Ovo su sportske naslovnice koje su "razvalile" u 2017. godini

Foto: Index

TRENERSKA križaljka u Londonu, ljetni Juventusovi transferi ili megapriče poput Realova osvajanja Lige prvaka te ispadanja Italije sa SP-a bili su inspiracija vodećim svjetskim sportskim medijima za fantastične naslovnice koje smo u 2017. imali prilike vidjeti.

Godinu koja je iza nas pamtit ćemo, između ostalog, po Barcinom čudesnom razbijanju PSG-a 6:1,  Realovu 12. naslovu prvaka Europe, trijumfu Slovenije na Eurobasketu i skandalu u Beogradu, gdje su Hrvati pretučeni na derbiju Partizana i Zvezde.

Ti i brojni drugi događaji bili su inspiracija Gazzetti dello Sport, Marci i drugim svjetskim medijima čije najbolje naslovnice donosimo u ovom kratkom pregledu.

Godina je počela spektakularnim Superbowlom, najboljim u povijesti u kojem su New England Patriotsi okrenuli vodstvo Atlanta Falconsa 28:3 i u neviđenoj završnici u produžetku slavili 34:28. Bio je to rekordni peti naslov za Toma Bradyja, čime je quarterback Patriotsa ušao u povijest kao jedini s pet prstenova.

Baš tako, "Lord of the rings" (Gospodar prstenova) prozvao ga je lokalni list The Ronaoke Times, čija naslovnica je obišla svijet nakon povijesne pobjede Patriotsa.

A povijesna je bila i ona na Nou Campu 8. ožujka, u osmini finala Lige prvaka. Nakon što ih je PSG u prvoj utakmici na Parku prinčeva pregazio 4:0, svi su već opisali Barcelonu, pisali joj osmrtnice i proglašavali kraj jedne ere.

To kao da je dodatno razljutilo Messija, Neymara i društvo koji su, doduše uz golemu pomoć sudaca, u jednoj od najnevjerojatnijih utakmica u povijesti Lige prvaka slavili 6:1, iako je u 91. minuti rezultat bio 4:1.

I dok su španjolski mediji očekivano likovali, francuski kao ni igrači PSG-a nisu uopće shvatili što ih je snašlo. Tako je "L'Equipe" izašao s golemim naslovom "Neopisivo" i fotografijom utučenog Cavanija dok u pozadini igrači Barcelone slave.

Tih dana briljirala je i Gazzetta dello Sport s tekstom o talijanskim trenerima u Premiershipu. Koristeći "London Calling", naziv kultnog albuma legendarne britanske grupe The Clash, Gazzetta je Spallettija, Contea i Allegrija montirala na tijela članova The Clasha te istim fontom kao na coveru albuma pozvala na "talijanski rock" u kraljičinoj prijestolnici.

Gazzetta i španjolska Marca prednjačili su u najboljim idejama godine, a Španjolci su, baš kao i Real, oduševili nakon pobjede Ronalda i društva 3:0 u polufinalu Lige prvaka.

"Poglavica" Ronaldo je, nakon što je zabio hat-trick Bayernu u četvrtfinalu i Atleticu utrpao tri komada, a Marca je izašla s njegovom nasmijanom facom i naslovom "Bik koji sjedi", aludirajući tako na Ronaldov status vođe u Realovoj svlačionici.

Par tjedana kasnije došlo je i to veliko finale, u kojem su oni neutralni gledatelji navijali za Juventus i Gigija Buffona. Velikom talijanskom golmanu samo je Liga prvaka nedostajala u prebogatoj karijeri. Oni malo manje neutralni, poput Barcelonina lista Sport otvoreno su pokazali za koga navijaju u finalu.

Iako je riječ o španjolskom listu, Sport je objavio golemi naslov "Forza, Juve" koji su u tekstu zakamuflirali u teoriju da je vrijeme da i Juventus ponovno osvoji Ligu prvaka.

Jedino po čemu će Juve i njegovi navijači pamtiti finale u Cardiffu su prekrasne Mandžukićeve škarice za 1:1 koje na kraju ništa nisu značile. Real je slavio rutinski 4:1 te osvojio nedostižni 12. naslov europskog prvaka.

