Nogomet u četrdesetima: Tihonov zaigrao nakon deset godina, Litmanen u Helsinkiju

ANDREJ TIHONOV (40) zaigrao je za nogometaše moskovskog Spartaka prvi puta nakon više od 10 godina, te je inspirirao svoju momčad za pobjedu nad Krasnodarom 2:1 u četvrtfinalu Ruskog kupa.

Tihonova je u Spartak, još 1992. godine, doveo tadašnji menadžer Oleg Romancev. Vrlo brzo je ovaj bivši ruski reprezentativac postao jedan od ključnih igrača Spartaka, s kojim je osvojio osam naslova prvaka Rusije.

Zadnju utakmicu za taj klub je Tihonov odigrao još u rujnu 2000. godine, protiv Real Madrida. Ubrzo nakon toga ga je iz kluba potjerao baš Romancev, koji je u međuvremenu postao i predsjednik, ali je zadržao i svoju trenersku ulogu.

Igrao je Tihonov nakon toga za Maccabi, dva puta za Krilja Sovjetov, Lokomotiv iz Astane, te dva puta za Himki u kojem je prošle godine, kako se pretpostavljalo, i okončao veliku karijeru.

Ove sezone se vratio u Spartak u svojstvu pomoćnog trenera, ali se registrirao i kao igrač.

U srijedu je upisao i prvi nastup. Igrao je do 53. minute, a izvještaji sugeriraju da je krilni napadač bio jedan od najaktivnijih igrača na travnjaku. Napustio je igru uz velike ovacije Spartakovih navijača, koji su u solidnom broju posjetili Lužniki, iako je Spartak posljednji na ljestvici u ruskom prvenstvu, zbog čega je u ponedjeljak prvi trener Valerij Karpin podnio ostavku.

"Drago mi je da sam zaigrao više od 50 minuta i pomogao momčadi. Također me raduije što sam vidio ovako velik broj naših navijača usprkos teškoćama u kojima se klub našao. Možemo igrati bolje no što smo pokazali u ovoj utakmici i moramo malo po malo napredovati. Ne znam hoću li opet zaigrati za Spartak ove sezone", izjavio je Tihonov.

Bivši napadač Ajaxa i Liverpoola sa 40 godina prešao u Helsinki

Finac Jari Litmanen, koji je u veljači napunio 40 godina, igrat će ove sezone za nogometnog prvaka svoje zemlje HJK Helsinki.

Litmanen je zadnje tri sezone odigrao u Lahtiju, a u novom je klubu dobio dres sa brojem 10. Ovaj neuništivi napadač već je igrao u HJK-u prije točno 20 godina, a njegovi najpoznatiji klubovi u kojima je igrao su Ajax, Barcelona i Liverpool.

Najveći uspjeh ostvario je s Ajaxom 1995. godine, kada su ''kopljanici'' u finalu Lige prvaka pobijedili Milan 1:0.

Za finsku reprezentaciju je Litmanen odigrao 137 utakmica još od 1989. godine te je sa 32 gola i njezin najbolji strijelac u povijesti.

Kada je u studenome prošle godine zabio gol u pobjedi nad San Marinom 8:0 u kvalifikacijama za Euro, postao je i najstariji strijelac u povijesti svoje reprezentacije.

Pročitajte više