liverpool

O tihom revolucionaru se ne priča, a ključ je prekida prokletstva od 30 godina

Foto: Guliver Image/Getty Images

''NJEGOV raspon ideja u napadu, prolaza i pasova fenomenalan je za tako mladog igrača. Naravno, protiv nas nije igrao beka, već je bio vezni igrač. Širina njegove igre, impresivna inteligencija te iskustvo stečeno proteklih godina guraju ga u red najboljih na svijetu. Za Jürgena Kloppa on je neprocjenjiv'', nakon utakmice Leicester - Liverpool 0:4 rekao je trener Lisica Brendan Rodgers, koji se tim riječima naklonio tihom i skromnom mladiću koji pred našim očima piše povijest nogometa.

Premda je odigrano tek pola Premiershipa, Liverpool je napravio 90 posto posla oko osvajanja naslova prvaka, prvog nakon 1990.

Donositi takav zaključak nakon što su Redsi odigrali tek 18 kola možda i nije sportski, iznenađenja u sportu su moguća, kao i senzacije, ali čuda su rijetka. Povijest sporta poznaje tek dva čuda: Čudo u Bernu, kad su u finalu SP-a 1954. zapadni Nijemci srušili godinama nepobjedivu mađarsku Laku konjicu, i Čudo na ledu, kad je amaterska hokejaška momčad SAD-a na Igrama u Lake Placidu 1980. šokirala svijet pobijedivši SSSR, najdominantniju ekipu u povijesti tog sporta.

Da ovakav Liverpool izgubi naslov, dogodilo bi se tek treće čudo u povijesti sporta

Zašto to pišemo? Zato što bismo u slučaju da Redsi uspiju ispustiti prednost koju sad imaju dobili i treće legitimno sportsko čudo. Stav da je utrka u Engleskoj gotova ne potkrepljujemo samo ogromnom bodovnom razlikom koju momčad Jürgena Kloppa ima pred rivalima (13 bodova ispred Leicestera i 14 ispred prvaka Cityja te uza sve to i utakmicu manje) već smo dojma da način na koji Redsi melju sve pred sobom ne ostavlja ni grama mogućnosti da dođe do senzacije svih senzacija.

Rapsodija u crvenom na King Power stadionu

Na Boxing day, najsvetiji nogometni praznik na Otoku, svjedočili smo nepodnošljivoj lakoći pobjeđivanja trenutačno najbolje momčadi svijeta. Leicester i Liverpool trebali su odigrati derbi engleskog prvenstva, Lisice su na svom King Power stadionu trebale srušiti lidera i koliko-toliko vratiti neizvjesnost u utrku za krunom te spasiti prvenstvo. Bio je to dvoboj između prve i druge momčadi na ljestvici najjače lige u Europe. U normalnim okolnostima gledali bismo tvrdu, tešku i neizvjesnu borbu za svaki duel, korner ili aut. Međutim, Liverpool je dokazao da je sve samo ne normalna i obična momčad. Bila je to rapsodija u crvenom, a domaća momčad na kraju je mogla biti sretna što je nakon 90 minuta samo četiri puta vadila loptu iz mreže.

Liverpool je razmontirao drugu momčad Premiershipa, a najgori igrači Redsa bile su najveće zvijezde 

Ono što je najzanimljivije i ono što najviše fascinira, činjenica je da su Redsi pomeli najbližeg pratitelja uz jako lošu partiju svojih nominalno najvećih zvijezda. Sadio Mane je promašivao zicere i kako je tekla utakmica, bio je sve nervozniji. Mohamed Salah bio je odsutan duhom, a Virgil van Dijk u nekoliko navrata je grubo pogriješio, što je nudilo domaćinima kakvu-takvu priliku da nešto naprave. Leicester je donekle uspio zaustaviti navedeni trojac, ali rješenja za 21-godišnjeg mladića na desnom boku nije imao. Trent Alexander-Arnold odigrao je utakmicu života i jednu od najimpresivnijih partija bočnog igrača u povijesti. Liverpool je uvalio četiri komada Lisicama, a za sva četiri zaslužan je bio TAA. Dvije asistencije Firminu, iznuđeni penal i zaključni, četvrti gol te boltovski sprint koji je prethodio pogotku cijeli nogometni svijet ostavili su bez daha.