Tu su na svoje došli Realovi mediji koji su na naslovnicama raspalili trijumf Zidaneove momčadi. As je izašao s horizontalnom naslovnicom i fotografijom slavljeničke momčadi. Marca je objavila Modrića i društvo s trofejem i naslovom "Gospodari svemira", kako se zove i legendarni crtani film iz osamdesetih godina, "Masters of the universe".

Talijani su tugovali, osobito Gazzetta dello Sport koja je objavila fotografiju Giorgija Chiellinija kako vadi loptu iz mreže i naslov "Kakav raspad".

U međuvremenu je karijeru završio i Francesco Totti. Živa legenda rimskog, talijanskog i svjetskog nogometa emotivno se oprostila od Rome, svoje najveće životne ljubavi u kojoj je proveo cijelu karijeru.

S Tottijem su plakali svi oni koji su uz njega odrastali. Plakali su bivši i sadašnji suigrači, a čak su mu počast transparentom odali i navijači Lazija, smrtnog Romina rivala. Neki mediji, poput rimskog lista Il Tempo (Vrijeme) otišli su toliko daleko da su promijenili i naziv novina za taj povod. Tako se Il Tempo tog 28. svibnja zvao Il Tempo di Totti (Tottijevo vrijeme) s naslovom "Srce ovog grada".

Osim Neymarova transfera u PSG, ljeto su obilježili Slovenci i njihova fenomenalna košarkaška reprezentacija koja je oduševila i Europu i svijet na Eurobasketu. Dončić, Dragič i društvo pregazili su Španjolce u polufinalu 20 razlike, a jedina utjeha Marci bila je činjenica da je Dončić Realov igrač.

"Dončić nam je ukrao krunu", vrištalo je s naslovnice ispod slike slovenskog genijalca. Slovenija je za povijesni trijumf u finalu sredila Srbiju 93:85, a cijela zemlja danima nije spavala i trijeznila se.

Takvo je ozračje bilo i u slovenskim medijima, a izdvojili smo naslovnicu Večeri na kojoj su se razdragani Slovenci grlili na parketu.

Skupina smrti Lige prvaka koja je počela na jesen, bila je ona s Borussijom, Realom, Tottenhamom i APOEL-om. Nitko nije mogao ni sanjati da će Borussia koja je u to vrijeme harala Bundesligom, na kraju priče imati samo dva boda. Tako je pomalo i iznenadila uvjerljiva pobjeda Tottenhama protiv Nijemaca 3:1 pa istim rezultatom slavlje Reala u 2. kolu u Dortmundu.

"Kako se kaže zvijer na njemačkom?" pisalo je na Marcinoj naslovnici s fotografijom dvostrukog strijelca Cristiana Ronalda. No brzo se Realov trijumf zaboravio mjesec dana kasnije, kad su branitelji naslova istim rezultatom na Wembleyu stradali protiv raspucanog Tottenhama.

"Palite sve alarme", bio je naslov nakon debakla kad je već postalo jasno da je Real u ozbiljnoj krizi iz koje tek ovih dana polako izlazi.

U listopadu i studenom smo, osim dramatičnog puta Hrvatske na Svjetsko prvenstvo, s golemim zanimanjem pratili i ostale kvalifikacije za SP. Svega je tu bilo. Od ispadanja SAD-a u najlakšim kvalifikacijama na planetu, do neviđenog raspada Čileanaca u zadnjim kolima južnoameričkih kvalifikacija.

Ipak, najveća priča bila je Italija. Prvi put nakon 1958. godine na Svjetskom prvenstvu nećemo gledati Azzurre koje su u dodatnim kvalifikacijama izbacili Šveđani.

Malo je reći da Talijani nisu baš najbolje prihvatili povijesni debakl svoje reprezentacije. Buffon se ispričavao naciji, izbornik Ventura se izmotavao, a Corriere dello Sport nije želio to slušati.

"Sve ih potjerajte!" razvalili su naslov preko cijele naslovnice s fotografijom utučenih talijanskih reprezentativaca.

A da godinu obilježe i navijački neredi potrudili su se srpski huligani "pojačani" družinom iz Splita. U neredima čiji detalji se još istražuju, na utakmici Partizana i Crvene Zvezde, pretučeni su i do gola skinuti huligani iz Splita koji su navodno bili unajmljeni u borbi za prevlast na tribini Partizanovih navijača.

Srpski mediji danima se bave tim incidentima, a optužuju sve. Od zapadnih obavještajnih službi do špijuna u vlastitim redovima. Ne ponovilo se...

Pročitajte više