BURNA NADOKNADA DERBIJA Dinamo zabio za pobjedu, Hajduku isključen igrač

Foto: Screenshot, Dalmatinski portal, Index 

HAJDUK - DINAMO 0:1 u 20. kolu HNL-a. Gol je u trećoj minuti nadoknade zabio Soudani, a u sedmoj minuti dodanog vremena isključen je Šimić.

Jedini gol koji je stari Hajdukov krvnik zabio nakon sjajnog Gojakova proigravanja, ali i Kvesićeva leta u prazno te tučnjava koja je nakon toga uslijedila, zbog čega je daleko nakon isteka regularnog dijela isključen igrač domaćih, čine se kao primjeren kraj ove nervozne, brojnim prekršajima isprekidane te lošim suđenjem i prije svega posvemašnjim nedostatkom kvalitete obilježene utakmice.

Zapravo, najtočnije je reći neprobavljivo loše utakmice.

Nije to bio "tipični derbi" niti "tipična prvenstvena utakmica", nego egzaktni dokaz da su ove momčadi Hajduka i Dinama vjerojatno najgore igračke inkarnacije najvećih hrvatskih klubova otkako se igra HNL.

Poznati su Hajdukovi problemi s financijama, a samim tim i ekipiranjem momčadi jer svakog tko vrijedi utopi za siću. Ali nije slučajno ni to što je Dinamo prije ove pobjede bio na samo šest bodova ispred najvećeg rivala jer nakon skupih prodaja Pjace i Roga te Ćorićevim stagniranjem, i na Poljudu je dokazano da ovaj Dinamo nema par klasa više u odnosu na konkurenciju u Hrvatskoj, kao što je do sada bio slučaj.

Dinamovih samo šest bodova više od Hajduka ne pišemo s navodnicima jer bodovna razlika u prvakovu korist prije ovog derbija koji se igrao u trećoj četvrtini prvenstva, daleko je manja od onih u istoj fazi prijašnjih sezona. Ali i takav Dinamo ima Soudanija koji je po tko zna koji put dokazao da je "otrovan" za Bile. 

Prva četvrtina utakmice pokazala je sve navedno jer zbog obostrane nervoze i manjka kvalitete te velikog značaja utakmice, oba rivala igrala su u grču. Derbi je padao u najosjetljivije, praznično vrijeme, na kraju godine i prije duge pauze, na koju nitko ne želi otići poražen od najvećeg rivala jer Hajduk bi tako pao na četvrto mjesto, a Dinamo praktično nakon 11 godina predao naslov prvaka. 

Zato smo do 22. minute gledali natjecanje u nevjerojatnim greškama. I onda dvije velike prilike za Dinamo i dvije velike obrane Dantea Stipice. Jonas je opalio s 20-ak metara u donji lijevi kut Hajdukova golmana koji čupa loptu iz mreže, a na odbijanac i sam pred Stipicu dolazi Soudani, ali vratar domaćih se baca u bliži kut i skida i ovaj pokušaj.

Prije i poslije ove mini-kanonade, Dinamo je do poluvremena imao jalovu nadmoć, loptu i inicijativu, ali bez izrazitih prilika ili nadigravanja nekvalitetnog, ali požrtvovnog protivnika. 

Sudac Zebec uklopio se u opće crnilo utakmice. Puštao je pregrubu igru i zadovoljavao se samo usmenim opomenama. Po ničemu nije djelovao autoritativno, a igrači su to itekako koristili i stalno mu prigovarali. Nakon što je takvo ponašanje prevršilo svaku mjeru, Zebec se na samom kraju poluvremena ohrabrio i podijelio par žutih kartona kako bi nadoknadio propušteno. 

U prvoj trećini nastavka jedina uzbuđenja bila su Torcidina dimijada i performans jednog od gledatelja sa zapadne tribine koji je Dinamove napade zaustavljao puhanjem u zviždaljku, zbog čega je Zebec prekinuo utakmicu.  

Nakon gotovo sat vremena igre, konačno smo vidjeli nešto od Hajduka. Vlašić i Juranović su kombiniranjem na desnoj strani stvorili višak, a prvi dobro centrira pred gol, gdje na desetak metara od vrata skače Erceg, ali glavom puca loše, po sredini i ravno u Livakovića. 

