Aco spašava reprezentaciju koju nitko nije htio

Foto: Index

HRVATSKA košarkaška reprezentacija dobila je izbornika već jučer, to je potvrdio i HKS svojim priopćenjem, no danas su na službenoj pressici predstavili Acu Petrovića, kao čovjeka koji će Hrvatsku ovo ljeto pokušati odvesti na Igre u Rio.
 
Rađa: Presudilo je Acino iskustvo
 
Odluku je prvi komentirao prvi čovjek struke i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa:
 
''Odužilo se jer su nas razvukli oko Perasovića. Joke Vranković i ja obavili smo dosta razgovora s kandidatima. Pričali smo Nazorom, Tabakom, no oni su smatrali da nisu spremni preuzeti reprezentaciju. Razgovarali smo i s Trinchierijem, Mršićem i Jusupom. Trinchieriju prvenstvo završava u šestom mjesecu i to nam nije bilo prihvatljivo. Izbor je pao na samo tri ozbiljna kandidata – na Jusupa, Mršića i Acu, a Acino iskustvo je bilo presudno'', rekao je Rađa
 
 
Riječ je dobio i novi izbornik:
 
Aco: Čast je ponovno sjesti na klupu Hrvatske
 
''Zahvaljujem se stručnom savjetu što me je predložio i Upravnom odboru koji je prihvatio odluku. Velika je čast ponovno biti izbornik Hrvatske. Sve informacije dobit ćete uskoro. U sljedećih sedam dana kontaktirat ću sve potencijalne reprezentativce, zatim ćemo ih obići sve, naravno, osim ovih koji su u NBA. Od prvi svibnja dobit će poseban program priprema i trenera s kojim će odrađivati treninge kako bi bili u formi. U ovom trenutku ne postavljam nikakve uvjete. Ovdje se radi o , nadam se, dvokratnoj akciji, kvalifikacije i Rio'', rekao je Aco pa je dodao:
 
''Novinari, pišite i kritički ako treba, ali ne prije kvalifikacija, pustite nas da budemo homogeni''
 
''U ovom trenutku nema govora u nikakvoj smjeni generacije. To neka radi moj nasljednik, no tri, četiri promjene ipak će biti. Vas medije molim da pišete ako treba i kritički nakon kvalifikacija ili Rija, ali sad nas pustite da budemo homogeni. Do 15. travnja objavit ću svoj stručni stožer'', kazao je Aco pa je objavio prvi i jedini cilj:
 
''Torino je super stvar, puno bi teže bilo protiv Srbije u Beogradu''
 
''Pripreme počinju osmi lipnja u Istri. Neće biti uobičajenih priprema, odmah krećemo s taktikom. Tamo ćemo odigrati dvije utakmice protiv Kanade i Češke. Nakon toga nećemo trenirati u većim gradovima, nego idemo u izolaciju u Sveti Martin. Što se tiče turnira u Torinu, zadovoljan sam, mislim da je to najlakši put za Rio. Puno bi teže bilo protiv Srbije u Beogradu. Vjerujem da možemo doći do cilja koji sanjamo, a to su Olimpijske igre. Vrijeme je da ova generacija napravi sve da bi otišla u Rio.''
 
Cibona?

''Posao u Ciboni ne mogu napustiti. Prevelik je to posao, a Cibona se sad nalazi pred velikim stvarima.''

Stranac u reprezentaciji?

''Nitko nije otpisan. Sa svima ćemo razgovarati, i sa Draperom, Lafayetteom i Hamiltonom. Volio bih s njima razgovarati u četiri oka, želim im vidjeti sjaj u očima. Tek tada ću odlučiti. Ono što je sigurno, novog stranca nećemo zvati'', rekao je Aco, koji je dodao kako će razgovarati i sa Žižićem, Radoševićem, Benderom, ali i Tomićem, što je posebno zanimljivo.

Aco je rekao još kako Dario Šarić mora dobiti novu, važniju ulogu u kojoj će doći do izražaja njegova kreacija. Dodao je kako će uz njega biti Dino Rađa i Stojko Vranković, a izričito je rekao kako će stručni stožer biti isključivo njegov te da na klupi neće sjediti njegov potencijalni nasljednik.

 
Aci će trebati čudo kako bi za ovo malo vremena posrnuloj momčadi vratio samopouzdanje i stvorio kemiju te igru
 
Nakon blamaže na Euru prošlog ljeta, hrvatska košarkaška reprezentacija dobila je neočekivanu priliku da se kroz kvalifikacijski turnir u Torinu preko Grčke i Italije ipak plasira na Igre u Rio. No, bit će to užasno težak posao i Aco će trebati napraviti čudo kako bi u posrnulu momčad vratio samopouzdanje i stvorio potrebnu kemiju.
 
Nakon odbijanja vlasnika Kutxe Laboral, da Hrvatskoj prepuste Velimira Perasovića, Dino Rađa i ostatak Stručnog savjeta ostali bez prvog i jedinog izbora za izbornika i plan B počeli su tražiti u vlastitom dvorištu. Nakon silnih špekulacija oko imena potencijalnih kandidata, izbor je pao na najsigurniju opciju - Acu Petrovića.
 
Aco ''jocker zovi'' Petrović, treći put na klupi Hrvatske
 
Petrović je do sada bio dva puta bio izbornik Hrvatske, na EP 1995. vodio je reprezentaciju do brončane medalje, te od 1999. do 2001. Kasnije je sjedio i na klupi Bosne i Hercegovine. Trenirao je Cibonu, Zadar i Cedevitu, s kojom je izbori Final Four Eurokupa. U Španjolskoj je vodio seviljski San Fernando, Caprabo iz Lleide, a u Italiji Carifac iz Fabriana, te Euroridu iz Scafatija.
 
 

Pročitajte više