Što slijedi Manchester Unitedu s novim vlasnikom? Ovako se može vratiti na pravi put

Foto: Profimedia

SAGA o preuzimanju Manchester Uniteda konačno je gotova. Tvrtka INEOS sir Jima Ratcliffea osigurala je 25 posto udjela u klubu, a Crveni vragovi objavili su dogovor više od dva mjeseca nakon što su se pojavili izvještaji da je Ratcliffe pobijedio šeika Jassima Bin Hamada Al Thanija u utrci za preuzimanje.

Omražena obitelj Glazer zadržat će kontrolu pa to nije rješenje kojem su se mnogi navijači nadali kad je prošlog studenog objavljeno da klub istražuje "strateške alternative", koje su uključivale mogućnost potpune prodaje.

Ipak, INEOS ima rezultate u radu u elitnom sportu i očekuje se da će razdrmati stvari na Old Traffordu nakon desetljeća truljenja pod Glazerima. Njihov ulazak u klub dolazi u pravom trenutku, nakon što je mlohav poraz od West Hama pogoršao ionako očajnu sezonu. 

Klub je izgubio 13 puta u svim natjecanjima, već je ispao iz Lige prvaka, a nije dovoljno dobar čak ni za Europa ligu. Goal.com je napravio pregled što Ratcliffe i INEOS trebaju promijeniti kako bi preokrenuli stvari u klubu.

Pridobiti navijače

Ratcliffe je bio prvi izbor mnogih navijača za novog vlasnika kad se nezadovoljstvo Glazerima počelo intenzivirati na ljeto 2022. i u teoriji ne bi mu trebalo biti preteško pridobiti navijače. Milijarder je odrastao na sjeveru Manchestera, samo kilometar i pol od mjesta gdje je United osnovan kao Newton Heath LYR Football Club, bio je na finalu Lige prvaka 1999. u Barceloni i opisao to kao svoje "najnevjerojatnije nogometno sjećanje".

Ipak, mnogi su se navijači počeli okretati protiv njega kad se saznalo da je zainteresiran samo za djelomično vlasništvo i da će Glazeri ostati u upravi, za razliku od rivala šeika Jassima Bin Hamada Al Thanija, koji je želio u potpunosti otkupiti klub.

EPA-EFE

Nakon što je u startu želio 69% udjela, a zatim 50%, udio od 25% koji je pristao kupiti samo će razljutiti navijače jer američkoj obitelji ostavlja dobar dio kontrole. Njegovi pozitivni komentari o Glazerima, koje je nazvao "šarmantnima" i "vrlo dragima", samo su ukaljali njegov ugled među mnogim navijačima.

Na njemu je da to ispravi. Ratcliffe je u Francuskoj poznat po dobrim odnosima s fanovima Nice i ne bi mu smio biti problem vratiti povjerenje ljudi ako se bude pokazivao u javnosti, redovno dolazio na utakmice i razgovarao s navijačkim skupinama, dokazujući da je posvećen vraćanju kluba na pravi put.

Modernizirati Old Trafford

Unitedov stadion najveće je klupsko igralište u Britaniji i jedno od najvećih u Europi, ali njegov se status značajno smanjio zbog nedostatka ulaganja. Posljednja bitna nadogradnja, popunjavanje kutova da bi se kapacitet povećao na 75.000, bila je 2006. i planirana je prije ulaska Glazera.

Od tada, jedine su promjene bile novi sloj boje i uspješna instalacija Wi-Fi-ja. Semafori se nisu promijenili od ranih 2000-tih i nema videoekrana. Još više zabrinjava to što krov ima naviku curenja uslijed čestih mančesterskih pljuskova. Sjedala su skučena, a hodnici su užasno prenapučeni tijekom poluvremena, što povremeno ostavlja osjećaj nesigurnosti.

Profimedia

Stadion djeluje sve zastarjelije, posebno u usporedbi s blistavim novim domovima Arsenala, Tottenhama i West Hama te moderniziranim igralištima Manchester Cityja i Liverpoola. Nije ni čudo da je Cityjev Etihad, koji će u sljedećoj nadogradnji povećati kapacitet na 60.000, izabran ispred Kazališta snova da ugosti utakmice Eura 2028.

Objavljeno je da Ratcliffe želi povećati kapacitet Old Trafforda na 90.000, ali ako želi vratiti međunarodni ugled stadiona, morat će učiniti puno više od samog postavljanja novih sjedalica, a to će zahtijevati ozbiljna ulaganja. Real Madrid potrošio je blizu milijardu eura na moderniziranje Santiago Bernabeua, i to bez povećanja kapaciteta, dok je Barcelona obnovila Camp Nou za gotovo milijardu i pol eura.

Poboljšati regrutiranje igrača

Ratcliffe je natuknuo kako bi njegova vladavina u Unitedu mogla izgledati u napadu na klub bez suzdržavanja u intervjuu za The Times 2019. godine. United se vukao kroz prvu sezonu Olea Gunnara Solskjaera na klupi, a Ratcliffe je kritizirao klupsku strategiju dovođenja igrača. Fred, koji je prethodne godine doveden za 60 milijuna eura, bio je glavna meta.