Domaćin je nastavio ambicioznije prema naprijed, pa u 63. minuti bilježimo jedinu veliku priliku Hajduka. Nakon kornera lopta je odbijena na 25 metara od gola, odakle je Bašić šalje pred vrata, gdje je zahvaća Šimić, ali iz odlične pozicije puca pokraj gola. Dvije minute kasnije, Hajduk traži penal. Vlašić je poslužio Ercega koji kreće prema golu i pada u kaznenom prostoru nakon kontakta sa Sigalijem. Zebec ne sudi ništa. 

Utakmica je živnula ulaskom Ćorića i Hodžića kod gostiju, dok je Carillo uveo Ohandzu. U 75. minuti Stojanović je ubacio s desne strane, a Nižić se gotovo na gol-crti baca ispred Soudanija i glavom brani mrežu svoje momčadi. Tri minute kasnije, Soudani sjajno ostavlja loptu za Hodžića koji savršeno poslužen i sa samo desetak metara, umjesto gola gađa Stipicu. Dobra obrana Hajdukova golmana, ali Dinamov napadač morao je bolje pucati. 

Sedam minuta prije kraja regularnog dijela događa se ono zbog čega je utakmica produljena sedam minuta; Torcidina bakljada koja završava u terenu, a lopta koju su izbili hajdukovci raskrvarila je suca. 

Dinamo je i u nadoknadi tražio put kroz obranu Hajduka, a domaćini kontru, ali gosti su bili brži.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

HAJDUK - DINAMO  0:1 

Tijek utakmice:

Kraj. 

90.+7' Crveni karton za Hajdukovog stopera Lorenca Šimića, zato što je u sukobu sa Ćorićem udario suparnika, koji se izvukao samo sa žutim kartonom. 

90.+3 minuta: GOOOL za DINAMO! 0:1, strijelac EL ARBI HILLEL SOUDANI! Gojak sjajno proigrava Soudanija, a ovaj u naletu s desnog boka koristi Kvesićev izlazak u prazno, izbija pred Stipicu i savladava ga. 

90' Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade, zbog prekida uzrokovanih pirotehnikom i ozljedom suca Zebeca. 

89': Posljednja zamjena kod Hajduka, Maganto umjesto Bašića. 

84' Suca Zebeca lopta je pogodila u nos i raskrvarila ga. 

83' Torcida je zasula teren bakljama, a među BBB-e na drugoj strani stadiona su uletjeli specijalci.

80' Kvesić je pokosio Antolića i dobio žuti karton. 

78' Velika prilika za Dinamo! Soudani sjajno ostavlja loptu za Hodžića, koji savršeno poslužen i sa samo desetak metara, umjesto gola gađa Stipicu. Dobra obrana Hajdukovog golmana, ali Dinamov napadač je morao bolje pucati. 

75' NIžić spašava čisti gol Dinama! Stojanović je ubacio s desne strane, a Nižić se gotovo na gol-crti baca ispred Soudanija i glavom brani mrežu svoje momčadi. 

74' Posljednja zamjena kod Dinama, prehlađeni Ćorić u igri je umjesto ozlijeđenog Jonasa. 

69' Prva zamjena kod Hajduka - Ohandza umjesto Saida. 

65' Hajduk traži penal! Vlašić je poslužio Ercega, koji kreće prema golu i pada u kaznenom prostoru nakon kontakta sa Sigalijem. Zebec ne sudi ništa. 

63' Velika prilika za Hajduk! Nakon kornera lopta je odbijena na 25 metara od gola, odakle je Bašić šalje pred vrata, gdje je zahvaća Šimić, ali iz odlične pozicije puca pokraj gola. 

57' Nakon gotovo sat vremena igre, konačno nešto od Hajduka. Vlašić i Juranović su kombiniranjem na desnoj strani stvorili višak, a prvi dobro centrira pred gol, gdje na desetak metara od vrata skače Erceg, ali glavom puca loše, po sredini i ravno u Livakovića. 

55' Treći put u zadnjih par minuta, netko s tribina glumi Zebeca i zviždaljkom prekida utakmicu. Sada je pravi Zebec preko službenog spikera poručio da se prekine s tim.  

48' Konačno uzbuđenje na utakmici, ali ne zaslugom igrača. Torcida je aktivirala na desetke narančastih dimnih bombi i zapalila nekoliko baklji. 

