Hakeri objavili tajne dokumente: Dopingirane zvijezde Svjetskog prvenstva 2010.?

Foto: Getty Images/Guliver Image

NEKOLIKO svjetski poznatih nogometaša našlo se na popisu imena onih koji su na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu 2010. igrali, iako su koristili zabranjena sredstva.


Skupina ruskih hakera pod imenom Fancy Bears objavila je dokumente koji otkrivaju novi skandal svjetskog nogometa. Više svjetskih zvijezda igralo je na SP-u 2010., iako je FIFA znala da su koristili zabranjene supstance.

Na popisu je 25 igrača koji su imali posebno dopuštenje FIFA-e - "TUE - Therapeutic Use Exemptions", što znači da su zabranjena sredstva mogli koristiti u ograničenim količinama zbog svog zdravstvenog stanja.

Među njima su i tri velike zvijezde, argentinski reprezentativci Carlos Tevez i Gabriel Heize te nekadašnja zvijezda Liverpoola i Nizozemske Dirk Kuyt. Heinzeu, Tevezu i njihovom nekadašnjem suigraču, proslavljenom Juanu Sebastianu Veronu, bio je propisan kortikosteroid koji nije na WADA-inoj listi zabranjenih supstanci, ali je zabranjen u većim dozama. Kuyt je koristio deksametazon kako bi olakšao zubobolju, a njemački internacionalac Mario Gomez uzimao je salbutamol kojeg koriste astmatičari.

Prema pravilima, sportaši moraju obavijestiti svoje nacionalne saveze ako žele koristiti blagodati "TUE-a", a kriteriji za dobivanje dopuštenja su strogi. Nogometaš mora osjećati velike zdravstvene probleme, korištenje supstance ne bi smjelo popraviti njegove performanse, mora iscrpiti sve postojeće alternative tom lijeku, a potreba za korištenjem tog lijeka ne smije biti posljedica ranijeg uzimanja istog sredstva bez TUE-a.

Hakeri tvrde da je tijekom 2015. čak 160 nogometaša palo na dopinškim testiranjima, a godinu kasnije više od 200. BBC piše da su četvorica "uhvaćena" u Velikoj Britaniji, trojica su bila pozitivna na kokain, a jedan na ecstasy.
 

 

Pročitajte više