liga prvaka

Nova era nogometa: Manja prvenstva, novi LP i prodaja TV prava za 15 minuta utakmice

Foto: Guliver Image

ANDREA AGNELLI, predsjednik Juventusa i europskog udruženja klubova (ECA), rekao je jučer novinarima da je dogovor oko novog formata Lige prvaka "pitanje tjedna".

Uefa je bila prisiljena promijeniti sustav natjecanja budući da su veliki klubovi prijetili istupanjem iz Uefe i osnivanjem vlastite superlige, što bi Europskoj federaciji donijelo goleme financijske gubitke.

Nema kvalifikacija, nema "malih" klubova

Kao što smo pisali jučer, od 2024. godine Liga prvaka igrat će se po potpuno novom sustavu, u kojem neće biti skupina, nego će biti samo jedna liga s 32 ili 36 klubova. Pet najjačih europskih liga imalo bi pet ili šest predstavnika izravno u skupinama, a preostala mjesta podijelila bi se klubovima prema Uefinom koeficijentu. To znači da klasičnih pretkola i kvalifikacija ne bi bilo, što pak znači da bi klubovima poput Dinama bilo praktički nemoguće ući u Ligu prvaka.

Uefa bi koristila tzv. "swiss system" natjecanja prema kojem klubovi ne bi igrali svaki sa svakim, nego bi odigrali deset utakmica, a parovi bi bili određeni ždrijebom uz poštovanje statusa nositelja. Prvih osam ušlo bi u osminu finala, a za preostalih osam mjesta u nokaut-fazi razigravali bi klubovi od 9. do 24. mjesta. Gubitnici u tom razigravanju natjecanje bi nastavili u Europa ligi. Utakmice bi se i dalje igrale utorkom i srijedom, ali bila bi i četiri četvrtka s utakmicama Lige prvaka.

Agnelli je rekao da klubovi razmatraju i tzv. džentlmensko pravilo prema kojem bi klubovima u Ligi prvaka bilo zabranjeno međusobno trgovati igračima kako bi se zadržala kompetitivnost i kako ne bi bilo astronomskih transfera.

No ove promjene neće doći same i mogle bi uzrokovati tektonske promjene u nogometu općenito. 

Smanjit će se domaća prvenstva

"Ja godinama zagovaram da s Uefom nađemo zajednički jezik. Svađao sam se s Aleksandrom Čeferinom prošle jeseni oko formata domaćih prvenstava. Nužno je da imamo izbalansirane kalendare i želimo da domaća prvenstva manje opterećuju klubove i igrače. Većina najjačih europskih liga ima po 18 ili 20 klubova u svojim prvim ligama. To je previše. Nacionalna prvenstva i kupovi moraju zauzimati najviše dvije trećine kalendara klubova i na tome ćemo raditi. U Engleskoj klubovi mogu u domaćim natjecanjima odigrati i po 53 utakmice, što je suludo", rekao je Agnelli.

Njegov prijedlog za smanjenje domaćih prvenstava u startu je odbila Premier liga koja po sezoni od TV prava zarađuje oko šest milijardi funti. Taj novac drastično bi se smanjio smanjenjem broja utakmica, ali Agnelli smatra da će sva prvenstva morati sklopiti konsenzus oko toga i da je to najbolje rješenje.

ECA i Uefa uvjerene su da bi nova Liga prvaka donijela golemu zaradu, a jedan od glavnih ciljeva bit će pridobiti naklonost mlađih gledatelja, kojih je sve manje. 

"Današnjim klincima koncentracija i pažnja traju jako kratko i teško je očekivati da bi sjedili pred televizorom i gledali utakmicu 90 minuta. Zato razmišljamo da uvedemo pretplatu na posljednjih 15 minuta utakmica jer je to otprilike vrijeme koje klinci mogu koncentrirano pratiti nogomet. Gledate li golf, ako je on uopće zanimljiv, interesantno vam je samo posljednjih šest rupa finalnog dana. Nećete radi toga gledati cijeli vikend", kazao je Agnelli.

Pročitajte više