Esport

Oboren je novi svjetski rekord. S ovim se ne može mjeriti ni Fortnite

Foto: Valve

JEDINSTVENI esport turnir s najvećim nagradnim fondom svih vremena bit će deveti Dota 2 The International. Najbolje ekipe svijeta će u drugoj polovici kolovoza u Šangaju podijeliti više od 30 milijuna dolara, odnosno više od 197 milijuna kuna, a nagradni fond i dalje raste. The International je time prestigao i Fortnite svjetsko prvenstvo za koje nagradni fond iznosi točno 30 milijuna dolara. 

>Pogledajte kako bi izgledao League of Legends iz sasvim druge perspektive

Posljednjih devet godina zaredom The International obara vlastiti rekord za najveći nagradni fond za esport turnir na svijetu. Nijedan turnir nije bio ni blizu iznosima za koji su se borile najbolje Dota 2 ekipe svake godine. Sve do pojave megapopularnog Fortnitea za koji je Epic Games osigurao nagradne fondove u iznosu od 100 milijuna dolara za jednu natjecateljsku sezonu. Najveći dio, čak 30 milijuna dolara, otpada na Fortnite svjetsko prvenstvo koje počinje 26. srpnja u New Yorku. 

Nagradni fond za prošlogodišnje izdanje The Internationala je bio nešto veći od 25,5 milijuna dolara, pa je Fortnite jedno vrijeme imao i turnir s najvećim nagradnim fondom u povijesti. Ali samo nakratko, dok se The International nije ponovo vratio na tron. 

Između dvaju najbogatijih turnira postoje i dvije velike razlike. Epic Games u potpunosti sam financira nagradni fond za Fortnite svjetsko prvenstvo, a Valve je za The International ponovo osigurao tek 1,6 milijuna dolara. Ostatak se prikuplja crowd-fundingom. Igrači kupuju digitalna dobra u igri, a postotak od svake prodaje ide u nagradni fond za najveći Dota 2 turnir na svijetu. Tako je Dota 2 zajednica još jednom nadmašila sama sebe. Do početka turnira ima još nešto manje od mjesec dana, tako da će nagradni fond još zasigurno narasti.

Fortnite svjetsko prvenstvo igrat će se u dvije kategorije - solo i parovi (duo) za razliku od The Internationala na kojem postoji samo jedna kategorija, dobra stara natjecateljska Dota.

The International počinje 15. kolovoza i trajat će 10 dana. Poznato je i svih 18 timova koji će imati priliku boriti se za najveći dio nevjerojatnog nagradnog fonda. OG je prošle godine na nevjerojatan način osvojio The International što im je donijelo više od 11 milijuna dolara. Prvaci će ove godine kući ponijeti još i više.

Foto: Valve

Na primjeru iznimno uspješnog crowd-fundinga u Doti 2 i drugi su esportovi počeli kopirati isti ili sličan model. Međutim, nigdje to nije ni blizu toliko primjetno kao za The International. Bez obzira na sve probleme s kojima se Dota 2 suočavala proteklih godina, i dalje uspješno prkosi zubu vremena i jedan je od najvećih esportova na svijetu.

Ono što može biti utješno za Fortnite svjetsko prvenstvo je da će prvi prvak svijeta u povijesti postati bogatiji za tri milijuna dolara koliko iznosi nagrada za prvo mjesto. 

Pročitajte više