NOGOMET

Novi Bernabeu, nova Mestalla: Evo kako će izgledati stadioni budućnosti

Grafika: Index

UTAKMICOM protiv Crystal Palacea Tottenham je u srijedu otvorio milijardu funti vrijedan novi stadion. Par dana ranije Florentino Perez je na svečanosti u Madridu predstavio kako će izgledati Santiago Bernabeu kad se završi rekonstrukcija.

Najveći europski klubovi godinama planiraju gradnju novih stadiona i zbog sve većih zahtjeva tržišta i navijača ubrzali su planove. Uskoro ćemo diljem Europe, a najviše u Španjolskoj, gledati nevjerojatne nove stadione u koje će biti uložene milijarde eura po uzoru na neke stadione u SAD-u koji izgledaju kao svemirski brodovi.

Santiago Bernabeu

Rekonstrukcija stadiona najvećeg kluba na svijetu stajat će oko 550 milijuna eura, ali kapacitet stadiona neće biti povećan s sadašnjih 81.000 gledatelja. Novac će biti uložen u poboljšanje infrastrukture i potpuno promjenu vizualnog doživljaja stadiona.

Vanjske stijenke stadiona bit će od titanija, a Santiago Bernabeu će dobiti pomični krov. U Realu vjeruju da će izgradnju financirati dobiti koju će im novi stadion donijeti kroz poslovne prostore, novi klupski muzej i ostale sadržaje. Rekonstrukcija bi trebala biti gotova 2023. godine.

Nou Camp

Paralelno s Realom i Barcelona gradi novi stadion, odnosno obnavlja stari. Nou Camp će dobiti krov nad svim tribinama, a Barcelona će, osim stadiona, potpuno renovirati cijelu četvrt u kojoj se on nalazi. To će klub stajati oko 600 milijuna eura od kojih bi oko 330 trebalo biti uloženo u sam stadion.

Kapacitet Nou Campa povećat će se na 105.000 mjesta te će tako ostali navijači imati veću šansu da dođu do karata budući da klub godišnje proda između 80 i 85 tisuća sezonskih ulaznica. Barcelona će urediti infrastrukturu oko stadiona te izgraditi dvoranu za 12.500 gledatelja te još jedan manji stadion za potrebe omladinske škole kapaciteta 6000 gledatelja.

Mestalla

Valenciji je projekt novog stadiona trebao biti veliko veselje, ali pretvorio se u pravu noćnu moru. Klub je isprva planirao gradnju nove Mestalle za čak 81.000 gledatelja i projekt je zaista krenuo 1. kolovoza 2007. godine. Izgrađeno je pola stadiona, ali su dizalice dvije godine kasnije stale jer više nije bilo novca. I tako skoro deset godina.

Valencia je na sve moguće načine pokušavala sklopiti partnerstvo s drugim tvrtkama kako bi završila projekt, ali nitko nije želio ući u takav rizik sve dok u listopadu prošle godine nije potpisan ugovor s tvrtkom Deloitte. Ta revizorska kuća vodit će projekt završetka stadiona na koji bi Valencia, nakon gotovo pola milijarde eura ulaganja, trebala useliti u sezoni 2020./2021.

Balaidos

Celta godinama malo po malo renovira svoj stadion koji će biti prekrasan kad se završi ove godine. Kapacitet će biti povećan s 29 na 31 tisuću mjesta, a vanjskim dizajnom bit će jedan od ljepših stadiona u Španjolskoj.

Anoeta

I Real Sociedad je uložio u svoj stadion na kojemu je uoči početka ove sezone uklonjena atletska staza te su tribine spuštene do terena. U sljedećoj, završnoj, fazi na sve tribine će biti postavljen krov i Anoeta će izgledati stvarno prekrasno.

Stamford Bridge

Roman Abramovič je sa svojim suradnicima osmislio cijeli projekt novog Stamford Bridgea vrijedan 700 milijuna eura, ali je zbog problema s dobivanjem dozvola i suglasnošću okolnih stanara projekt bio zaustavljen. No prošlog ljeta Chelseaju se javila američka investicijska tvrtka Raine Group koja je ubrzala legalni proces i očekuje se da bi projekt trebao nastaviti s razvojem do kraja godine.

Nikakvih rokova za sad nema, ali bi Chelsea tijekom rekonstrukcije Bridgea trebao barem dvije sezone igrati na Wembleyu, kao što je bio slučaj sa Spursima. Novi Chelseajev stadion trebao bi izgledati nevjerojatno i vanjskim dizajnom uklopit će se u četvrt u kojoj se nalazi.

Stadio della Roma

Roma je odlučila odseliti s Olimpica te je dobila zeleno svjetlo gradskih vlasti za gradnju svojeg novog doma koji bi trebao biti gotov do 2021. godine. Stadion koji će tek dobiti svoje ime primat će oko 53.000 gledatelja i bit će izgrađen u četvrti Tor di Vale.

Novi stadion stajat će oko 300 milijuna eura, a grad Rim će u popratnu infrastrukturu uložiti još najmanje 600 milijuna. Planira se izgradnja još jedne dvorane, šoping centra i ostalih poslovnih prostora.

Puskas Arena

Nakon što je izgradila četiri manja stadiona diljem zemlje, mađarska vlada odlučila je investirati 600 milijuna eura u novi nacionalni stadion koji će zamijeniti stari stadion Ferenca Puskasa.

Nova Puskas Arena je pri kraju i bit će spremna za Euro 2020. godine kojemu je i Budimpešta domaćin. Stadion će se, barem zasad, koristiti isključivo za potrebe mađarske reprezentacije te jedne ragbijaške momčadi. Nema planova da se na njega useli neki od klubova iz Budimpešte, za što i nema potrebe budući da Ferencvaros ima novi stadion, a MTK i Ujpest nemaju toliko navijača. Mađari na novom stadionu 2021. godine žele ugostiti finale Lige prvaka.

Eurostadium

Bruxelles je novi stadion trebao dobiti do kraja ove godine te je trebao ugostiti utakmice Eura 2020. godine, ali se projekt još nije pomaknuo s mrtve točke zbog političkih igara u toj zemlji.

No prema zadnjim informacijama, pregovori su i dalje u tijeku te bi Eurostadium uskoro trebao početi s izgradnjom. Trebao bi primati oko 63.000 gledatelja te biti izgrađen na mjestu starog Heysela, koji se danas zove King Badouin Stadium.

Feyenoord City

Gradske vlasti u Rotterdamu izdale su dozvole za početak gradnje prekrasnog novog Feyenoordova stadiona koji će biti završen do 2023. godine.

Novi sportski kompleks vrijedan je 600 milijuna eura, a osim gradnje novog stadiona, uključuje i potpunu prenamjenu De Kuipa. Stari Feyenoordov stadion bit će pretvoren u stambeni kompleks s malim sportskim centrom te pripadajućim objektima.

Novi stadion bit će sličan starom, ali u puno modernijoj varijanti te će s 63.000 mjesta biti najveći stadion u Nizozemskoj.

Pročitajte više