NOLE I HRVATSKA

Novak mi je rekao: "Neću doći nespreman u Hrvatsku i uzeti novac prijateljima"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ EPA/ Twitter:Novak Đoković

NOVAK ĐOKOVIĆ osvojio je svoj 16. Grand Slam naslov u ludom meču protiv Rogera Federera. Švicarac je u petom setu imao dvije meč-lopte i dvije break-lopte, ali Đoković je izdržao pritisak i stigao do petog naslova u Wimbledonu.

Na početku karijere Đoković je imao jake veze s Hrvatskom, a one su žive i danas. Svoj drugi ATP turnir u karijeri igrao u Hrvatskoj, 2006. godine na Zagreb Indoorsu gdje je u polufinalu izgubio od Ivana Ljubičića. Iste godine predao je Wawrinki u finalu Umaga. Iduće godine poražen je u drugom kolu Umaga od sunarodnjaka Viktora Troickog, a 2009. godine nastupio je na jedinom hrvatskom ATP turniru u konkurenciji parova sa svojim bratom Markom.

"Zagrebačka publika nagradila je Novaka velikim pljeskom iako je izgubio od Ivana Ljubičića"

Prvih profesionalnih mečeva u Novakovoj karijeri za Index se prisjetio direktor nekadašnjeg zagrebačkog ATP-a Branko Horvat. Već tada, tvrdi, vidjeli smo da će Novak napraviti nešto veliko u karijeri.

"Znali smo od početka da je Novak talentiran i da će od njega sigurno nešto biti u budućnosti, ali tad nam je glavna zvijezda turnira bio Ivan Ljubičić. Ljubin trener Riccardo Piatti nešto je pokušao raditi s Novakom, ali su ubrzo odustali od te ideje jer je Đoković već tada tražio potpuni angažman na što Piatti nije bio spreman jer je Ljubičić bio treći igrač svijeta i bio je potpuno koncentriran na njega. Ali sjećam se tog meča, baš mi je ostao urezan u pamćenje, kad je Novak dosta namučio Ljubičića u polufinalu Zagreb Indoorsa. Ivan je tada jedva dobio, bio je to odličan meč, a svi mi koji smo ga gledali, pa i publika, bili smo zadivljeni kako je Novak tada odigrao. Pljesak koji je na kraju meča Novak dobio, kao da se već tada osjećalo koliko će dobar biti, ali zapravo ga je zaslužio sjajnim nastupom pred zagrebačkom publikom iako je poražen", kazao je za Index Horvat pa se dotaknuo odnosa s Đokovićem i njegovom obitelji:

"Nije pitanje hoće li još osvajati Grand Slamove, nego koliko će ih osvojiti"

"Uvijek smo bili u dobrim odnosima, to su jedni susretljivi i fini ljudi. Uvijek su prema nama i ostalim tenisačima bili otvoreni, pozitivni i prijateljski nastrojeni ljudi. I kasnije, kad je Novak već postao svjetska zvijezda i kad je počeo osvajati turnire, razgovarali smo o njegovom dolasku u Zagreb, ali se to, nažalost, nikad nije realiziralo zbog previše njegovih obaveza koje je kao vrhunski tenisač tada imao", dodao je bivši šef Zagreb Indoorsa pa zaključio:

"Gledao sam na preskoke finale Wimbledona. Fantastičan meč, velika borba do kraja, ali je presudila ta Novakova ustrajnost iako je Federer imao više šansi za pobjedu. Samo je pitanje koliko će još Grand Slamova Đoković osvojiti u karijeri, a ne hoće li."

Đoković je oduvijek obožavao Hrvatsku i to nije nikada skrivao. Podsjetimo, tijekom utakmice Hrvatske i Argentine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na Instagramu je objavio poruku: "Ajmo Vatreni!" Navijao je za hrvatsku reprezentaciju nakon što je Srbija ispala u skupini što je otkrio ljetos u razgovoru za Sportklub: "Nadam se da će Hrvatska osvojiti, navijam za njih."

Poznato je i da je veliki prijatelj s većinom hrvatskih tenisača, ali i ostalih sportaša. Družio se s hrvatskim nogometašima, a čestitao je Luki Modriću na osvajanju Zlatne lopte. Novaka i Hrvatsku veže činjenica da mu je obitelj s majčine strane iz Vinkovaca. Đoković obožava i hrvatsku obalu gdje često ljeti provodi vrijeme za odmor.

