OBILJEŽENO 100 GODINA SPORTA NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana je Svečana akademija u povodu obilježavanja 100 godina sporta na Sveučilištu u Zagrebu.

HAŠK Mladost i Sveučilište tako su velikom svečanošću zaokružili godinu proslave ovog velikog jubileja. U čast 100. obljetnice sporta na Sveučilištu u proteklih 12 mjeseci održana su 26 turnira, trofeja, mitinga i državna prvenstva, a podijeljeno je ukupno 2.800 prigodnih medalja i plaketa za prva tri mjesta.

Središnju svečanostu u KD "Lisinski" svojim dolaskom uveličali su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, te niz drugih uglednika iz sporta, politike i društvenog života Hrvatske. Poseban pljesak dobili su bivši atletski trener, a danas ugledni novinar Žarko Susić, nekadašnji atletičar, a danas ugledni član Međunarodnog olimpijskog odobra Artur Takač, te sudionici Olimpijskih igara 1936. godine Zulajka Stefanini Tučak, te Miro Mihovilović, koji je u Berlinu proglašen i najboljim vratarem olimpijskog turnira.

"Tijekom svih 100 godina na stotine tisuća mladih ljudi uključeno je u sportske aktivnosti, postignuti su rezultati svjetske i europske vrijednosti, dostojno je u svijetu predstavljena naša domovina, odgojene su mnoge generacije sportaša, koji su postali akademski obrazovani građani," istaknula je rektorica Sveučilišta Helena Jasna Mencer, naglasivši kako će 6. studeni 1903. godine ostati krupnim slovima zabilježen u bogatoj tri i pol stoljeća dugoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu. Tog je dana osnovan prvi sportki klub HAŠK, s kojim počinje organizirani sport na Sveučilištu. Kroz niz sportskih sekcija djelovao je do kraja drugog svjetskog rata kada je zabranjen. Ali već dva mjeseca nakon zabrane osnovan je Akademičar, koji je preuzeo sve znakovlje i pravila Haškovaca. Kada je Akademičaru oduzet teren u Maksimiru došlo je do spajanja s Mladosti. I u novom društvu nastavljena je tradicija, a istaknuta je zastava koja i danas krasi društvo. Prije deset godina vraćeno je prvotno ime HAŠK i pridodano u svijetu već poznatom imenu Mladost.

Predsjednik HAŠK Mladost, Damir Karlović zahvalio se svima koji su održali tradiciju sporta na Sveučilištu, dodavši kako je ovo sportsko društvo jedno od najvećih u Europi.

"HAŠK Mladost ima 23 kluba s više od 4.000 sportaša i najtrofejnije smo sportsko društvo u zemlji i među najvećima u Europi," dodao je Karlović.

Povodom velike proslave Sveučilišta i HAŠK Mladosti izdana je i monografija "100 godina športa na Sveučilištu u Zagrebu". Monografija sadrži 7.000 imena, te brojne druge podatke i predstavlja veliki doprinos sistematizaciji sportskih podataka i vrijedan je dokument zagrebačkog i hrvatskog sporta.

(Hina) dl

Pročitajte više