Noć za povijest NBA lige. Čudesni Embiid i Towns izveli ono što se čekalo 45 godina

Foto: Profimedia

KAKVA noć u NBA ligi! Luka Dončić je protiv Bostona 38. put ostvario triple-double s 30 poena i tako na povijesnoj ljestvici tih podviga pretekao LeBrona Jamesa. Kevin Durant zabio je 43, uključujući i koš za pobjedu Bullsa nakon što su kod Sunsa gubili 23 razlike. Giannis je dotukao Detroit s 31 poenom, 17 skokova i 10 asistencija. Rookie Victor Wembanyama ubacio je 33 uz 7 skokova.

Pogledajte što su u samo jednoj noći izvele NBA zvijezde

MVP je odigrao partiju za sva vremena

No sve ove sjajne predstave zasjenili su fenomenalni Joel Embiid i Karl-Anthony Towns. Aktualni MVP najjače lige Sixersima je donio pobjedu nad Spursima (133:123), za koje je odličan bio Wemby sa spomenutim učinkom. No nitko ga ne spominje zbog čuda koje je izveo Joel Embiid. On je postigao klupski rekordnih 70 poena (šut iz igre 24/41, slobodna bacanja 21/23), a dodao je 18 skokova i 5 asistencija. 

Srušio Chamberlaina, izjednačio se s Jordanom, ali i uspio što nije nitko dosad

Embiid je tako srušio rekord franšize, koji je dosad sa 68 poena držao jedan od najvećih. Wilt Chamberlain zabio je toliko dok se klub još zvao Philadelphia Warriors. Osim što je srušio Chamberlaina, Embiid se izjednačio s Michaelom Jordanom. Naime, samo njih dvojica u zadnjih 40 godina odigrala su partiju s učinkom 65/15/5. No do Embiida nitko u povijesti NBA lige nije završio meč sa 70/15/5. 

KAT senzacionalno srušio vlastiti rekord

U isto vrijeme, ali na drugom kraju Amerike, u Minneapolisu, Karl-Anthony Towns postao je rekorder Wolvesa. Oni su, doduše, izgubili od Hornetsa (128:125), ali nitko ne priča o rezultatu te utakmice, nego o pothvatu koji je izveo KAT. On je postigao pola koševa svoje momčadi (62) i tako postao igrač Minnesote s najviše poena na jednom meču u povijesti srušivši vlastiti rekord za dva poena. 

NBA: Nitko prije nije uspio ostvariti ovakav triple-double

Towns je ovim pothvatom izveo još par ostvarenja za povijest najjače lige. Postao je prvi centar otkako se igra NBA koji je na utakmici zabio 60 poena uz 10 trica. Njegova je partija još po nečemu jedinstvena, ističe NBA: "Nitko prije Townsa nije završio meč s po 10 ubačaja za jedan, dva i tri poena. Povijesni KAT-ov triple-double je 11/20 za dva, 10/15 za tri i 10/14 s crte slobodnih bacanja."

"Zapišite ovaj dan i ovo što su izvela njih dvojica"

Premda ih je dijelilo 1500 kilometara, Embiid i Towns izveli su zajednički pothvat. "Zapišite 22. siječnja 2024. jer tog dana, koji su učinili posebnim danom u povijesti lige, ovaj par izveo je ono što NBA nije vidio više od 45 godina", piše najjača liga na službenim stranicama i dodaje: "Zadnji put kada su dva igrača iste noći postigla barem 60 poena bio je 9. travnja 1978. Tada je David Thompson postigao 73 za Denver, a George Gervin 63 za San Antonio."

Pročitajte više