NYT: Janica je postala nacionalna heroina

JANICA KOSTELIĆ bez štapa i rukavice u drugoj vožnji prvog ovogodišnjeg slaloma Svjetskog kupa uspjela je doći do cilja i osvojiti treće mjesto u svojoj domovini, piše New York Times.

Kostelić je bila favoritkinja 25000 fanova, koji su je bodrili na hladnom Sljemenu, malom skijaškom centru u sjevernom dijelu glavnog hrvatskog grada. Tisuće ljudi vožnju je gledalo na velikom TV ekranu na glavnom gradskom trgu, piše američki dnevnik.

"Janica Kostelić je jako važna za nas ovdje. Mi smo mala zemlja, ali imamo pobjednički mentalitet", kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji broji 800 tisuća stanovnika. "Ona je broj jedan u našim očima", kazao je Goran Kratofil, koji je 20 godina vlasnik seljmenskog restorana Zlatni medvjed.

Pobijedila je Austrijanka Marlies Schild rezultatom 1:53.63, a druga je bila njezina sunarodnjakinja Kathrin Zettel sa 0.44 sekunde zaostatka. Janica Kostelić za Schild je bila u zaostaku za 1,45 sekundi, iako je u drugoj vožnji izgubila štap i od snijega natukla ruku.

"Željela sam odustati jer me jako boljelo", kazala je Janica, "ali do cilja sam imala samo 20 vrata i pomislila da da trebam završiti najbolje što mogu zbog mojih fanova".

Iako je izgubila prijeko potreban štap za balansiranje, Janica se uspjela dokopati cilja. List piše da je Janica vozila na svoj 24 rođendan, na stazi na kojoj je učila skijati.

Janica je postala nacionalna heroina, piše list, podsjećajući da se to dogodilo kada je osvojila četiri medalje na zimskim Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju; zlatnu u kombinacijama, spustu i slalomu, i srebrenu u super G. Hrvatska je kao nikada do tada postala jaka u snježnim sportovima.

New York Times piše kako su hrvatska skijašica i njezin brat Ivica odrastali uz skijanje, spavajući po automobilima štedeći novac, pod palicom oca Ante. U Hrvatskoj, u kojoj živi 4,5 milijuna stanovnika, života priča obitelji Kostelić naziva se čudom.

S mnogo entuzijazma i 3,56 milijuna dolara po sezoni Zagreb je organizirao ženski Skijaški kup. Prošle godine Sljeme i Hrvatska su bili domaćioni prvog Svjetskog kupa. Janičini fanovi bili su razočarani kada je skijašica neuspješno završila vožnju.

Pročitajte više