Novi preokret u slučaju Vušković. Izrečena suspenzija je protupravna i nevažeća?

Foto: EPA

MARIO VUŠKOVIĆ (21), stoper HSV-a i mlade reprezentacije Hrvatske, na sudu Njemačkog nogometnog saveza (DFB) u Frankfurtu proglašen je jučer krivim za korištenje dopinga. Suspendiran je na dvije godine, a kaznu je potvrdio i njegov klub HSV. Nakon što je bio pozitivan na dva testa na doping, Vušković je prošle godine bio suspendiran zbog optužbe i onda postupka protiv njega.

Ipak, nove vijesti iz Njemačke bude nadu da bi se ta odluka mogla oboriti. Podsjetimo, Vušković i HSV imaju pravo na žalbu koju će i iskoristiti, a prema pisanju tamošnjeg Abendblatta, velike su šanse da se suspenzija proglasi nevažećom. Nekoliko je čudnih detalja oko presude, a ovo su ključni.

Izrečena suspenzija koja ne postoji u pravilniku

Prva sporna točka je trajanje suspenzije. Propisana je dvogodišnja kazna iako ona uopće nije predviđena pravilima Njemačkog nogometnog saveza. Pravilnik eksplicitno propisuje kaznu od četiri godine u slučaju osuđujuće presude.

U obrazloženju duljine kazne, sudac Stephan Oberholz rekao je kako Vušković ima tek 21 godinu, kako mu je ovo prvi prekršaj i kako mu je pronađena samo mala koncentracija EPO-a, zabranjene supstance koja potiče brže razvijanje crvenih krvnih stanica. 

Navodno mu je zbog toga suspenzija manja od propisane, ali Abendblatt tvrdi kako je takvo nešto neodrživo u žalbenom postupku i kako je DFB Vuškovićevom pravnom timu na pladnju servirao mogućnost da se obori presuda.

Još nekoliko čudnih okolnosti

Nije to jedina sporna stvar u ovoj priči. Podsjetimo, DFB je prije nekoliko tjedana nudio Vuškoviću nagodbu prema kojoj bi suspenzija iznosila samo godinu dana u slučaju da prizna krivnju. Riječ je o manevru koji nije čest što produbljuje sumnju u Vuškovićevu krivnju. Osim toga, hrvatski stoper je odmah odbio takvu ponudu.

Također, nije mu dozvoljeno od strane WADA-e (antidopinške agencije) da mu se uzme i treći uzorak krvi jer su poručili kako za tim nema potrebe. To je bilo samo nekoliko dana nakon što je prema njemačkim medijima Vušković u Engleskoj prošao poligraf, odnosno detektor laži.

Nije jasno jesu li WADA i DFB htjeli zaštititi HSV, jer postoji velika mogućnost da je zabranjenu supstancu Vušković uzeo tamo, ili su htjeli obraniti svoju antidopinšku politiku koja je hrvatskog braniča uzela kao žrtveno janje i dokaz da dobro radi svoj posao. 

Možda samo žele zaštititi sustav jer ovdje nije riječ o Vuškoviću, niti je on ključan lik, već o zaradama Svjetske antidopinške agencije (WADA) koje su broje u milijardama, zaključuje autor na Abendblattu.

Pročitajte više