Transferi

Nogomet je došao do točke u kojoj PSG više ne može prodati zvijezdu poput Neymara

Foto: Profimedia

NEYMAR je u vrlo kratkom roku od rješenja problema u PSG-u postao sam problem. Klub je za sve isključivo sam kriv, ali ta činjenica ne mijenja ono najvažnije: nogomet je došao do točke u kojoj PSG više ne može prodati jednog od najpopularnijih i najboljih igrača današnjice.

Neymar to svakako jest. Od svih sportaša na svijetu, Neymar je četvrti po pratiteljima na Instagramu i, s preko 170 milijuna pratitelja, jedan je od tek petorice sportaša (LeBron James, Virat Kohli, Messi i Ronaldo) koji su premašili 100 milijuna. Nitko drugi tome nije ni blizu. Već je godinama i unutar top 5 sportaša koji najviše zarađuju. Samim time realno je za očekivati da bi svakom novom klubu donio hrpu novih pratitelja, pobudio bi brdo pažnje, a vrlo bi vjerojatno eksponencijalno narasla i prodaja dresova.

Osim toga, kada se vidi kako i dalje igra za Brazil, sasvim je jasno da je riječ o jednom od najboljih igrača svijeta, koji pritom, s 30 godina, i nije toliko star. PSG za njega ne bi tražio ni blizu iznosu od 222 milijuna eura, kolika je bila odšteta kada ga je dovodio, što je i dalje svjetski rekord. Danas se spominje pedesetak milijuna eura, a Parižani bi gotovo sigurno pristali i na manji iznos.

Unatoč svemu tome, čini se da ga ne mogu ni pokloniti…

Zašto ga uopće žele prodati?

Uprava Parižana počela je paničariti uvidom u Neymarov ugovor, koji mu se nakon 1. srpnja ove godine automatski produžuje do 2027., uz astronomsku plaću koja mu omogućuje život jednog od najplaćenijih sportaša današnjice. Stvar vjerojatno ne bi bila ni problematična ni hitna da Kylian Mbappe nije tek prije koji mjesec potpisao novi ugovor s PSG-om, koji ga je uspio zadržati u bitci s Real Madridom tako što mu je u osnovi ponudio - bianco ček. Mbappe ne samo da ima najveću plaću u svijetu nogometa već i najveće bonuse te je u potpunosti vlasnik prava na svoje ime, što ima velike posljedice kod prodaje dresova i drugih klupskih artikala.

Osim toga, u klubu je i dalje Lionel Messi tako da njihove tri plaće ukupno sada iznose oko 210 milijuna eura, što je iznos koji premašuje kompletne budžete mnogih velikih europskih klubova. Uz sve manipulacije proračunom i pravilima, čak ni PSG ne može izdržati takav pritisak na budžet, s obzirom na stara i nova UEFA-ina pravila oko održivosti i poslovanja. 

Ukratko, kao kroz lajtmotiv filmova s Divljeg zapada - "u tom gradu više nema mjesta za jednog od vas". Već je i ove sezone postalo jasno kako nema te svlačionice koja u isto vrijeme može podnijeti takva tri igrača kakvi su Messi, Neymar i Mbappe, a pogotovo nema budžeta koji može podnijeti takva tri izdatka. Možda bi ga zapravo i bilo kada ne biste morali platiti i ostalih 20-ak igrača s također visokim primanjima. 

Neymar ne gine za grb

Kao da to sve nije dovoljno, predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi poslao je nedavno prilično nedvosmislenu poruku: "Želimo mlade, talentirane ljude koji su maksimalno fokusirani i koji imaju pobjednički mentalitet. Želimo ljude koji su spremni poginuti za ovaj grb." Ne treba biti pretjerano oštar da bi se zaključilo kome je primarno odaslana poruka.

Dodatni korak u tom smjeru trebalo bi biti zapošljavanje Christophea Galtiera, trenera koji je posljednji PSG-u oteo titulu nacionalnog prvaka, kada je na spektakularan način došao na tron Francuske s Lilleom u sezoni 2020./2021. Njegov trenerski credo i metodologija obilježeni su čvrstom disciplinom na terenu i izvan njega te ponekim možda i rigidnim principima, što je sve u potpunom kontrastu s Neymarovim ponašanjem. Istini za volju, to će zahtijevati i modifikacije prema Messiju i Mbappeu, ali čini se da je Neymar izdvojen u klupskoj komunikaciji kao crna ovca.

