NBA

Nova promjena NBA pravila je fantastična, ali žestoko je pogodila Hardena i Dončića

Foto: Guliver, Index.hr

LUKA DONČIĆ bio je uoči početka sezone uz Giannisa Antetokounmpa najveći favorit na kladionicama za najkorisnijeg igrača NBA lige. Malo iza njih, među prvih pet, bio je James Harden.

Ali na početku sezone ni jedan ni drugi nisu ni blizu visokih standarda koje su sami postavili. Dončićevi prosjeci pali su u gotovo svim kategorijama u odnosu na prošlu sezonu, a Harden uglavnom izgleda jedva prepoznatljivo, skoro kao kad je na početku prošle sezone sabotirao Houston Rocketse došavši potpuno nespreman kako bi isforsirao razmjenu. U sličnim je mukama i mlada zvijezda Atlante Trae Young, čiji su ofenzivni učinci također slabiji nego prije. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ta su tri igrača pod posebnim povećalom na početku ove sezone jer se smatralo da će njihov stil igre doživjeti najveći udarac uslijed novih promjena u pravilima. I zaista, u nešto više od dva tjedna efekt je potpuno očit.

Promjenu je većina dočekala s oduševljenjem

NBA je promijenila pravila o prekršajima tako da više ne nagrađuje igrače koji se bacaju u čuvara, iniciraju kontakt i tako iznuđuju prekršaje na šutu, odnosno slobodna bacanja. Dugo jedna promjena pravila nije dočekana s takvim odobravanjem jer bio je to oblik varanja, ne odveć drukčiji od "flopanja", odnosno prenaglašenih reakcija nakon kontakta.

Ništa manje važna nije bila ni činjenica da takvi prekršaji zaustavljaju igru, rezultiraju s više neatraktivnih slobodnih bacanja i produljuju ukupno trajanje utakmice, što je problem koji NBA već dugo sitnim korekcijama pokušava zaustaviti.

Cilj opravdava sredstvo

Koliko god je bilo fascinantno pratiti Hardenove brojke iz posljednjih sezona u Rocketsima, toliko je bilo teško izdržavati gledanje Houstonovih utakmica zbog njegovog makijavelističkog pristupa košarci, u kojem je cilj pronaći najjednostavniji način za postizanje što većeg broja poena. Njegova igra uglavnom se nije svodila na pokušaj da postigne koš, nego da iznudi prekršaj. A kad stane na liniju, pogađa u 85.8% slučajeva u 13 godina NBA karijere.

U osam godina u Houstonu Harden je šest puta predvodio ligu u izvedenim slobodnim bacanjima, svaki put je bio među prva tri, a samo jedanput prosjek mu je bio manji od 10 po utakmici. Prošla sezona bila mu je podijeljena između Houstona, Brooklyna i ozljeda, prilagođavao se, pa čak i podređivao novoj momčadi, pa je objašnjiv pad prosjeka na 7.3 ispucana slobodnjaka, ali u prvih osam utakmica nove sezone na liniji je nestvarno rijetko, samo 4.8 puta po utakmici. Potpuno je apsurdno da je u pobjedi protiv Indiane izveo 19 slobodnih bacanja, isto kao i u svih preostalih sedam zajedno.

Highlightsi su užitak, cijele utakmice baš i ne

Užitak je bio pratiti užurbani razvoj Dončića i Younga u NBA superzvijezde, gledati highlightse Lukinih čarolija te dalekometne bombe i neustrašive prodore zvrkastog beka Atlante, ali oni nisu otkrivali manje glamurozne načine na koje su ta dvojica dolazila do poena. 

Obojica su u svojoj drugoj NBA sezoni na liniji bila prosječno više od devet puta po utakmici. I njima je u prošloj sezoni taj prosjek malo pao, ali u ovoj se gotovo prepolovio. Young izvodi 5.6, a Dončić tek 5.3 bacanja po susretu.

Dončićeve višestruke promjene ritma unutar nekoliko sekundi od početka izluđuju njegove čuvare i tjeraju ih na prekršaje. No zbog svoje fizičke snage ima isti problem kao nekoć LeBron James ili prije njega Shaquille O'Neal - lako izdržava prekršaje, pa sucima ni ne djeluje kao da ih je pretrpio. Zbog toga se stalno žali sucima, ali i kompenzira svoju viziju nepravde inicirajući kontakt s čuvarom. 