Leicester City - Liverpool Rezultati uživo

Mladić od 21 godinu koji igra beka ključ je šampionskog Liverpoola

Uz konkretna statistička ostvarenja koja smo naveli, desni bek Redsa utakmicu je završio sa 17 ubačaja i s čak 37 dodavanja u protivničkoj polovici. Do sada je u prvenstvu upisao 17 asistencija, a računajući sva natjecanja u kojima je Liverpool igrao ove sezone, ima 20 asistencija. Ponavljamo, iza nas je tek polovica prvenstva, a igrač o kojem pričamo je bek i ima samo 21 godinu. Također, kad pričamo o onome što je TAA napravio ove sezone, ne smijemo zaboraviti ni jedan korner koji je izveo na Anfieldu 7. svibnja. Protivnik je bila Barcelona, a sve ostalo je povijest.

Jürgen Klopp je preuzeo Liverpool u svibnju 2015. i sam je sebi nametnuo zadatak da će postupno i studiozno, iz temelja, graditi momčad po svom guštu koja će u dogledno vrijeme postati stroj. U početku je štekalo. Liverpool je do Kloppa imao reputaciju luzerskog kluba koji je sposoban izgubiti neizgubivo i tribine Anfielda postajale su vrelo nagomilanih frustracija. Dolaskom Kloppa stvari su se počele mijenjati, ali za razliku od navijača, Klopp je bio svjestan da do drastičnih promjena ne dolazi preko noći. Redsi su pod Nijemcem živnuli, trgnuli su se iz letargije i prosječnosti engleskog nogometa, no gubili su finala. Sevilla im je uzela Europa ligu, Real Ligu prvaka. Klopp je opet postao luzer, no Nijemac je znao što radi i što mu točno treba da bi Liverpool postao ono što je bio tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća - najbolja momčad svijeta.

Korak po korak, kockica po kockica i Klopp je stvorio momčad kakvu je zamislio. Sigurnost Alissona Beckera na golu, moć i elegancija Virgila Van Dijka u obrani, ubojitost paklenog trojca Salaha, Manea i Firmina... Zatim trka Hendersona i Fabinha. Kloppova heavy-metal ideja nogometa koja osvaja simpatije od svibnja je počela donositi trofeje. Premiership je u foto finišu otišao u ruke Cityja, ali Liga prvaka je osvojena. Svaka čast gore navedenim igračima, ali svi oni su dovedeni kao zvijezde, Kloppovo životno djelo su dva mladića koji operiraju po bekovima. Nekad se tvrdilo da beka može igrati bilo tko, dovoljno je da igrač zna pravila igre i da dovoljno snažno može napucati loptu i sva njegova odgovornost tu prestaje. Nogomet je doživio evoluciju, a bekovi su postali jednako važni kao i bilo koji fantasist u sredini terena. Klopp je od dvojice do jučer anonimnih klinaca stvorio najbolji bekovski par na svijetu, ključne adute za najubojitiju kontru u svijetu današnjeg nogometa.

Najbolja kontra ikad viđena s najboljim bekovskim parom na svijetu 

Tranzicija Liverpoola nikad nije viđena u nogometu, a najvažniji ljudi u tom kontekstu su Andrew Robertson i Trent Alexander-Arnold. Protiv Leicestera smo se uvjerili da je korner za protivnika najveća opasnost po njihov gol. U trenutku kad Van Dijk ili netko iz obrane očisti loptu, a onda dođe na bok, nastaje panika u redovima rivala. U samo nekoliko sekundi težište igre prebaci se na suprotnu stranu terena i nerijetko takve akcije završavaju s loptom u mreži. Sa psihološke strane je užasno teško igrati protiv takvog Liverpoola jer je tijekom svih 90 minuta potrebna maksimalna doza koncentracija da se ne pogriješi. Dođe li do pogreške ili uspavanosti, momci u crvenom to će kazniti, a Trent Alexander-Arnold smrtonosno je oružje u Kloppovoj filozofiji nogometa.

Postoje igrači, oni najposebniji, koji posjeduju jedinstvene kvalitete koje su nekonvencionalne u odnosu na ono što bi trebali pružati s obzirom na poziciju koju drže na travnjaku. TAA je jedan od takvih igrača i on definira ulogu desnog beka drugačije od bilo kojeg igrača u povijesti Premiershipa.

