Nowitzki: Svi smo sumnjali u Dončića. Nismo vjerovali, a onda su ga momci testirali

Foto: Profimedia

ZA mnoge najveći europski košarkaš svih vremena, Dirk Nowitzki, u podcastu Showtime's All the Smoke govorio je o Luki Dončiću (24), koji je njegov nasljednik u Dallas Mavericksima. Legendarni Nijemac je rekao kako je u početku sumnjao u Slovenca, ali da je vrlo brzo promijenio mišljenje.

Nowitzki je 1998. iz rodnog mu  Würzburga stigao u Dallas i tamo je ostao 21 godinu, a Mavse je 2011. odveo do povijesne titule. Godinu dana prije nego će se umiroviti u Dallas je stigao Dončić, tako da su Slovenac i Nijemac proveli jednu sezonu zajedno, a veliki Dirk je tada mlađahnom Luki bio mentor.

''Svi smo sumnjali''

''Kraj moje karijere nije bio najljepši. Dosta smo patili i čak se pričalo o tankiranju utakmica. Trebala nam je neka iskra da se stvari promijene. Nisam mislio da će taj klinac biti upravo to. Kad je Dončić došao izgledao je kao veliki dječak i nisam baš vjerovao da će uspjeti. Je li dovoljno brz? Je li dovoljno fizički jak? Može li se s NBA igračima nositi kao s onima u Europi. Bilo je puno sumnji od svih u ekipi'', rekao je Dirk pa je dodao:

''Mjesec dana prije početka sezone momci iz ekipe su ga testirali. Faulirali su ga, radili mu blokove, a onda smo shvatili da ima nešto posebno u njemu, Znao je kako se kretati, znao je igrati, mogao je dodavati tako da bi svi igrači blistali na terenu. Tada smo počeli shvaćati da će biti jako dobar, ali nisam mogao ni zamisliti da će biti na razini kakvoj je sada.''

Dallas je izabrao Dončića kao trećeg picka na draftu 2018. u razmjeni s Atlanta Hawksima za Trae Younga. Došao je nakon što je bio MVP Eurolige i osvojio duplu krunu s Real Madridom. Godinu dana ranije skupa s Goranom Dragićem vodio je Sloveniju do europskog zlata.

''Igra kao da su mu 32 godine''

"Tijekom zadnje sezone nisam puno igrao. Propustio sam prve 34 utakmice i dva mjeseca nisam putovao s ekipom. Bilo mi je teško i nisam proveo s Lukom onoliko vremena koliko sam želio. Međutim, to je bilo njegovo vrijeme da zablista i to je napravio'', rekao je Nowitzki i pričao je o odnosu kojeg ima sa Slovencem.

''Prijatelji smo. Dobri smo. Kad sam u gradu, odemo na večeru. Ali biti mentor zvuči prejako jer mu ja za to ne trebam. Kao što vidite, igra kao da ima 32 godine. Kako čita igru, kako se kreće po parketu... Volio bih reći da sam mu pomogao govoreći o nekim stvarima, ali dečko je profesionalac od svoje 11 godine.

Ovako igra, ništa ga ne može zbuniti tijekom igre, radi što mora. Njegov napredak je nevjerojatan. Nisam mislio da će mu ići tako dobro iz godine u godinu, ali on nastavlja oduševljavati i jako sam sretan zbog njega.''

Pročitajte više