Nove informacije iz Njemačke: Šapina preko Mamića namjestio utakmicu s Arsenalom?

PROŠLO je više od pola godine od "ukazanja" čuvenog Robina Bokšića, Uefinog istražitelja koji je utjerao strah u kosti vodstvu HNS-a i braći Mamić zbog njihove navodne umiješanosti u namještanje ishoda utakmica zagrebačkog Dinama.

> Mamići su dogovorili da Dinamo "odigra malo lošije" protiv Arsenala?

> Namještena utakmica Dinama i Arsenala? Zarada pet milijuna eura!

> Dokumenti iz Njemačke: Kako je Šapinina mafija preko Mamića dignula milijune eura?

Prema pisanju tjednika Nacional, priča o namještanju Dinamovih utakmica uskoro bi trebala dobiti nastavak. Njemačka policija je, tvrdi Nacionalov izvor, dostavila hrvatskom Državnom odvjetništvu nove informacije o utakmici Arsenala i Dinama na Maksimiru za koju se sumnja da je bila namještena. Ime Zdravka i Zorana Mamića povezuje se s Antom Šapinom koji je na suđenju u Bochumu otvoreno priznao kako je osobno namještao na desetke europskih utakmica.

Pod sumnjom njemačkog državnog tužiteljstva bile su utakmice Dinama protiv rumunjske Timisoare, slovenskog Kopra, finale Kupa protiv Hajduka 2009. godine, ali je posebno zanimljiva bila utakmica protiv Arsenala u pretkolu Lige prvaka u Zagrebu koju su Englezi dobili 3:0 pogocima Fabregasa i Van Persieja.


Mjesecima se ta priča vukla po medijima, a prašinu je dodatno podigao dolazak Bokšića koji je digao paniku u HNS-u i Dinamu, ali kada je proradio Mamićev PR (ugostitelj Palić i pizza-boy Mario Minga), nestao je bez traga. Posljednji čin bio je otkaz Bokšiću u Uefi i smjena njegovog šefa Petera Limachera. Predsjednik Uefe Michel Platini cijelu je istragu oko namještanja prepustio HNS-u čije aktivnosti danas vode Marković i Mamić. Priča je tu završila, barem privremeno.

Ipak, njemačko tužiteljstvo ne miruje i čini se kako su Nijemci jedini ozbiljno zainteresirani za uvođenje reda u europski nogomet. Nakon "kladioničarskog skandala stoljeća" u sklopu kojega je pod sumnjom 300-tinjak utakmica diljem kontinenta, dio svjedoka-pokajnika otkrilo je njemačkim istražiteljima detalje namještanja nekih utakmica. Berlinski Hrvat Ante Šapina proglašen je "mozgom operacije" i ubrzo je osuđen na tri godine zatvora, ali je izašao nakon samo nekoliko mjeseci. Šapina je trenutno svjedok u "bochumskom procesu" protiv nekoliko članova tzv. kladioničarske mafije tijekom kojega posljednjih mjeseci iznosi nove detalje namještanja utakmica, ali nakon prikupljanja novih dokaza, odvjetništvo je podiglo novu optužnicu protiv Šapine i novo suđenje trebalo bi početi krajem ožujka.



Šapina je, tvrdi isti izvor, sa Zdravkom Mamićem razgovarao nekoliko  puta, a jedan je telefonski razgovor s dopredsjednikom Dinama vodio iz ureda Ivana Koraća, člana Uprave kladionice "Germania", koja je tada bila sponzor zagrebačkog kluba. U razgovoru je Šapina tražio potvrdu od Mamića da će utakmica završiti onako kako su se dogovorili. Dogovor je bio da Arsenal pobijedi sa dva i više golova razlike. Sumnja je pala na trojicu igrača, Ivana Turinu, Zorana Mamića i Jasmina Agića, koji je jedan od optuženika u akciji Offside zbog namještanja utakmica Croatije iz Sesveta. Ranije su se već spominjala ista imena, a zanimljivo je da su ta trojica igrača nakon polusezone napustili momčad.

Sumnja se da je susret namješten utjecanjem na neke igrače da lošije odigraju drugo poluvrijeme, a Uefu je posebno zanimalo zašto je Mamić u poluvremenu ušao u svlačionicu, s kime je i što pričao. Turina je zbog toga bio na razgovoru u policiji, ali je rekao kako se ne sjeća što je govorio Mamić te kako za njega nije neobično da u pauzi dolazi među igrače, iako je to rijetkost u uređenim europskim klubovima.

Navodi se kako je Šapina detalje uplate na spornu utakmicu dogovarao s kladioničarom koji mu je otkrio koliko može novca uplatiti da se koeficijent ne promijeni. Njemački ugostitelj kladio se uživo preko mobitela s maksimirskih tribina, a zaradio je oko 4 milijuna eura. Klađenje je počelo u drugom poluvremenu, a Mamiću je navodno pripalo 400.000 eura. Dok je dogovarao ishod utakmice sa Šapinom je bio i Ivan Pavić, koji je istražiteljima zanimljiv jer je bio u kontaktu s Turinom u vrijeme dok je igrao za Lech Poznanj. Hrvatski vratar priznao je da je Pavića susreo u Berlinu i slučajno zapamtio njegovo ime i oznaku registracije automobila, a nije skrivao niti da je znao navratiti u isti kafić u koji je zalazio i Šapina.

Novo suđenje Šapini počinje za nešto više od mjesec dana. Njegova dosadašnja svjedočenja u Bochumu već su otkrila konkretna imena klubova i nogometaša koji su sudjelovali u namještanjima. Spomene li se utakmica Dinama i Arsenala, Šapina bi mogao otkriti detalje oko tog slučaja, a hrvatska policija tada će konačno biti prisiljena reagirati.

Pročitajte više