"Nole je oduvijek bio samo pozitiva i ništa drugo"

O Novakovim počecima i nastupu na jedinom hrvatskom ATP turniru u Umagu govorio nam i je Slavko Rasberger, čovjek koji je uvrstio Umag na svjetsku kartu teniskih turnira i veliki Đokovićev prijatelj. Rasberger je u Umag doveo mnoštvo velikih teniskih imena, od Rafaela Nadala, Gustava Kuertena, Thomasa Mustera, Carlosa Moye, Marcela Riosa, Novaka Đokovića i Juana Carlosa Ferrera, sedmorke koja je bila na poziciji broj jedan svjetskoga tenisa, do brojeva dva Gorana Ivaniševića i Magnusa Normana ili broja tri Ivana Ljubičića...

"On je oduvijek bio u pozitivi. Izuzetan čovjek i sportaš. Sjećam se jednog njegovog rođendana na kojem sam bio u Beogradu na jednom teniskom igralištu. Svirao je jedan glazbeni sastav i Novak je u jednom trenutku otišao do pjevača, uzeo mu mikrofon iz ruke i nastavio pjevati umjesto njega. Da ste slučajno došli na zabavu u tom trenutku i niste znali da je to Nole, ne biste nikad mogli pomisliti da to nije pjevač tog sastava. Takav je bio Nole. Poznajem ga od malih nogu, uvijek je bio vrlo fin i pristojan", prisjeća se jedne zgodne anegdote Slavko na početku razgovora za Index.

"Novak mi nije htio bezveze uzimati novac kao prijatelju"

Rasberger se prisjetio i zanimljive situacije iz 2009. godine kada je Novak Đoković odbio doći u Umag nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji jer nije htio svom prijatelju bezveze uzimati veliki novac.

"Tada je bio na vrhu svjetskog tenisa i mi smo imali ugovor s njim jer je posljednji put igrao u Umagu kad je bio četvrti na svijetu. Godinu dana nakon toga već je bio prvi. Bio je tu dosta dobar novac u pitanju, ali vrlo mala svota u odnosu na ono što je već počeo dobivati. Nekoliko dana prije turnira u Umagu on me zove i kaže da neće doći. Ja mu odgovaram: "Pa kako nećeš doći? Ne mogu vjerovati, Nole?!"

Objasnio mi je da nakon Wimbledona ide dva tjedna na more te da mu se već dogodilo da je došao u Umag i izgubio u prvom kolu. (op. a. 2007. godine kad je ispao u prvom kolu od Viktora Troickog) Nije si mogao dozvoliti da dođe opet nespreman i izgubi u prvom kolu Umaga te pokupi novac. Obećao je da će doći u Umag i biti mi na raspolaganju cijelo vrijeme. To je i napravio. Igrao je s bratom Markom parove, a kasnije je sudjelovao na otvaranju novog igrališta s tvrdom podlogom", prisjeća se Rasberger koji navodi još jednu zanimljivu anegdotu:

"Taj dan kad smo otvarali novi teren tamo je bio on, Almagro, Davydenko, Ferrer, Ljubičić... Dogovorili smo se u podne, a pet do podne on uletava u moj ured i nalazi moju tajnicu. "Gdje je Slavko?!" upitao ju je sav uspuhan, a ona mu odgovara da smo mi već na terenu. "Ubit će me, evo trčim tamo!", on će joj i dolazi u zadnji trenutak na otvaranje. Eto, to vam je Nole", smije se bivši direktor ATP turnira u Umagu.

"Gdje su mladi tenisači?!"

Finale Wimbledona 2019. godine jedno je od najvećih ikada, ali Rasberger ističe jednu drugu stvar koju malo ljudi uočava.

"U ovim godinama trava je jedina podloga gdje Federer može Nadalu i Noletu nekako biti ravnopravan. Meč je bio jedan od najluđih ikada, ali mene je začudila jedna druga stvar. Pa gdje su ti mladi igrači?! Postoji pet, šest igrača koji su tu negdje, kucaju na vrata ovima na vrhu, ali nitko ne može napraviti iskorak. Thiem, Zverev, Tsitsipas... Pa svi su ispali na početku Wimbledona. To ne mogu vjerovati", zaključio je.

Trijumfom u Londonu Đoković se približio Rafaelu Nadalu na dva Grand Slam naslova zaostatka, a rekorderu Federeru na četiri. U ovom trenutku Đoković je favorit da od tog trojca karijeru završi s najvećim brojem Grand Slam titula. 

Pročitajte više