LIGE PETICE

Novi div Premiershipa od krvavih milijardi: Kupuje ga nevjerojatno bogati zločinac

"Ubojica Princ Salman i Donald Trump, njegov anđeo čuvar. " Tako je saudijski princ i novi vlasnik Newcastlea prikazan na karnevalu u Dusseldorfu. Foto: Gulliver / Getty Images

NEWCASTLE samo što nije od dosadnog kluba koji se bori za opstanak ili u najboljem slučaju za sredinu tablice Premiershipa, postao najbogatiji klub na svijetu. Međutim, za to će platiti stravičnu cijenu.

Navijači su mrzili dosadašnjeg vlasnika. Što bi tek trebali misliti o novom?

Navijačima omraženi vlasnik Mike Ashley odlazi nakon 13 godina jer je prihvatio ponudu saudijskog princa Mohammeda bin Salmana i za 300 milijuna funti prodaje mu Svrake. Prijenos vlasništva treba potvrditi vodstvo Premier League, ali poznavatelji prilika u engleskom nogometu slažu se da je princ bliži nego ikada konačnom ispunjenju svog najvećeg sna.

U odnosu na njega gazde Cityja su siromasi

Mohammed bin Salman naime već u 34. godini je težak 260 milijardi funti. Za usporedbu, do njegove pojave najbogatiji vlasnik kluba Premiershipa, Mansour bin Zayed Al Nahyan, koji u ime Abu Dhabi United Groupa vodi Manchester City, raspolaže s 17,7 milijardi funti.

Skuplje je platio Da Vincijevu sliku nego Newcastle

Nadalje, princ Mohammed u banci ima džeparac od 2,4 milijarde funti, jahtu od 400 milijuna funti (prije pet godina iznajmio ju je Billu Gatesu na tjedan dana za četiri milijuna funti) francuski dvorac od 240 milijuna funti i Da Vincijevu sliku, koju je platio 360 milijuna funti.

Ipak, do sada nije imao ono što je najviše želio - svoj nogometni klub. Životnu želju htio si je ispuniti nuđenjem četiri milijarde funti za Manchester United, ali mu to nije uspjelo.

Sada, uz formalnu asistenciju Amande Staveley na čelu konzorcija kojeg podržava Njegovo visočanstvo, postaje daleko najbogatiji vlasnik kluba Premier League, čak 15 puta bogatiji od do sada nedodirljivih gazdi Cityja. 

Šesti od 25 sinova saudijskog kralja je srušio sve suparnike u igri prijestolja

Još nedodirljiviji je šesti od 25 sinova saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda, koji je beskrupulozno preskočio petoricu starije braće i probio se do trona kraljevske obitelji teške 1,3 trilijuna funti. Otac ima krunu, ali sin Mohammed drži najvažnije saudijske resore: ekonomiju, obranu, religiju i naftu. On je stvarni vladar države i najbogatije dinastije svijeta, ističe upućeni Economist.  

Međutim, ono što njegovo preuzimanje Newcastlea čini alarmantnim i degutantnim je što je to najgori primjer "sport-washinga", pranja imidža vladara potpuno kompromitiranog kriminalom ili zločinima time što ulaže u sport i tako se od zločinca prikazuje mecenom i dobrotvorom. 

Brutalni saudijski vladar se naveliko pere sportom

Mohammed bin Salman je u zadnje vrijeme u žestokoj ofenzivi pranja sportom, jer u glavnom saudijskom gradu Rijadu je u prosincu organizirao boksački meč Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza juniora, a mjesec dana kasnije u Jeddahu dvoboj Reala i Atletica za Superkup Španjolske.

Amnesty International tereti ga za mučenja, javne egzekucije, nepostojanje slobode govora, rasizam...

Amnesty International ističe novog vlasnika Newcastlea kao velikog kršitelja niza ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Mučenja, javne egzekucije, nepostojanje slobode govora, rodna i rasna diskriminacija, samo su neki od krimena koje mu stavljaju na teret. 

Human Rights Watch, druga relevantna organizacija za zaštitu ljudskih prava, saudijski režim naziva "despotizmom", uređenjem u kojem vladar svu moć koju ima koristi za diktatorsko vladanje zemljom i podanicima, uz naravno obilato korištenje prijetnji, prisile i mučenja.

Time: Arhitekt je rata i stravične gladi u Jemenu, najgore humanitarne krize našeg doba

Time, jedan od najuglednijih svjetskih magazina, smatra ga arhitektom rata u Jemenu i blokade koja je u toj zemlji rezultirala stravičnom gladi, koja ubija desetke tisuća ljudi, a UN je naziva "najgorom humanitarnom krizom naše ere koju je izazvao čovjek".

Svjetske vođe prave se da ne znaju sve ovo jer je raspojasani princ na čelu države koja je najveći svjetski izvoznik nafte i zemlja s drugim najvećim rezervama crnog zlata na svijetu. Mohammed bin Salman je miljenik Donalda Trumpa, rado viđen gost kod Kraljice Elizabete i jedan od najvažnijih uglednika na summitima G20.

Iznajmljuje jahtu od pola milijarde Billu Gatesu, živi u dvorcu koji je kopija Versaillesa

Taj "uglednik" se od svojih groznih nedjela opušta na spomenutoj superjahti od pola milijarde eura, na kojoj ga opslužuju 52 člana posade i koja ima sedam paluba, dva heliodroma i bazen sa slanom vodom. Uživa i u "najskupljem domu na svijetu", dvorcu Luj XIV. pored Pariza, koji je izgrađen u stilu obližnjeg Versaillesa i ima desetke soba, luksuzno kino, bazene, staklene podove...

Mohammed bin Salman ne prašta onima koji ga ometaju u uživanju. Prije dvije godine svijetom je odjeknula priča kako je saudijski režim u Turskoj brutalno mučio i ubio disidentskog novinara Jamala Khashoggija.

Uhićenja, mučenja i ubojstva svih koji ga kritiziraju

Prije točno godinu dana Saudijska Arabija javnim je odsijecanjem glava ubila 37 civila osuđenih za terorizam. Od pogubljenih, 21 osoba je zlodjela priznala nakon teških tortura. Dva obezglavljena tijela ostavljena su u javnosti kao opomena.

U isto vrijeme dogodio se jedan od valova masovnih uhićenja borkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji. Ovom prilikom šest uhićenih žena bilo je mučeno. UN izvještava da se "širom Saudijske Arabije masovno uhićuju svi koji kritiziraju princa, od kojih su mnogi izloženi torturi."

Newcastle nema što slaviti

Jasno je dakle da navijači Newcastlea nemaju razloga slaviti što im u klub dolazi Allegri i igrači vrijedni 400 milijuna eura, jer oni i put do vrha Engleske koji će slijediti, plaćeni su krvavim milijardama. 

Pročitajte više