ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Novi detalji oko slučaja 15-godišnje ruske klizačice

Foto: EPA

SVJETSKA antidopinška agencija (WADA) ispitat će ljude iz okruženja 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu. Valijeva, za koju će Sportski arbitražni sud u nedjelju odlučiti hoće li nastaviti natjecanje na ZOI, u nedjelju je odradila trening kao i dan ranije.

WADA je u nedjelju objavila da će tražiti od neovisnog Istražnog i obavještajnog odjela da ispita trenere, liječnike i druge odrasle osobe oko Valijeve. Oni su uz nju bili na treningu. Nešto ranije i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da je zatražio službeno od WADA-e da pokrene istragu o slučaju.

Čeka se odluka

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije saznalo za njen pozitivan test.

S 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportašica koja je pozitivna na Igrama, što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu. U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

Pročitajte više