Od Marakane do Maracane: Rambo se oprašta uz Ronaldinha, Robija i film o svojoj karijeri



KRAJ velike karijere Dejan "Rambo" Petković obilježit će i jednako velikom proslavom. Od Marakane do Maracane Petković je zabijao golove i osvajao trofeje, a zbog karijere koju je izgradio nastupajući za brazilske klubove, mnogi ga stručnjaci smatraju jednim od najvećih igrača svih vremena.

Brazilski Flamengo sa svojom najvećom zvijezdom Ronaldinhom gostovat će 9. kolovoza u Beogradu gdje će odigrati dvoboj protiv Crvene zvezde koju vodi hrvatski trener Robert Prosinečki. Flamengo na Marakanu stiže na oproštaj Dejana "Ramba" Petkovića (38), srpskog veznjaka koji je ostavio veliki trag u brazilskom nogometu.

O Rambu je snimljen i dokumentarni film koji će premijeru doživjeti ovih dana u Srbiji, a redatelj Darko Bajić naslovio ga je "O Gringo".

Petkovićeva karijera tekla je suprotno od najvećih južnoameričkih nogometaša. Umjesto da karijeru gradi u Europi, Rambo se otisnuo u Brazil gdje je ostavio velik trag, što je nevjerojatan uspjeh u zemlji koja je odgojila velikane poput Pelea, Zica, Ronalda, Ronaldinha...

Njegovo ime skandirale su tribine Bernabeua, ali Capello nije volio Jugoslavene

Nakon početaka u Radničkom i tri godine igranja u Crvenoj Zvezdi prešao je u Real Madrid, ali u dvije godine skupio je vrlo malu minutažu te je odlazio na posudbe u Sevillu i Racing.


U intervjuu za srpski Blic Rambo je jednom zgodom priznao kako za neuspjeh u Real Madridu krivi Fabia Capella. Talijanski trener poznat je po tome što ne voli igrače s prostora Jugoslavije i, kako je ispričao Petković, nije ga želio stavljati u igru iako su njegovo ime skandirale tribine Bernabeua.

Njegov prvi susret s brazilskim nogometom bio je u dresu Vitorije za koju je nastupa od 1997. do 1999. godine gdje je predstavljen zajedno s legendarnim Bebetom. Nakon kraće epizode u Veneziji, vratio se u Južnu Ameriku u Flamengo. Nakon toga igrao je za Vasco da Gamu, Shanghai, Al-Ittihad, Fluminense, Goias, Santos i Atletico Mineiro.


Svjetski rekorder po broju golova iz kornera

U Flamengo se vratio 2009. sa 36 godina i svojim golovima pomogao je osvojiti šesti naslov prvaka Brazila, a svoj prvi. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica i zabio jedan gol.

Brazilci ga smatraju najboljim stranim igračem koji je ikada igrao u njihovoj ligi, a najveći aduti bili su mu slobodni udarci i korneri iz kojih je tijekom karijere zabio čak osam golova po čemu je svjetski rekorder. Jedini je stranac uz Euzebija i Beckenbauera u nogometnoj Kući slavnih u Brazilu. U posljednje je vrijeme govorio kako namjerava u Brazilu ostati i nakon završetka igračke karijere gdje bi nastavio obavljati neku funkciju u sportu, a posebno se veseli Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Pročitajte više