Nogometni svijet stao uz Ranierija: "Leicester je izgubio dušu i ovo će ga skupo koštati"

Foto: Getty Images / Guliver Image

OTKAZ Claudiju Ranieriju iz Leicestera šokirao je nogometni svijet, unatoč tome što se Lisice bore za opstanak u Premier ligi i imaju šest poraza zaredom, bez postignutog gola u prvenstvu tijekom 2017. godine. 

Ipak, navijači diljem planete osudili su potez vlasnika Vichaija Srivaddhanaprabha koji je govorio kako Talijan ima njegovu punu podršku, a onda ga je potjerao svega devet mjeseci nakon povijesnog naslova prvaka Engleske. 

"S ovim jutrom Leicester je izgubio dušu koja bi ga mogla skupo koštati na svim poljima. Natjecateljskom i financijskom. Novog trenera čeka paklen posao, a klub bi mogao ostati bez podrške velikog broja navijača koji su razočarani otkazom Ranieriju. On će ostati najveći čudotvorac u povijesti kluba i jedan od najvećih u sportu uopće", pišu engleski mediji.

Burnley može, Leicester ne

Mediji na Otoku usporedili su Burnley i Leicester. Burnley je 2012. godine doveo trenera Seana Dychea koji je uveo klub u Premier ligu, a zatim ispao iz nje. Međutim, nije potjeran, naprotiv, nego mu je ukazano povjerenje koje je rezultiralo povratkom u elitni engleski nogometni razred. 

"S druge strane, Ranieri je donio naslov prvaka Leicesteru. Ljudi, naslov prvaka Engleske! I što je na kraju dobio - otkaz. Iako za to nije kriv on, nego igrači koji ne sliče na one iz prošle sezone. Umjesto da je Ranieri dobio ugovor na pet, deset godina nakon svega što je učinio, morao je otići poslije devet mjeseci nakon nevjerojatnog uspjeha koji će se teško ponoviti u budućnosti", piše Daily Mail.

Na korak od četvrtfinala Lige prvaka

Najbolji trener Premier lige za sezonu 2015/16. i službeno najbolji u izboru Fife za 2016. godinu i ove sezone, unatoč borbi za opstanak, uspio je iznenaditi sve. U prvom (vjerojatno i posljednjem) povijesnom nastupu u Ligi prvaka uspio je osvojiti prvo mjesto u skupi G ispred Porta, Copenhagena i Club Bruggea te se plasirati u osminu finala.

Ali ni tu nije stao. Iako Leicester nije odigrao dobro, uspio je na Sanchez Pizjuanu izgubiti sa svega 2:1 od Seville, aktualnog prvaka Europske lige i momčadi koja se bori za naslov prvaka Španjolske s Real Madridom i Barcelonom. 

Engleskoj ekipi potrebna je pobjeda od samo 1:0 na King Powe stadionu kako bi stigla do čudesnog četvrtfinala Lige prvaka i ostvarila još jednu senzaciju. No očigledno to nije bilo dovoljno vlasniku kluba.

"Ovo nam je bila najteža odluka od kada smo u klubu. Ranieri je fantastičan čovjek, vrhunski trener i povijesna ličnost Leicestera, u kojem će mu vrata uvijek biti otvorena. Međutim, teškog srca donijeli smo odluku da su promjene potrebne kako bismo izbjegli ispadanje iz Premier lige, što je osnovni cilj ove sezone", saopćili su iz kluba, odnosno vlasnici iz Tajlanda. 

Mourinho: Ti si povijest, Claudio

Navijači diljem svijeta priželjkuju ispadanje Leicestera iz Premier lige nakon ovakva poteza, a u moru podrške koju je Ranieri dobio izdvaja se ona Josea Mourinha. Trener Manchester Uniteda svojevremeno je vodio pravi rat s Rimljaninom, ali ovaj put putem Instagrama naklonio se Talijanu.

"Šampion Engleske i Fifin trener godine dobio je otkaz. To je novi nogomet, Claudio. Zadrži osmijeh, prijatelju. Nitko ne može izbrisati povijest koju si ispisao", poručio je Mourinho i oduševio mnoge. 

Pročitajte više