NOVOZELANĐANI BIJESNI Peruanci im tri sata nisu dali da slete, budili ih vatrometom i nadlijetali hotel lovcima

Foto: Getty Images/Guliver Image

CIJELI Peru ne spava već dva dana nakon što je njihova reprezentacija pobjedom 2:0 protiv Novog Zelanda u uzvratnoj utakmici interkontinentalnih kvalifikacija osigurala plasman u Rusiju.

I dok Peruanci tulumare, Novozelanđani su ogorčeni na tretman koji su imali u Limi. Gradovi domaćini, osobito u Južnoj Americi, često pokušavaju na sve načine destabilizirati protivničke momčadi, no Peruanci su ovaj put ipak malo pretjerali.

Prvo su im tri sata odgodili slijetanje u zračnu luku Jorge Chavez jer su im naknadno promijenili plan leta. Kad su se smjestili u hotel, navijači su im usred noći ispred hotela raspalili vatromet, ali to su čak i očekivali jer se pričalo da će biti vatreno.

No, na dan utakmice čak ni lokalno stanovništvo nije očekivalo ono što su Peruanci napravili. Usred bijela dana, dok su se Novozelanđani odmarali na terasi na vrhu hotela Marriot, tri lovca  peruanskog ratnog zrakoplovstva u niskom letu su nekoliko puta prošla jako blizu hotela.

Na donjem dijelu lovaca Dassault Mirage 2000 pisalo je "Vamos Peru" u bojama zemlje što je potpuno preplašilo goste. Lovci su proizvodili zaglušujuću buku, a s njima su suosjećali čak i stanovnici Lime koji su se čudili dok su snimali rijetko viđenu provokaciju.

Novozelandski nogometni savez se požalio svojem veleposlaniku u Peruu koji je od peruanskog Ministarstva obrane zatražio službeno objašnjenje tko je i zašto dopustio lovcima da lete iznad njihova hotela.

Cijelo vrijeme boravka novozelandske reprezentacije u hotelu deseci paraglidera su letjeli iznad oceana blizu hotela s porukama potpore svojoj reprezentaciji, a kad su se pojavili lovci nije bilo nijednog. Prema tome su Novozelanđani zaključili da je incident s lovcima bio jako dobro i detaljno isplaniran.

"Očekivali smo neke provokacije i vatromet, ali ovo je ipak bilo previše. Ne znam tko je mogao jamčiti za sigurnost naših nogometaša, ali i naših navijača koji su također bili u hotelu", stoji u priopćenju novozelandskog nogometnog saveza.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Svjetsko prvenstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više