EL CLASICO

Tinejdžer je zasjenio Messija. Koštao je 45 milijuna eura nakon 17 minuta igre

Foto: EPA /

Nova šamarčina Barcelone ne bi trebala toliko boljeti realovce. Oni su sinoć upisali i jednu veliku pobjedu, a njeno ime je Vinicius Junior. Oprosti Leo, ali tinejdžer je i tebe ostavio u sjeni. A to nije mala stvar.

Sedam golova i 13 asistencija u 30 utakmica za Real Madrid imao je Vinicius do sinoćnje utakmice, čudnog El Clasica u kojem je Real napadao, a Barca zabila tri zgoditka iz dva udarca u okvir gola. Ti brojevi golova i asistencija koje ima Vinicius u dresu europskog prvaka, uz podatak da mu je tek 18 godina, govore za sebe i neupitno je da se radi o mladiću koji na dlanu ima cijeli svijet.

Vinicius je Real učinio ponosnim, Barcu podsjetio da nije Barca

Nijedna statistika, međutim, ne može biti toliko fascinantna i upečatljiva kao ples pod reflektorima Santiago Bernabeua, u sudaru Reala i Barce, u El Clasicu. Vinicius je plesao, igrao brazilsku sambu, izluđivao Nelsona Semeda i Gerarda Piquea, tjerao strah u kosti Barcinih navijača i natjerao golmana Ter Stegena da još jednom bude heroj u meču u kojem Barca slavi.

Predstava mladog Viniciusa protiv Barcelone pobjeda je za Real, a jednim dijelom i poraz za Barcu. Jer kad dođete na prazni Nou Camp, na njegovim tribinama ćete vidjeti onaj kultni slogan "Više od kluba", a to za Barcu znači i više od igre, ma više i od rezultata. Ideal prije svega. 

Nakon toliko godina, toliko spektakularnih predstava, toliko nagomilanih trofeja svake vrste, Barcelona je u Madridu podsjećala na sve, samo ne na sebe. I koliko god bilo lijepo slomiti najljućeg rivala rezultatom 3:0 i tako izboriti finale Kupa kralja, Barcelona zna da nije prava. 

U meču u kojem jedna momčad biva znatno lošija, manje kreativna i uglavnom sterilna, ali opet pobjednička, dok druga momčad stvara šanse na krilima mladog dečka koji ima nogomet u malom prstu te usput gubi, Barcelona bi, to joj je u DNK-u, željela biti ova druga momčad. 

"Čuvar lopte" predodređen za osvajanje Zlatne lopte

U tom segmentu, a to će budućnost tek pokazati, Real je sinoć bio pobjednik. Real je vidio da u svom rosteru ponovo ima "konja za utrku", majstora predodređenog za Zlatnu loptu. Tek mu je 18 godina. Barca ne može ponosno uprijeti prstom u bilo kojeg svog drugog igrača, osim Messija, i reći da je to igrač za Zlatnu loptu. Možda to bude Dembele, on je s takvim renomeom i doveden u Blaugranu, ali joystick u sitnim noćnim satima dolazi na naplatu. Vidi se da je Francuz "wonderkid", ali dugo tapka u mjestu. Iza Viniciusa se diže prašina.

Od prvog dana, kada je mladi Vinicius kao petogodišnjak došao u školu nogometa blisku Flamengu, vidjelo se da je iznad ostalih. Kako je vrijeme prolazilo, razlika je bila sve jasnija. Kažu da je toliko žudio za loptom da su ga mogli slati u bilo koju kategoriju da trenira, a da njega to ne bi umorilo. Njegova generacija u omladinskom pogonu Flamenga u jednom momentu imala je učinak koji je nevjerojatan – u tri godine nisu izgubili meč, tad je Vinicius dobio nadimak "Čuvar lopte".

Brazilsku javnost zadivio je na Kopa Sao Paulu, čuvenom brazilskom prvenstvu za mlade, gdje su stasali i mnogi brazilski velikani poput Rivalda, Djalminhe, Neymara, Lucasa Moure, Gabriela Jesusa... Tu se Vinicius sa svojih 16 godina poigravao s momcima starijim po tri godine.

Bilo je to dovoljno da Florentino Perez odobri isplatu u iznosu od 45 milijuna eura (ukupna vrijednost transfera prema Transfermarktu je 61 milijun eura), iako je Vinicius tog svibnja 2017. godine imao tek 16 godina. I samo 17 minuta seniorskog nogometa u karijeri.

Rijetko je Real tako kupovao, tako masno plaćao za igrača koji još nije zvijezda, koji još nije ni senior. Ali ovaj put je znao da je prava stvar pod rukama. Nisu Galacticosi željeli promašiti još jednog Neymara...

Polazna točka s kakvom se ne mogu pohvaliti ni najveći

Nakon posljednjeg zvižduka glavnog suca sinoćnjeg meča Florentino Perez je mogao staviti pečat na onu procjenu iz svibnja 2017. godine. Pečat iznad kojeg piše da su dobili pravog Galacticosa. 

Tijekom sinoćnjih 90 minuta Vinicius je svojom brzinom, tehnikom, driblinzima, finesama na malom prostoru, osjećajem za prostor, hrabrošću i odvažnošću pokazao što znači imati dar, što znači biti čudo prirode. Nedostajala je efikasnost, ali zar itko sumnja u njen dolazak?

Može se, primjerice, reći da Cristiano Ronaldo sinoć ne bi imao onoliko prodora i driblinga, ali bi vjerojatno zabio gol. Španjolci danas u izvještajima pišu kako su se Realove zvijezde skrivale iza Ronaldovih leđa koja su nosila Real. Ne treba očekivati da Vinicius već u ovom trenutku može ponijeti teret da u potpunosti zamijeni Ronalda, ali isto tako nitko ne smije ni zaboraviti da je Ronaldo odigrao 31 El Clasico i čak 15 puta upisao poraz, da je u svom posljednjem El Clasicu na stadionu Santiago Bernabeu i on poražen rezultatom 3:0. Ali da mu sve to nije bila prepreka da osvoji četiri Lige prvaka i četiri Zlatne lopte u dresu Reala.

Real s Viniciusom u ovom trenutku nema igrača koji može, poput Ronalda, postići 10 golova u dva meča četvrtfinala, dva meča polufinala i finalu Lige prvaka te tako donijeti "klempu" u Madrid, ali ima igrača koji je skoro duplo mlađi od Ronalda i već sada "lomi kičme" protivnicima u El Clasicu. Takav dijamant nema limite, a na njemu je kako će to iskoristiti. 

Jasno je da ozljede, naporan rad, veliki pritisak i odricanja čekaju Viniciusa na putu da postane igrač koji se može primaknuti dostignućima najvećih nogometaša svih vremena. Sigurno je da ima fenomenalnu polaznu točku, da nogomet ne pamti mlađeg igrača koji je tako plesao u El Clasicu.

Pročitajte više