DINAMO

Nositeljica Mamićevih kuverti je na čelu Dinama. Zašto nije pod istragom?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

IAKO JE alfa i omega ovog Dinama Zdravko Mamić s pobočnicima osuđen za pljačku Dinama tešku preko sto milijuna kuna, a optužen za krađu još 200-tinjak milijuna iz kluba u Maksimiru, ostatak klupske ergele ponaša se kao da se ništa nije dogodilo. Nekadašnja Mamićeva tajnica, nakon gazdinog bijega promaknuta u predsjednicu kluba, Vlatka Peras, svjedok je u istrazi u kojoj su uhićeni suci sa Županijskog suda u Osijeku, kako se doznaje iz istražnih spisa koji su objavljeni u dnevnim novinama. 

Vlatka Peras, nositeljica kuverti

Kako piše Večernji list, Peras je pred USKOK-om prije nekoliko dana izjavila: "Znao mi je reći da je sve to posao, a jednom me je i pitao: 'Misliš li ti da bi ja njima toliko bio na dispoziciji, vodio ih na putovanja i davao im novac, a da oni meni nisu nešto obećali?" Izričito mi je spominjao da je sve to dogovorio sa sucem Vekićem.

Osim toga, osobno sam predala više kuverti Dragi Tadiću. U njima su bili novci, a te su mi kuverte davali Zdravko i Zoran Mamić… Ja sam ih prepakiravala u veću kuvertu, a to je bilo negdje u vrijeme izricanja nepravomoćne presude u Osijeku. Zdravko Mamić mi je obično pod nekom šifrom kazao da je to paket za Tadića. Ja bih onda kontaktirala Tadića i rekla bih mu da imam paket za njega. On bi došao i to uzeo, a ja ne znam kome je novac bio namijenjen. Zdravko Mamić je često odlazio u restoran Zelenjak, a jednom mi je prije odlaska predao određenu svotu novaca da je spremim u kuvertu, što sam i napravila. Kada bi se vraćao s tih ručkova, on je bio vidno dobro raspoložen te bi mi rekao da će optužnica biti obustavljena, a spominjao je i neovlaštenog tužitelja, pa sam zaključila da je on išao na ručkove s Vekićem."

Mamić je od fiktivne predsjednice tražio da obavi tajničku dužnost

Zdravko Mamić je u više navrata, otkad je u Međugorju, rekao da se u Dinamu ni WC papir ne kupuje bez njegovog odobrenja. Peras se na klupskoj hijerarhiji uspela i isprofilirala kao Mamićeva osoba od povjerenja i nositeljica kuverti, kako se navodi u njezinom iskazu USKOK-u. Ona na čelu Dinama danas zastupa Mamićeve interese, može se vidjeti u njezinim izjavama. 

"U zadnjih 15 godina Dinamo je prošao najuspješnije razdoblje u svojoj povijesti, a u temeljima tih uspjeha je Zdravko Mamić. Taj uspjeh, ne zaboravimo, nije došao preko noći, nego od kluba pred stečajem, kad nije bilo baš previše ljudi, poput predsjednika Barišića i Mamića, koji su bili spremni pružiti ruku spasa, do današnjih vrhunskih rezultata. Gospodin Zdravko Mamić i ja imamo odličan i korektan odnos kao i dosad, često se čujemo, ali ne vodim evidenciju tko koga više zove niti sam previše puta bila u Međugorju. Klub operativno vodi Uprava, no svjesna sam da će me svi gledati kao Mamićevu tajnicu", rekla je Dinamova predsjednica prije dvije godine.

Prenosila je lovu koja je trebala sakriti pljačku kluba kojem je na čelu

S obzirom na to da je Zdravko Mamić pravomoćno osuđen da je s pobočnicima izvukao 116 milijuna kuna iz Dinama i da već mjesecima pokušava srušiti presudu tako da dokaže da je suce sa Županijskog suda podmićivao, a Vlatka Peras je prema navodnom vlastitom priznanju dopremala kuverte novca od Zdravka i Zorana do Drage Tadića, što je prenio Večernji list u njezinom iskazu pred USKOK-om, odnosno nosila novac koji je trebao pomoći Mamićima.