Young ima potpuno drukčiji problem, koji kompenzira na isti način. Zbog svoje krhke građe prisiljen je poene iz reketa tražiti kombinacijom hrabrosti i lukavstva, dakle također se služiti hardenovskim trikovima, među koje spada i najiritantniji od svih - bacanje u uzletjelog čuvara prilikom šuta za tricu bez prave namjere da zapravo pogodi koš.

Osjetan pad i u postotku šuta

Otkako to više nije legalno, ovoj trojici osjetno je pao prosjek poena i izvedenih bacanja, ali i postotak šuta. Young iz igre šutira 3% slabije nego prošle sezone, Dončić gotovo 6%, a Hardenov postotak raspao se s 47.1 na mizernih 39.3%. Dio razloga za to je prilagođavanje novim pravilima. Ne samo da im se sada za onakve pokušaje prevare piše promašaj nego su i prisiljeni na uzimanje težih šutova kad znaju da im iniciranje kontakta neće donijeti ništa.

VIDEO: Arena Sport

Naravno, nije samo ova promjena pravila razlog za pad brojki ovog trojca. Harden se nije sasvim oporavio od ozljede tetive prošle sezone i očito mu fali eksplozivnosti. Umjesto da radi na novim načinima rješavanja protivničkih obrana, većinu ljeta proveo je u rehabilitaciji. Ne pomaže mu ni antivakserska tvrdoglavost Kyrieja Irvinga, čije bi mu prisustvo na terenu otvorilo puno više prostora.

Dončić je pak u tranzicijskom razdoblju pod novim trenerom Jasonom Kiddom. Oni se još privikavaju jedan na drugoga, a klimavi početak sezone Dallasa i pad Lukinih brojki pokrenuli su šale na internetu kako je Kidd prvi NBA trener koji je uspio zaustaviti Slovenca. 

Igra se novom loptom, suci općenito manje zvižde

Osim toga, suci općenito puštaju čvršću igru u obrani, što je rezultiralo smanjenjem broja koševa i prekršaja na razini cijele lige. Od ove sezone igra se novom Wilsonovom loptom, na koju se također treba prilagoditi, a ta promjena posebno se osjeća u vanjskom šutu, učestalom oružju sve trojice. Ali znakovito je da su baš Harden, Dončić i Young doživjeli najžešći udarac zbog novih pravila.

Nakon dugog vremena NBA se othrvala težnji za što većim brojem koševa i to se osjeti. Malo je utakmica sa 140 koševa jedne momčadi, a sve češće oba protivnika ostaju ispod stotke, što pomalo podsjeća na zlatnu eru '90-ih za kojom mnogi i danas nostalgično uzdišu. Povrh svega, NBA sada zaista djeluje kao pravednije mjesto. 

Promjenu nisu osjetili najbolji centri i zvijezda čistog srca

Vidi se to i po pogledu na listu najučestalijih izvođača slobodnih bacanja ove sezone. Na drugom i trećem mjestu su dvije najveće prirodne sile u NBA ligi, Joel Embiid (8.9) i Giannis Antetokounmpo (8.6), koji su lani bili prvi i drugi. Iza njih je Rudy Gobert (8.4), još jedan gorostasni centar, koji je ove sezone ofenzivno agresivniji nego ikad. A ispred svih njih - Jimmy Butler.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Najnetipičnija zvijezda NBA lige promjenu pravila nije ni osjetila, štoviše njegov je prosjek s 8.0 porastao na 9.0 ispucanih slobodnjaka. I to je u redu jer je to u skladu s njegovim napadačkim stilom igre, koji se uglavnom svodi na prostor unutar trice. On na koš juri čista srca, s namjerom da zabije, a ne da iznudi faul. Njemu je odlazak na liniju utješna, a ne ultimativna nagrada, kao Hardenu. I zbog toga je nagrađen te u prvih sedam utakmica postiže 25 koševa u prosjeku, uvjerljivo najviše u karijeri, a njegov Miami je s omjerom 6-1 do sinoć bio najuspješnija momčad Istoka.

Pročitajte više