46' Počeo je nastavak i to s jednom promjenom kod Dinama - umjesto Šituma u igri je Stojanović

Kraj poluvremena. 

44' Zebec se raspištoljio i nadoknađuje propušteno: Fernandesu je za niz psovki koje mu je uputio, sudac dao žuti karton. 

38' Žuti i za Dinamovog veznjaka Gojaka, koji je također povlačenjem za dres zaustavio suparnika, točnije Vlašića. 

37' Zebec je ipak ponio kartone na utakmicu. Dokazuje to žutim za Kožulja, nakon što je Hajdukov veznjak povlačenjem za dres zaustavio Henriquzov prodor.

35' Sudac Zebec uklopio se u opće crnilo utakmice. Pušta pregrubu igru i zadovoljava se samo usmenim opomenama, a "zadnju" takvu dobio je Benković za oštar start na Saidu. Sudac po ničemu ne djeluje autoritativno, a igrači to itekako koriste i stalno mu prigovaraju.

31' Nakon deset minuta ničega, Šitum prolazi po desnoj strani i dobro centrira za Henriqueza. On je na pet metara imao loptu na glavi, ali nije to onaj Henriquez od prije par godina, koji zabija 20 po sezoni, nego onaj koji ovakvu priliku pretvara u gol-aut. Očajno.

20' Dvije velike prilike za Dinamo i dvije velike obrane Dantea Stipice! Jonas je opalio s 20-ak metara u donji lijevi kut Hajdukovog golmana, koji čupa loptu iz mreže, a na odbijanac i sam pred Stipicu dolazi Soudani, ali Hajdukov vratar se baca u bliži kut i skida i ovaj pokušaj. 

18' Red je na Hajdukov očajni pokušaj. Bašić nakon voleja, sada sa zemlje, iz slobodnog udarca, puca nevjerojatno loše.  

15' Momčadi kao da se natječu u greškama. Sada je Šitum loše centrirao s desne strane, a nakon toga Pivarić jednako "kvalitetno" puca s 20-ak metara

12' Hajdukov prvi korner izvodi Kožulj, a lopta se odbija do Bašića, koji u sjajnoj poziciji, s ruba kaznenog prostora, loptu koja mu dolazi na volej zahvaća tako loše da ona odlazi u smjeru auta.

9' Dinamo također jalovo iz prekida. Antolić je ubacio s lijeve strane, ali jako loše i Hajdukova obrana iznosi loptu.

7' Hajduk pokušava iz prekida. Kožulj šalje loptu pred gol iz slobodnjaka s desne strane, ali Said i još dva suigrača nisu tek sami pred Livakovićem, nego su do te pozicije došli tako što su u ofsajdu. 

5' Dobra šansa za Soudanija; s ruba šesnaesterca gađao je suprotni kut, ali nije pogodio.  

3' Prva ozbiljnija akcija na Poljudu. Junior Fernandes pronašao je Pivarića kojeg Hajdukova obrana nije uspjela iskontrolirati. Nakon ubačaja na Henriqueza, tri metra od gola, brži je bio Stipica. 

1' Podsjetimo, Hajduk sedam utakmica u nizu nije izgubio kod kuće. 

0' Počela je utakmica na Poljudu!  

14:50 Momčadi su izašle na travnjak. Poljud se još puni, očekuje se 20 tisuća gledatelja. 

14:30 Oko 900 Boysa pod pratnjom policije tek iza 14 sati s Dugopolja su krenuli prema Poljudu.  (FOTO

 

14:00 Dinamovci su isprobali travnjak Poljuda.

13:54: Objavljeni su sastavi! 

Trener Carrillo ostavio je Ohandzu na klupi, dok je iz sastava Dinama ispao Ćorić. Utakmicu će zbog viroze započeti na klupi. 

 

Uoči utakmice:

13:00 Dinamovci su uživali u šetnji Podstranom. 

12:30 Prisjetite se kako je završio posljednji derbi na Poljudu. Razbijanjem Hajduka. 

11:30 Jake policije snage u centru Splita. Naš reporteri javljaju da za sada nije bilo potrebe za intervencijama. Donosimo i važna upozorenja policije za sve koji idu na današnji derbi.  