Iako je Neymarovim dolaskom podignut renome kluba, PSG nije ostvario svoju prvu misiju - osvajanje Lige prvaka. Došli su vrlo blizu 2020. te, da je Mbappe bio samo malo precizniji u prvom poluvremenu protiv Bayerna, danas taj problem vjerojatno ne bi ni postojao. Međutim nije bio. Neymarov se period tako označava kao neuspjeh, a klub je akvizicijom Messija te Mbappeovim ugovorom očito okrenuo list, kako u pogledu marketinga tako i u pogledu hijerarhije. 

Neymaru tu ne pomaže činjenica da je svake sezone ozlijeđen baš u vrijeme kad je njegovoj sestri rođendan ili kada su neke od glavnih tema pariških tabloida njegovi razulareni partyji, na koje dolaze i ostali suigrači. Neymar ne samo da ne živi potpuno sportski nego i ostale vuče u krivom smjeru. U svakom slučaju, sigurno nije percipiran kao netko tko bi ginuo za grb.

Neymar je danas ono što je Bale bio jučer

Čak i takav Neymar, kada se pogleda kako je odigrao na Copa Americi ili tijekom kvalifikacija za SP noseći dres Brazila, pojačanje je gotovo za svaki klub na svijetu. Čak i za PSG godišnje odigra 20-ak odličnih utakmica iako je to rijetko u prijelomnim susretima Lige prvaka, kada je zapravo najpotrebniji. Unatoč tome, teško je oteti se dojmu kako na svijetu postoji tek nekolicina klubova s dovoljno jakim kadrom i igračkom strukturom za koje Neymar ne bi bio pojačanje.

Neymar je zapravo tek ekstremnija inačica nogometnog problema koji možemo nazvati paradoks Garetha Balea. Proteklih nekoliko sezona, kada je i javno postalo jasno da Gareth Bale ne želi Real Madrid niti Real Madrid želi Balea, on ga svejedno nije uspio prodati. Štoviše, Bale odlazi tek ovoga ljeta, nakon što je do kraja odradio ugovor u Real Madridu, uglavnom sjedeći na klupi posljednje dvije sezone (uz kratak izlet u Tottenhamu).

Gareth Bale također plaćom spada među najbogatije nogometaše, a Real Madrid nije mogao pronaći klub koji bi na sebe preuzeo 33 milijuna eura godišnje, koliko je primao Velšanin. O smanjenju primanja nije bilo ni govora. Neymarova plaća gotovo je dvostruko veća, a Brazilac pokazuje svoje pravo lice kada igra u nacionalnom dresu.

Neymar donosi potres u svaku svlačionicu

Svaki klub koji bi želio dovesti Neymara morao bi ga pretvoriti u najplaćenijeg igrača momčadi, čime bi poremetio hijerarhiju odnosa u svlačionici. Koliko je teško igračima davati plaće takvih dosega, postaje sasvim jasno u pregovorima Liverpoola i Salaha, koji su se također otegnuli puno dalje od klupskih želja. I Liverpool i Salah žele nastavak suradnje, a Egipćanin je posljednjih nekoliko sezona igrama strašno puno zadužio klub. Unatoč svemu tome, Liverpool mu ne može ponuditi ugovor koji bi bio u rangu s primanjima kakva ima Neymar.

Kod Neymara nema takve situacije, već bi se trebao javiti klub koji bi na sebe preuzeo sav rizik te akvizicije, pri čemu je odšteta PSG-u vjerojatno najmanji problem. S obzirom na sve probleme u Barceloni, ta opcija nije realna iako bi Neymaru bila najdraža. Kako i Real Madrid razmišlja u potpuno drugom smjeru, a u Manchester United je došao Ten Hag - trener koji sigurno ne želi Neymara - opcija više gotovo da i nema.

Vjerojatno jedina koja je preostala je Newcastle, klub željan brze reputacijske ekspanzije, ali Neymar ga ne uzima u obzir, baš kao što ni Bale nije htio u Kinu ili u neke manje klubove. 

Nogomet je došao do točke gdje za Neymara nema mjesta

Situacija s Neymarom nije endemična, ali je najekstremnija. Dosad su slične stvari klubovi morali prolaziti s Baleom, Griezmannom ili Coutinhom, a trenutačno čak ni Dybala ne može pronaći klub koji bi odgovorio njegovim monetarnim ambicijama. Razlika je ipak velika jer nitko od njih nije Neymar, koji je ne samo nogometna nego i planetarna ikona. 

Međutim, nogomet je došao do točke gdje za njega nema mjesta. Što zbog covid-krize, što zbog racionalnosti klubova kakav je Manchester City, Neymar nema kamo. Najlošije su to vijesti zapravo za PSG, koji će na ekstremno visokoj plaći imati igrača koji može biti ogroman problem u svlačionici, a trenutačno nema ni jasan plan ni jasnu metodu kako ga se riješiti. 

Neymar saga tek je počela i neće brzo biti gotova…

Pročitajte više