"Nogomet je igra živih bića": FIFA iznenada odustala od lopte s čipom

LOPTA s čipom trebala je pomoći u jednom, vrlo bitnom detalju: određivanju je li u dvojbenim situacijama lopta prošla crtu ili ne. Inicijativa nije prošla, a obrazloženja su vrlo nejasna.

 Fifina Komisija za pravila nogometne lige (IFAB) zasjedala je u škotskom Gleneaglesu i donijela šokantnu odluku: nakon mjeseci i mjeseci priprema lopta s čipom je odbačena.

Zakonodavci nogometne igre tako su odlučili omjerom glasova 5:3. Četiri glasa protiv došla su iz Fife, te jedan iz Walesa. Za čip su glasovali Englezi, Škoti i Irci.

"Razočarani smo, vrlo razočarani. Svi smo navijali za 'naprednu' loptu. No, ideja je ispala loša. Prekidamo sve eksperimente i pametna lopta više nije u planu: niti sljedeće godine, niti u bližoj budućnosti" izjavio je izvršni direktor Engleskoga nogometnog saveza (FA) Brian Barwick.

U Hawkeyeu, kompaniji koja je isti sustav uspješno uvela u tenis i kriket, frapirani su odlukom Fifina organa.

"Zatečen sam. Prije godinu dana dali su nam sve ovlasti i uvjeravali nas da je uvođenje čipirane lopte neminovno. Sada su to odbili. Toliko novca, truda i vremena uloženo je nizašto. U šoku sam" izjavio je upravni direktor Hawkeyea Paul Hawkins.

Lopta s čipom trebala je pomoći u jednom, vrlo bitnom detalju: određivanju je li u dvojbenim situacijama lopta prošla crtu ili ne. Inicijativa nije prošla, a obrazloženja su vrlo nejasna.

"Mislimo da je nogomet igra živih bića, te da stoga ima humano lice. Ustanovili smo da bi tako nešto naškodilo sadašnjem poimanju igre" izjava je glavnog tajnika FA-a Davida Collinsa.

Umjesto čipa, zakonodavac je zato odobrio prijedlog o dva dodatna suca tijekom utakmice. Obojica će zauzimati poziciju iza gola i iz svoje perspektive procjenjivati događanja pred golom. Eksperimenti će početi već ove godine na Fifinim i Uefinim natjecanjima mlađih dobnih kategorija.

U IFAB-u su također standardizirali dimenzije nogometnih igrališta za međunarodne utakmice nogometaša na 105x68 metara

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više