Bek koji se ponaša i igra kao najbolji playmaker

Njegova sposobnost da prodire u sredinu i da rastvara suparničke obrane na nivou je elitnih veznih igrača. Ima sposobnost diktirati tempo igre zbog nesvakidašnje tehničke potkovanosti za bočnog igrača, a jednako je koristan i u defenzivnim zadaćama. Alexander-Arnold možda je formalno branič, ali protiv Leicestera djelovao je kao napadač, upravo zbog raznovrsnosti vještina kojima raspolaže.

Jedna od najuigranijih akcija Liverpoola u posljednje dvije sezone bile su precizne dubinske lopte po širini kojima bi TAA pronalazio Salaha ili Manea, a ako to ne bi prošlo, do istog cilja dolazio je probijanjem aut-linije i dodavanjem oštre prizemne lopte u srce protivničkog kaznenog prostora s Firminom kao glavnom metom. Prvi i treći gol protiv Leicestera su pali upravo na taj način.

Tijekom zadnjih dviju sezona nerijetko je pronalazio Salaha dubinskim loptama po širini i prebacivao posjed blizu suparničkog gola. Do istog cilja je neizravno dolazio  probijanjem linija dodavanjem po terenu, s Firminom kao najčešćom metom. Treći način su centaršutovi: Arnold trenutno dijeli prvo mjesto s najviše pokušaja u ligi ove sezone i to je jedna od opcija kojima Liverpool napada duboki blok. Također, TAA je jedan od najboljih izvođača prekida u Premiershipu, a da je tako, potvrdit će Messi i društvo. 

Priložena grafika u tvitu najbolje opisuje kakav je Trent Alexander-Arnold igrač, odnosno u čemu se ističe među drugim igračima na svojoj poziciji. Prikaz daje pregled njegovog učinka kroz razne statističke parametre, a u obzir su uzeti svi bekovi liga Petica koji su odigrali najmanje 500 minuta ove sezone. Raspoređeni su po statističkoj mjeri percentilu koji učinke svih tih igrača dijeli na jednake dijelove pa je tim prikaz i bolji. 

S grafike se jasno vidi da mladi Englez prednjači prema broju dodavanja i ubačaja po utakmici. Važno je istaknuti da se radi o progresivnim dodavanjima. Alexander-Arnold u samom je vrhu Europe na svojoj poziciji kada su u pitanju i dodavanja u posljednju trećinu protivničkog terena, kao i sam kazneni prostor suparnika. U pravilu, kad god ima loptu i uputi dodavanje prema naprijed, velika je šansa da će netko od njegovih suigrača završiti u gol-šansi ili pak dati gol. To objašnjava i prvi podatak u grafici xA (očekivane asistencije) koji na temelju naprednih statističkih parametara valorizira dodavanja. Što je veća vrijednost tog parametra to su bolje šanse koje proizađu iz dodavanja, odnosno u konačnici to je više zabijenih golova.

Jedino u čemu se TAA razlikuje od ostalih bekova Europe su obrambene akcije i uspješne obrambene akcije, ali to objašnjava činjenica da mu je uloga na terenu bliža krilnom napadaču nego beku. 

Engleski statističari izračunali su da mu je točnost dodavanja 70,7 posto, no ta prividna nepreciznost je samo iluzija. Taj relativno nizak postotak pasova proizlazi iz njegovog stila igre, odnosno preuzimanja rizika. Umjesto da odradi 50 ili 60 bezvrijednih i po momčad nekorisnih prolaza po aut-liniji, 21-godišnji branič prolazi u sredinu, daje dijagonale, mijenja strane i često se zna ubaciti iza obrane kao prijetnja po sam gol. Izgubit će možda više puta loptu od nekih drugih bočnih igrača u Premiershipu, ali ono što donosi momčadi vrijedno je svakog rizika. TAA je poslije Kevina de Bruynea najbolji kreator Premiershipa te igrač s najviše ključnih dodavanja. Podsjetimo, on je samo bek. 

Redefinirao je ulogu bočnog igrača i trebao bi postati generacijski igrač

Trent Alexander-Arnold redefinirao je ulogu bočnog igrača u modernom nogometu, njegov pristup lopti i nogometu puno je bliži playmakeru nego bočnom igraču.

Kako će se Alexander-Arnold razvijati, teško je predvidjeti, no kako sad izgleda i prema onome što pokazuje, razumno je pretpostaviti da je na odličnom putu da postane generacijski igrač i jedan od ključnih igrača šampionskog Liverpoola.

Pročitajte više