Obojica su bila osporavana, a iz sjene su donijeli Dinamu dvostruku krunu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U NEVJEROJATNOJ sezoni, koje se ne bi posramio i neki Netflixov sportski "reality" dokumentarac, Dinamo je osvojio dvostruku krunu. Momčad Sergeja Jakirovića je, unatoč sumnjama mnogih navijača, u furioznom finišu sezone dobila 12 od 13 utakmica, Rijeku ostavila na deset, Hajduk na 16 bodova minusa i onda pregazila Rijeku u uzvratnoj utakmici finala SuperSport Kupa.

Puno je junaka u Dinamovoj sezoni. Jedan od njih je Sergej Jakirović, koji je puno toga radio pogrešno, ali je pogreške na vrijeme shvatio, ispravio ih i do kraja sezone je pogodio skoro svaki potez koji je povukao. Jedan od njih je i Dinamov genijalac Bruno Petković, koji je dobar dio sezone izluđivao navijače, ali je povukao kad je trebalo.

Spašavao je Dinamo protiv Lokomotive, sam je pobijedio Betis u gostima, onda i Varaždin i PAOK, sredio je Hajduk i Rijeku i pokazao da Dinamu vrijedi puno više od milijun eura, koliko ga godišnje plaća.

Nevistić spašavao Dinamo poput Livakovića

Arijan Ademi držao je svojim utjecajem svlačionicu na okupu, Kevin Theophile-Catherine unio je sigurnost u obranu, Gabriel Vidović zabio je neke bitne golove, a Petar Sučić i Josip Mišić držali su veznu liniju. No, u samoj završnici sezone ogroman obol osvajanju dvostruke krune dali su i Arber Hoxha i Ivan Nevistić, igrači koji su na početku karijera u Dinamu bili osporavani i žestoko kritizirani.

Nevistić je na Dinamov gol ljetos stao u najtežem mogućem trenutku. Dominik Livaković je otišao, momčad je bila u krizi, lutalo se s odabirom i bekova i stoperskih parova i u takvoj kaotičnoj situaciji 25-godišnji Nevistić se nije najbolje snašao. U nekim utakmicama je loše reagirao, u nekima je imao i peh i Sergej Jakirović ga je zamijenio Danijelom Zagorcem.

Izvor: Sofascore

Plan je bio da Nevistić brani europske utakmice i nakon što je briljirao u Sevilli, Jakirović ga je stavio na gol protiv Varaždina zbog Zagorčeve ozljede i pogodio je. Nevistić je obranio penal u jednoj od "ključnih" Dinamovih utakmica i više se nije micao s gola.

Kako se sezona bližila kraju, Nevistić je briljirao. Nije imao puno posla, ali je u skoro svakoj utakmici morao spašavati Dinamo i to je radio u Livakovićevom stilu. Protiv Varaždina je u 81. minuti obranio penal Dabri, na Poljudu je skinuo čisti zicer Moufiju, a protiv Lokomotive zicer Goričanu u 84. minuti.

Uz Nevistića ni iz čega se istaknuo i Hoxha

Na Rujevici je u prvenstvu iščupao šut Jankovića ispod grede kod 1:1, Mierezu je prije desetak dana na Maksimiru skinuo dvije šanse, a u srijedu je u Kupu protiv Rijeke na startu utakmice držao Dinamo u igri. Kad god je gorjelo, Nevistić je podmetnuo leđa i nevjerojatnim reakcijama sačuvao je Dinamu prevažne bodove.

A u prvi plan se neočekivano gurnuo i Arber Hoxha. Kosovar je u zimskom prijelaznom roku došao kao veliko pojačanje i velika želja Sergeja Jakirovića. Forsirao ga je iako je Hoxhi trebalo vremena za prilagodbu. Bljesnuo je protiv Betisa asistencijom Kaneku za 1:1, zabio je i gol u Solunu, koji je Dinamu kupio šansu za povratak, ali onda se vratio na klupu.

Izvor: Sofascore

Prelaskom na igru s trojicom u zadnjoj liniji, Hoxhino mjesto na boku zauzeo je Gabriel Vidović, da bi u samo dva i pol tjedna Hoxha isplatio sve što je u njega uloženo. Jakirović ga je u ključnoj prvenstvenoj utakmici na Rujevici gurnuo u igru zadnje četiri minute i Hoxha se odužio sjajnim golom za pobjedu 2:1, kojom je Dinamo prelomio prvenstvo.

Bio je dobar u prvoj utakmici finala Kupa protiv Rijeke, imao je dvije dobre šanse koje nije realizirao, ali se izborio za mjesto u sastavu na Rujevici. Odužio se treneru i navijačima s dvije sjajne asistencije, osobito prvom za Petra Sučića, kojom je Dinamo načeo Rijeku. Da ništa drugo nije odigrao ove sezone, svoje je odradio u tih par utakmica u kojima je pokazao da može biti itekako koristan.

Prilagodio se, ali imat će veliku konkurenciju

Trebalo mu je vremena da pohvata suigrača i da se navikne da u Dinamu neće imati toliko prostora na krilu kao u Slavenu, koji je igrao na kontre i na tranziciju. Postao je pametniji, smanjio je broj pogrešaka i u suradnji s Petkovićem bio je ubojit kad je Dinamu najviše bio potreban. 

Na njemu je sad da se dokaže i ovog ljeta, kad će se za njegovu poziciju boriti i Luka Stojković, koji se oporavio od ozljede. Spominje se i povratak Marka Pjace, čak i Mislava Oršića. Bit će gužve na lijevom krilu.

Pročitajte više