Norvežanke zbog gaćica u središtu skandala: "Tužno je da se ovo događa u 2021."

Foto: Guliver/Igor Kralj

PRIJE dva dana norveške rukometašice na pijesku postale su top priča pred početak Olimpijskih igara u Tokiju. Naime, Norvežanke su odbile igrati u bikini gaćicama utakmicu za treće mjesto Europskog prvenstva u bugarskoj Varni.

Njihov čin protesta postao je zanimljiv svim svjetskim medijima, tako da je zbog njih rukomet na pijesku dobio veću pažnju na globalnoj razini od klasičnog rukometa, a Međunarodna rukometna federacija (IHF) ozbiljno će morati razmisliti o ukidanju pravila po kojem žene koje se natječu na tim rukometnim natjecanjima moraju nositi donji dio bikinija.

Čak su se i Englezi, koji nemaju nikakvu rukometnu tradiciju, počeli zanimati za ovu priču pa su tako norveške rukometašice Tonya Lurstaad i Julia Bird pozvane u goste u popularnu emisiju na ITV-u Lorraine.

"Imale smo veliku potporu našeg rukometnog saveza. U biti, svih saveza osim onih koji su ta pravila i pisali. Samo su nam rekli da su takva pravila. Želimo graditi ovaj sport kako bi svi željeli sudjelovati. Mnogo je djevojaka nesigurno što se tiče vlastitih tijela i jednostavno kažu da im se zato ne igra rukomet na pijesku. To je tužno", rekla Lurstaad, a Bird se nadovezala:

"Ljudi su zapravo šokirani što u 2021. godini žene ne mogu birati u čemu će nastupati. To je baš nevjerojatno. Ako dečki mogu igrati u majicama i kratkim hlačama, zašto bismo mi morale u sportskim grudnjacima i bikini gaćicama."

Pročitajte više