"United je potrošio ogromne svote otkako je otišao sir Alex Ferguson i to jako loše, blago rečeno. Šokantno loše, ako ćemo iskreno", rekao je Ratcliffe. "Nisu pogodili s odabirom menadžera, nisu dobro kupovali. Glupo su trošili, kao što vidite na igračima poput Freda.

U Nici imamo drukčiji pristup, da budemo umjereno inteligentni, pokušavamo tražiti po manjim ligama i locirati mlade talente. Neki klubovi znaju kako to raditi, Southampton, Lille... United je to radio zaista loše. Pogubili su se."

EPA-EFE

United nije samo loše kupovao nego je posljednjih godina i razvio zabrinjavajuću naviku da plaća visoke odštete za igrače, a onda ih pušta za gotovo ništa. Fred je prošlog ljeta otišao za 10 milijuna eura, David de Gea otišao je bez odštete, a klub nije mogao dobiti pristojne ponude za Harryja Maguirea, Scotta McTominaya ili Jadona Sancha.

Njegovi su rivali, u međuvremenu, dobro prodavali. Manchester City 2022. je zaradio na transferima, iako je kupio Erlinga Haalanda, a akademiju je pretvorio u tiskaru novca.

Ratcliffe i sportski direktor INEOS-a sir David Brailsford morat će obnoviti Unitedovu mrežu za regrutiranje, osigurati da imaju velik bazen igrala na izbor i paziti da ih se ne zavalja, kao kad su platili 70 milijuna eura za Masona Mounta ovog ljeta ili 95 milijuna za Antonyja 2022.

Osvježiti klupsku hijerarhiju

Dovođenje igrača nije jedino područje koje će Ratcliffe i njegovi suradnici pokušati urediti. Izvršni direktor Richard Arnold već je smijenjen, a sportski direktor John Murtough mogao bi biti sljedeći.

Murtough nema iskustva za ulogu koju je donio 2021. i nadgledao je posljednja tri ljetna prijelazna roka s raznolikim rezultatima. Sancho, Cristiano Ronaldo, Mount, Antony i Andre Onana samo su neke od prinova s kojima je pogriješio.

Ratcliffe navodno razmatra brojne promjene u vrhu kluba, uključujući angažiranje Paula Mitchella kao novog sportskog direktora, što bi značilo loše vijesti za Murtougha. Mitchell je radio uz Mauricija Pochettina u Southamptonu i Tottenhamu, a pripisuju mu se zasluge za dovođenje Son Heung-mina, Delea Allija i Kierana Trippiera. Tada je radio za RB Leipzig i Monaco, gdje Ratcliffe živi.

Dati važnost ženskoj ekipi

Unitedova ženska ekipa daleko je dogurala od osnutka 2018. godine, a prošle sezone završila je druga u ženskoj Super Ligi i prvi put ušla u finale FA kupa. Ipak, dojam je da klub gubi smjer nakon što su zvijezde Ona Battle i Alessia Russo ovog ljeta otišle bez odštete, a golmanica reprezentacije Mary Earps bila je blizu prelaska u Arsenal.

EPA-EFE

Kao što je golem uspjeh nedavnog Europskog i Svjetskog prvenstva pokazao, ženski nogomet raste izuzetnom brzinom i United se mora pobrinuti da održi korak s Arsenalom, Chelseajem ili Manchester Cityjem.

Ratcliffe bi trebao povećati ulaganja u sastav kako bi najbolje igračice poput Earps željele ostati te izgraditi veći stadion u Manchesteru da bi zadovoljio sve veću potražnju za ulaznicama.

Ojačati akademiju

Ratcliffe je aludirao na važnost privlačenja najboljih mladih nogometaša, a gdje je bolje započeti nego u vlastitoj akademiji? United ima divnu tradiciju odgajanja mladih talenata i imao je igrača iz svoje akademije u sastavu za svaku ligašku utakmicu od 1937., ali posljednjih godina zaostaje za Cityjem.

Zahtjevi za Cityjevim juniorima tako su veliki da je klub mogao tražiti ogromne odštete za igrače poput Colea Palmera, Jamesa Trafforda i Carlosa Borgesa ovog ljeta, iako su jedva zaigrali za momčad Pepa Guardiole.

Alejandro Garnacho i Kobbie Mainoo posljednje su uspješnice Unitedove akademije, ali nema sumnje da je potrebno puno rada za natjecanje s rivalima. Dio problema u tome je što se u trening-centar, kao ni u Old Trafford, godinama nije ulagalo, kao što je Ronaldo rekao u svom zloglasnom intervjuu s Piersom Morganom.

Ako Ratcliffe može uvjeriti United da ulaže u budućnost, klub će s vremenom biti lijepo nagrađen.

Pročitajte više