10:30 Hajduk su uoči utakmice pokosili kartoni i ozljede. Nakon Jeffersona, Futacsa i Hamze, Hajduk je ostao i bez Lovre Kalinića, dan prije derbija. Na popisu nema ni ozlijeđenog Memolle. Hajdukovu treneru Joanu Carrillu bilo je lakše izrecitirati imena igrača na koje može računati. Hajduk su pokosile ozljede i kartoni, no Carrillo kaže da je momčad uigrana. 

09:30 Pogledajte idealnu momčad derbija koju su iskombinirali čitatelji IndexaPOTPUNO NEOČEKIVANI SASTAV ZA DERBI Iskombiniraj idealnu momčad Dinama i Hajduka! 

 

09:15 Bugarin Ivajlo Petev u jednoj rečenici je rekao sve o važnosti današnje utakmice za modru momčad: U Dinamu se živi za pobjedu nad Hajdukom

09:10 Trener Hajduka tvrdi da je njegova momčad, iako desetkovana, spremna za derbi. "Ovo su utakmice u kojima nema nepoznanica. Pobijedit će onaj tko bude pametniji u obrani i napadu. Krasi nas dobra atmosfera, ovo je utakmica za koju ne treba posebna motivacija. No treba kontrolirati emocije", rekao je Carrillo i poručio da u kadru ima igrače u rangu Soudanija, Fernandesa i Ćorića.

"Svi pričaju o njima, a Hajduk ima sličan rang. No nije Futacs dobio utakmicu u Vinkovcima. Dinamo neće pobijediti ako samo tri igrača budu dobra." 

09:00 Poljud će biti krcat, Splićani se od jutra nabrijavaju za susret, a na splitskoj Rivi gužva je pred kućicama za učlanjenje u klub. Na utakmicu dolazi i više od 500 Bad Blue Boysa. 

08:00 Sve što trebate znati o derbiju koji Dinamo ne smije izgubiti i što Petevu i Carrillu treba za pozitivan rezultat, objasnili su Indexovi komentatori u derbi analizi. 

Nakon dugo vremena obje ekipe pod vodstvom su trenera koji još nije imao vremena ni pokazati viziju ekipe i kadar po svom guštu. Posebno se to odnosi na Hajdukova stratega koji je tek odradio jednu utakmicu, a sutra ga očekuje najteži susret sezone bez barem četvorice prvotimaca. Dinamo i dalje pokazuje velike probleme u navikavanju na razliku između europskih i domaćih susreta i dijametralno suprotnih početnih pristupa. Nikad se u ovoj seriji osvojenih prvenstava Dinamo nije toliko mučio stvoriti smislenu šansu i nije nimalo čudno što je bugarski stručnjak prvu fazu svojeg rada posvetio kompaktnosti 4-4-2 bloka koji najviše stvara iz provociranja suparničkih grešaka. Više od toga je, prije proljeća, teško očekivati. Puno problema, pitanja, polemika i tenzija, a jako malo konkretnih odgovora.

07:00 Podsjetnik oko sastava:  bugarski strateg Petev u posljednjih nekoliko utakmica priliku u sredini terena dao je mladim nadama zagrebačke momčadi Nikolu Mori, Ameru Gojaku i Bojanu Kneževiću. Kako su njihovi nastupi ocijenjeni vrlo pozitivno, a navijači su bili oduševljeni njihovim htijenjem i požrtvovnošću, ističući kakvo se takvo što ne može vidjeti kod skupo plaćenih stranaca, očekuje se kako bi barem dvojica od njih mogla ući u udarnu momčad.

Na mjestu desnog beka, ispred indisponiranog Slovenca Stojanovića, Petev gura domaćeg momka Marija Šituma.

Što se tiče Hajduka, Španjolac ima velikih problema u sastavljanju veznog reda. Kako ne može računati na donedavno stožerne igrače Barryja i Jeffersona, očekuje se da će priliku dobiti osporavani Grk Gentsoglu te mladi zagrebački veznjak Toma Bašić. Njih dvojica bi uz Zvonimira Kožulja trebali predstavljati srce Hajdukove momčadi za derbi. U ofenzivi bi pak sve trebalo ostati na starome. Vlašić na jednom krilu, Erceg na drugom, dok bi prvi napadač trebao biti Ahmed Said. Jedina dobra vijest za Splićane je ta da je Ohandza odradio posljednje treninge i da bi trebao biti spreman za nastup, barem za posljednjih pola sata.

Pročitajte više