Intervju: Luka Sučić

Nova mlada hrvatska zvijezda: Navijači Hajduka mi šalju poruke da je vrime

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

LUKA MODRIĆ ima već skoro 37 godina i hrvatska reprezentacija neće još dugo moći računati da će dirigirati njenom veznom linijom, ali tu bi prazninu mogao pokušati popuniti njegov gotovo dvostruko mlađi imenjak, koji je već debitirao za selekciju Zlatka Dalića, a iako mu je tek 19, jedan je od najjačih aduta Igora Bišćana u borbi za Euro U-21 reprezentacija.

Luka Sučić bio je strijelac u svakoj od svoje prve četiri utakmice za Hrvatsku U-21, a Dalić ga je jesenas pozvao kao naglu zamjenu za ozlijeđenog Matea Kovačića, za utakmicu kvalifikacija za SP protiv Slovačke te mu dovoljno vjerovao da ga ubaci u igru u 85. minuti kod rezultata 2:2, kad mu je trebao još jedan gol i pobjeda.

Ali posebno impresivan bio je na klupskom planu ovog proljeća. U posljednjih 12 utakmica austrijske lige zabio je osam golova za Red Bull Salzburg i bio jedan od ključnih igrača u osvajanju naslova prvaka, a postigao je i spektakularan prvi gol u pobjedi 3:0 nad Riedom.

Rođen je u Linzu i odrastao u Austriji u obitelji bosanskih Hrvata. Hrvatski jezik vrlo dobro i razumije i govori, ali nije sklon velikoj priči i dugačkim razgovorima. Ipak, u intervjuu za Index uoči ključnih utakmica U-21 reprezentacije (3. lipnja u Norveškoj, 8. lipnja u Estoniji), rekao je sve najvažnije o svojoj mladoj karijerii. Govorio je o upoznavanju idola Modrića, savjetima koje mu je dao i kojih se jasno prodržava, ali i o Hajdukovim navijačima koji mu već poručuju da je "vrime".

Kako objašnjavaš eksploziju u drugom dijelu sezone u Salzburgu?

Igrao sam novu poziciju, trener me prebacio na polušpicu i krenulo me s golovima. Nije mi to bilo nešto novo, igrao sam češće tako ofenzivno u juniorima. Bio sam jedan od ključnih igrača u trofejima i ponosan sam na to, ali i spreman na nove izazove.

Kako su te prihvatili suigrači u U-21 reprezentaciji, za koju si zabio četiri gola u prva četiri nastupa?

Trebao sam debitirati i ranije, ići na Europsko prvenstvo, ali sam se nažalost ozlijedio i debitirao tek u kvalifikacijama na jesen. Svi su me odlično prihvatili, neke znam i iz prijašnjih mlađih kategorija, nije mi bilo teško uklopiti se. Ne bih posebno izdvajao nijedan gol, najbitnija je pobjeda, a ne tko zabija.

Jesu li Norvežani, s kojima igrate u petak, najjači konkurenti u kvalifikacijama?

Kod kuće smo ih pobijedili 3:2 i rekao bih da su nam uz Austriju najveći konkurenti. Imaju puno dobrih igrača, ali analizirali smo ih i spremni smo. Bišćan je odličan trener, uvijek daje savjete i govori što moraš najbolje raditi.

Kako si proživio prvi poziv u A-reprezentaciju?

Poslije utakmice s Norveškom nazvao me Stipe Pletikosa u ponoć i rekao mi da se sutradan priključujem A-reprezentaciji. Iznenadio me, ispunio mi se san. Tamo sam prvi put vidio i upoznao Modrića, pričali smo, slikali se, dao mi je savjete.

Kakve? Da vjerujem u sebe i svoju kvalitetu, da uvijek dajem svoj maksimum na treninzima i utakmicama i da ću tako imati odličnu karijeru. Svi su me odlično prihvatili, najviše sam se radovao idolu Modriću, a od ostalih bih možda još izdvojio Kovačića.

Cijeli život si u Austriji, ali odlučio si predstavljati Hrvatsku. Zašto?

Mogao sam igrati i za Austriju i BiH, ali nikad nije bilo dvojbe, uvijek sam htio igrati za Hrvatsku i igrao sam od 15. godine za sve mlađe selekcije. Austrijanci su me tek lani zvali da igram za U-21, pa bi me kasnije prebacili u A-reprezentaciju, ali to me nije zanimalo.

Vidiš li se u kadru Dalićeve momčad za SP u Kataru?

Cilj mi je da budem na Svjetskom prvenstvu. Dio toga će ovisiti i o meni, kako budem igrao u klubu i reprezentaciji - nadam se da ću odraditi posao dobro kao dosad i da neće biti ozljeda.

Već se piše o interesu brojnih europskih velikana za tebe. Što kažeš na to?

Imam ugovor do 2025., ali Salzburgova je filozofija da prodaje mlade igrače nakon godinu ili dvije, pa ga vjerojatno neću odraditi do kraja, nego otići tijekom ili poslije iduće sezone, ali zasad još ne. To je odličan klub za razvoj mladih igrača, imamo sve što nam treba da napredujemo. 

Ima interesa iz dosta država, a moj cilj je igrati u Španjolskoj, to je moj stil i tamo se najviše vidim. Barcelona i Real su na vrhu, Sevilla i Villarreal su također odlični, vidim se u jednom od top 3 kluba.

A ostale lige? Spominje se interes Juventusa, Milana, Liverpoola...

Naravno da godi kad čuješ ta imena, to su sve top klubovi i ako imaš ponudu nekog od njih, vjerujem da ju je teško odbiti. Liverpool mi se sviđa zbog načina igre, ne bi mi smetalo da dobijem priliku tamo zaigrati.  

Tko ti se još sviđa od svjetskih zvijezda, kako afirmiranih, tako i onih tvoje generacije?

Uvijek sam volio gledati Messija, on je za mene najbolji na svijetu. Naravno, i Modrića. Ljudi kažu da ih podsjećam na Rakitića, vidim sličnost, meni je teško procijeniti, ali mislim da su usporedbe s jednim takvim igračem ogroman kompliment i nadam se da ću s vremenom uspjeti doći do njegove razine.Ima dosta odličnih mladih zvijezda, Pedri i Bellingham su odlični i imat će vrhunske karijere.

Kakve su ti ambicije u profesionalnom nogometu?

Cilj mi je s Hrvatskom napraviti nešto na velikom turniru, na primjer da se ponovi Rusija, a s klubom osvojiti Ligu prvaka.

Pratiš li HNL i za koga navijaš?

Pratim HNL redovno kad mogu, kad ja ne igram. Otac mi je uvijek bio navijač Hajduka, pa sam i ja odmalena hajdukovac. Imali su odličnu sezonu, osvojili Kup i bili blizu u prvenstvu, iduće sezone bit će zanimljivo. Dinamo isto ima odličnu ekipu i igrače, ne znam hoće li tko od ključnih igrača otići, vjerujem da će biti odlični i iduće sezone.

Zovu li te navijači Hajduka?

Zovu, šalju poruke, "Luka, vrime je", "Sučiću, vrime je", ali još nije vrime. Možda nekad bude. 

Pročitajte više