Odvjetnik jednog od uhićenih, glavnog suca Darka Krušlina, Ljubo Pavasović-Visković postavio je pitanje zašto pojedine osobe u istrazi nisu obuhvaćene optužnicom, kada se može zaključiti da su sudjelovale u kaznenim djelima, a spomenuo je ime Dinamove predsjednice Uprave. 

"Međutim, imate činjenicu da manje-više svjedoci koji potvrđuju njegove navode i koji govore da su znali da se suci podmićuju, da se daje mito, su manje-više ljudi iz njegovog tog, hajmo reći, zločinačkog okruženja ili interesnog okruženja, ako ćemo govoriti o tome. Pri tome imate njegovu predsjednicu Uprave Dinama...", rekao je Pavasović-Visković.

Da bude jasno, mislimo na gospođu Peras..., kazala je voditeljica, a Visković nastavio:

"Već je sad pogovor nekakav... Iz onoga što se zna u javnosti i pravosudnim krugovima, svi postavljaju pitanje: Zašto ona nije osumnjičena? Ako je pakovala novac, ako je znala da se podmićuju suci, ako je znala gdje taj novac ide... Potpuno je jasno da je i ona trebala biti obuhvaćena ovim postupkom, ali ne kao svjedok, nego u nekom drugom svojstvu. Imate činjenicu koja je potpuno nevjerojatna. Imate do jučer jedan ugledni zagrebački restoran čiji su konobari svjedočili da su slušali razgovore gostiju, da su govorili USKOK-u o tome da su vidjeli primopredaju novca. To možda može zavarati nekoga neupućenog. No, treba podsjetiti tko je vlasnik tog restorana? Njegov blizak rođak. Opet osoba iz njegovog interesnog kruga. Tu je puno toga napravljeno i osmišljeno da bi se, zapravo, ove suce dovelo u poziciju u kojoj oni jesu. A sustav je reagirao na jedan način koji... Sustav nije kapacitiran da to uopće shvati i da reagira na sve ovo skupa."

Osim o mogućoj odgovornosti Vlatke Peras može se polemizirati i o šteti koju Dinamo trpi ovakvim upravljanjem klubom.

Osim što je nosanje mita, ako se to dogodilo, u sukobu s etičkim vrijednostima, u sukobu je i sa statutom Kluba (14. članak), koji kaže: "Član kluba ne može biti osoba koja svojim ponašanjem i radnjama nanosi materijalnu ili nematerijalnu štetu klubu te koja nasilničkim, diskriminatornim i rasističkim ponašanjem i radnjama onemogućava ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti kluba."

Zdravko Mamić pozvan je na red. Kada će to biti slučaj sa svima onima koji su mu pomagali?

Situacija u kojoj se predsjednica Uprave našla u ovakvoj priči, dok u klubu nitko nije sazvao sjednicu ni povukao pitanje odgovornosti, pokazuje da Skupština i dalje nastavlja negirati odluke institucija. Podsjetimo, Dinamova Skupština na štetu kluba odrekla se zahtjeva za obeštećenjem u slučaju da se dokaže da je klub pokraden u procesu koji se vodio protiv braće Mamić i pomagača. Time su direktno radili protiv klupskih interesa, što je također nedozvoljeno prema Dinamovom statutu.

U uređenim okolnostima u klubu sve osim momentalnog sazivanja sjednice na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti pitanje Vlatke Peras i njezine funkcije problem je za Dinamove strukture, koje će uskoro morati provesti demokratske procese, jer će ih na to pritisnuti i politika. Zdravka Mamića čeka nekoliko procesa osim onog u kojem je osuđen, no stalno promiču svi koji su mu pomagali, a danas se nalaze u najvišim klupskim strukturama. 

Pročitajte više