Novo čudo Dončića. Dallas vodi 2:0 u finalu Zapadne konferencije

Foto: EPA

KOŠARKAŠI Dallas Mavericksa pobijedili su Minnesota Timberwolvese 109:108 i poveli 2:0 u finalu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige. Koš odluke postigao je Luka Dončić, iza kojeg je još jedna sjajna NBA večer. Dončić je utakmicu završio s 32 koša, 10 skokova i 13 asistencija za svoj peti triple-double učinak u ovosezonskom doigravanju.

Ono najvažnije postigao je tri sekunde prije kraja utakmice. Kod rezultata 106:108, u trenucima kad ga je čuvao Rudy Gobert, Dončić je izveo varku kojom se oslobodio četverostrukog i aktualnog najboljeg obrambenog igrača lige i pogodio za prednost Mavsa.

VIDEO: Arena Sport

U posljednjem napadu loptu je imao Naz Reid. U ovoj je utakmici ubacio 23 koša, od čega je do zadnjeg napada imao 7/8 za tri poena. Njegov pokušaj iza crte za tricu odbio se od obruča, što je zaključilo utakmicu novom pobjedom Mavericksa u Minneapolisu.

Dallas ima 90 posto šanse za veliko finale

Serija se sad seli u Dallas, gdje će se odigrati sljedeće dvije utakmice. Prema statistici, šanse za prolaz Dallasa u veliko finale NBA lige su ogromne. Momčadi koje su u konferencijskim finalima imale 2:0 pobjeđivale su u tim serijama u 90 posto slučajeva (58-6).

Treba naglasiti da je trica koju je ubacio za pobjedu bila i jedini Dončićev ubačaj iz igre u posljednjoj četvrtini utakmice. Njom je dominirao Kyrie Irving s 13 postignutih poena. Također, Dallas je cijelu utakmicu hvatao rezultatski minus. Najveća razlika na utakmici iznosila je 18 koševa u korist Wolvesa. U trećoj četvrtini domaćini su imali i +16.

Dallas ni u jednom trenutku nije vodio s više od tri poena razlike, a u prednosti je bio tek na početku utakmice i povremeno u zadnjoj četvrtini. Nešto više od minute prije kraja susreta Wolvesi su imali pet poena razlike.

Loš šut Minnesotinih vođa

Mavse je uz Dončića do pobjede vodio i Irving. Zahvaljujući odličnom posljednjem periodu igre, stigao je do učinka od 20 koševa, kojima je pridodao i šest asistencija. Minnesotini nositelji igre nisu blistali u ovoj utakmici. Anthony Edwards je ubacio 21, ali uz tek 5/17 iz igre, a Karl-Anthony Towns 15 poena, uz još slabijih 4/16. Napadački loš je bio i Jaden McDaniels, Ubacio je tek 2 koša uz šut 1/6.

Treća utakmica serije igra se u nedjelju u Dallasu.

Pročitajte više