deset izbor. Nije zaboravio igrati, ta kombinacija dužine, atleticizma i postizanja poena bila je jedinstvena ove sezone. Ozljede leđa nikada nisu bezazlene i to će vjerojatno odbiti ekipe na vrhu. No kako će odmicati izbori, potencijalna kocka s Porterom će se isplatiti.

Što se tiče igrača s ovih prostora, uz spomenutog Dončića, jedino Džanan Musa kotira kao igrač koji bi mogao biti izabran. Njegov trenutak će doći vjerojatno sredinom druge runde i moći će ostati u Europi ako procijeni da nije spreman odmah pomoći.

Pročitajte više