"Očekujte čudo": Pogledajte kako će izgledati futuristički stadioni u Kataru

NAKON što je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022., Katar je objavio da će se na izuzetno modernom stadionu Lusail održati otvaranje i finale turnira. Radi se o klimatiziranom stadionu kapaciteta 86 tisuća ljudi koji će biti gotov 2019., a bit će okružen vodom. Ono što je fascinantno je da je taj stadion zapravo otok koji će stajati na vodi.

> Fifin odgovor na korupciju: Odveli SP u ruska bespuća i katarsku užarenu pustinju

U medijima su se pojavili nacrti prvih pet stadiona na kojima će se igrati SP 2022., a slogan bogatog Katara "Očekujte čudo" će se pokazati u punom sjaju.

U Kataru vlada zadovoljstvo nakon što je Fifa objavila da su domaćini SP-a 2022. Na ulicama se pleše i slavi pobjeda male, vruće, ali bogate države koja se obvezala organizirati Mundijal za pamćenje. Poslužit će za to 42.9 milijardi američkih dolara obećanih u ulaganje infrastrukture i dodatna četiri kako bi se izgradilo devet stadiona i renovirala tri za održavanje SP-a. Slavilo se i u zraku, točnije na liniji Dubai-Doha u zrakoplovu u kojem je pilot putnike preko interkoma upoznao sa, kako je rekao, "sjajnom viješću"...

Katar je država na Arapskom poluotoku s nešto više od milijun i pol stanovnika. Međutim, nije najmanja država koja je ikad organizirala SP, manje stanovnika je imao Urugvaj 1930. Katar je izuzetno bogata zemlja zbog ogromnih količina nafte u zemnog plina koji čine većinu izvoza i tvore više od polovice bruto društvenog proizvoda.

Katar se za SP 2022. natjecao s Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD-om i nakon četvrtog kruga glasanja dobio organizaciju. U finalu je još bio i Japan, a Katar je u posljednjem krugu dobio 14 od 22 glasa Izvršnog odbora. Ta je vijest, između ostalih, jako oraspoložila Zinedinea Zidanea danas posebnog savjetnika u stručnom stožeru Josea Mourinha u madridskom Realu.


"Ponosan sam zbog te odluke. Ovo je velika pobjeda arapskoga svijeta", rekao je na početku Zidane, dijete alžirskih emigranata.

"Uvjeren sam da će Katar fantastično organizirati Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Oni su mala zemlja, ali ogromnih kapaciteta. Isto tako, nije ovo samo pobjeda arapskog svijeta, već dokaz da je bliski Istok spreman na organizaciju ovako velikih svjetskih smotri. Uvjeren sam u ljepotu Mundijala, lijepu organizaciju i nezaboravnu atmosferu."

Predsjednik SAD-a, Barack Obama je drugačijeg mišljenja.

"Mislim da je donešena kriva odluka",  kazao je prvi čovjek Sjedinjenih Država koje su na kampanju potrošile nekoliko milijuna dolara ne bi li ga organizirale ponovno nakon 1994. godine.

Pročitajte više