NOVI POKUŠAJ NAMJEŠTANJA MEČEVA U ESPORTU Ponovno StarCraft u pitanju

PHOTO: DreamHack/Flickr

World Championship Series Jönköping jedan je od najvažnijih StarCraft II turnira ove godine. Kao dio WCS turnira, osim nagradnog fonda u igri su i WCS bodovi koji će najbolje igrače svijeta odvesti na veliko finale na BlizzConu krajem godine. Međutim, početak ovog turnira počeo je sprječavanjem namještanja mečeva.

 
Ubrzani rast esport industrije, rast ulaganja i povećanje publike sa sobom su donijeli i neke negativne stvari. Jedna od njih je svakako i online klađenje na esport mečeve. Osim što je publika u ovom još uvijek novom sportu vrlo mlada, takve stranice često nisu sigurne, a esport industrija trenutno nije u  stanju prihvatiti rizike koje klađenje donosi. Iako se često piše o najvećim turnirima s ogromnim nagradnim fondovima, treba znati da se esport jednako tako temelji i na bezbroj manjih i malih turnira u raznim igrama na kojima su nagrade po nekoliko tisuća dolara. Jednako tako timovi i igrači koji nisu na najvišoj razini, a često se radi o vrlo mladim ljudima, dolaze u nezavidnu situaciju. Izgubiti poneku mapu, poneki meč, možda "zaraditi nešto sa strane". Problem je, kako u stihijskoj industriji ovog novog sporta prepoznati namještanje, pogotovo u pojedinačnim igrama.
 
PHOTO: DreamHack/Flickr
 
Na samom početku WCS Jönköpinga, prije početka turnira, jedan je igrač anonimno prijavio drugog igrača Pavela "Revolvera" Belova za pokušaj namještanja meča. Kao dokaz poslao je slike, a Blizzard je odmah reagirao i doživotno zabranio Pavelu natjecanje na turnirima u njihovoj organizaciji.  WCS Jönköping se dalje normalno nastavio bez Pavela te traje još u ponedjeljak, a završit će u 21:40 s finalnim mečevima. Naravno, ovo nije prvi skandal namještanja mečeva u esportu. Lee „Life“ Seung Hyun je još 2015. priveden, a kasnije i osuđen za namještanje mečeva od kojih je, nagađa se, zaradio nešto više od 60 tisuća dolara.
 
Nikome nije bilo jasno zašto Life, kao jedan od najboljih i najmlađih igrača StarCrafta svih vremena, namješta mečeve. Možda je problem bio u mladosti. Prije njega je optužen Ma "sAviOr" Jae Yoon iz StarCraft: Brood Wara. Zapravo, dosta je sličnosti između ta dva slučaja. Obojica vrhunski igrači koji su zaradili više stotina tisuća dolara, obojica u naponu snage i vrhunskoj formi, čak i igraju istu rasu, Zerga.  

Namještanje mečeva ne događa se samo u StarCraftu. Dio CS:GO tima iBUYPOWER se kladio protiv sebe ,a CEVO Pro Leagueu, sve je razotkriveno, a učesnici su kažnjeni. Međutim, jedan Dota 2 igrač je ušao u legendu. Aleksey "Solo" Berezin 2013. godine kladio se protiv svog tima RoX. Tom prilikom Solo je zaradio punih 322 dolara, koji mu nisu isplaćeni kada je cijela stvar isplivala na površinu. Solo je nakon toga izbačen iz tima, dobio je zabranu igranja na godinu dana, a 322 je ušao povijest kao sinonim za potez zbog kojih se gube dobiveni mečevi. Jedan takav potez bi bio i nedavno Modrićevo svjedočenje. Od heroja do izdajnika u jednom potezu, pravi životni 322 play.
 
>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima. 

 

Pročitajte više