Novi skandal u Seriji A: Cristiano Doni uhićen zbog namještanja, pomogla i hrvatska policija

SKANDAL "Calciopoli" iz 2006. koji je do temelja potresao talijanski nogomet ipak nije uspio iz njega izbaciti sav kriminal koji se uvukao među suce, vlasnike klubova i igrače. Nije trebalo dugo čekati da izbije nova afera.

Nakon otkrića kako je nekoliko talijanskih klubova sudjelovalo u namještanju utakmica iz Serie A izbačen je najveći grešnik Juventus čiji je direktor Lucioano Moggi uz pomoć saveza i sudačke organizacije osigurao svom klubu "pošteno suđenje". "Staroj dami" oduzeti su naslovi prvaka, izbačeni su u Seriju B, a Milanu, Fiorentini, Reggini i Laziju oduzeti su bodovi.

Talijanska policija izvjestila je u ponedjeljak kako je u akciji "Posljednja oklada" privedeno 17 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u namještanju nogometnih utakmica, a među njima je i bivši igrač Atalante i talijanske reprezentacije Cristiano Doni.

Privođenja su se jutros dogodila u više talijanskih gradova, a radi se o osobama koje su bile u kontaktu s kriminalnim skupinama u Singapuru i Istočnoj Europi. Priveden je i bivši igrač Vicenze, Intera, Parme i Rome Luigi Sartor, bivši igrač u Serie B Alessandro Zamperini i još uvijek aktivni igrači Carlo Gervasoni (Piacenza) i Filippo Carobbio (Spezia).

"Ovo je tek početak čišćenja prekrasne nogometne igre", rekao je tužitelj Roberto di Martino i dodao: "Lanac se proteže od Zapada do Istoka, do Južne Amerike gdje preko svojih ljudi manipuliraju ishodima nogometnih utakmica".

Ista imena u javnost su izbila još prije godinu dana zbog sumnje u namještanje utakmica kada je talijanska policija istraživala susrete Serie B i Serie C, no istraga se proširila i na prvu ligu. Atalanta je zbog namještanja kažnjena sa šest bodova "minusa" u aktualnoj sezoni, a Doni suspendiran iz nogometa na tri godine.

Prema pisanju talijanske agencije ANSA i Gazzetta dello Sport na listi sumnjivih utakmica su i tri utakmice Serie A u prošloj sezoni: Brescia - Bari, Brescia - Lecce i Napoli - Sampdoria.

Di Martino je otkrio kako su veliku pomoć u istrazi dobili i od hrvatskih, njemačkih, finskih i turskih istražitelja, a dodao je i da je prisluškivanje telefonskih razgovora od strane hrvatske policije dovelo do otkrića pokušaja namještanja pet utakmica.

Pročitajte više