Od Stanića do Mandžukića. Izaberite najemotivniji gol Hrvatske na SP-ima

Foto: Screenshot

HRVATSKA reprezentacija danas u Kataru započinje svoje šesto Svjetsko prvenstvo. Suparnik na otvaranju joj je Maroko, a u skupini je još s reprezentacijama Kanade i Belgije. Povijest govori da je Hrvatska kad je pobijedila u prvoj utakmici, onda i osvojila medalju na turniru, kao što je to bilo 1998. u Francuskoj (bronca) i prije četiri godine u Rusiji (srebro).

Dosad je Hrvatska na svjetskim prvenstvima odigrala 23 utakmice s učinkom od 11 pobjeda, četiri remija i osam poraza. Postigla je u njima 35 i primila 26 golova. Izabrati najljepši ili najvažniji spada u sferu subjektivnog dojma, no svakako postoje oni koji su izmamljivali uzdahe zbog svoje ljepote ili bacali navijače u stanje transa zbog svoje važnosti. Ovo su neki od njih.

Mario Stanić protiv Jamajke, Francuska 1998.

Prvi gol ikad na utakmicama svjetskih prvenstava za Hrvatsku. Premijerni nastup na svjetskim prvenstvima Hrvatska je imala 14. lipnja 1998. u Lensu pobijedivši Jamajku 3:1. Hrvatska je povela u 27. minuti. Nakon kornera Igor Štimac je pogodio gredu, a Mario Stanić spretno s tri metra odbijenu je loptu pospremio u mrežu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ STANIĆEV GOL JAMAJCI

Robert Jarni protiv Njemačke, Francuska 1998.

Te noći i ranog jutra sve ulice i trgovi, sela i gradovi u zemlji bili su u euforiji i činilo se da je Hrvatska sigurno svjetski prvak. Ta pobjeda u četvrtfinalu SP-a 3:0 postala je mit, a otvorena je golom Roberta Jarnija čija je ljevica u stilu Roberta Carlosa zatresla mrežu Andreasa Köpkea.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ JARNIJEV GOL NJEMAČKOJ

Darijo Srna protiv Australije, Njemačka 2006.

Jedini gol bivšeg kapetana reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Srna je zabio golčinu iz slobodnog udarca s nekih 25 metara u gornji desni kut Željka Kalca. Bilo je to za 1:0 u susretu koji je završio 2:2. Hrvatska se od ovog SP-a oprostila nakon faze po skupinama. Igrala je još protiv Brazila i Japana.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SRNIN GOL AUSTRALIJI

Ante Rebić protiv Argentine, Rusija 2018.

Jedan od najljepših golova za Hrvatsku, Rebić je postigao u 53. minuti utakmice 2. kola faze po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Rebić je u 53. minuti iskoristio veliku pogrešku argentinskog golmana Caballera i na njegovo dodavanje rukom iz voleja pogodio pod gredu za vodstvo 1:0. Rebiću je to bio prvi gol za Hrvatsku u službenim utakmicama, a drugi u karijeri.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ REBIĆEV GOL ARGENTINI

Luka Modrić protiv Argentine, Rusija 2018.

Ista utakmica, nova majstorija. Igrala se 80. minuta kad je Luka Modrić najprije vagao i ljuljao Otamendija, a onda fantastičnim udarcem s nekih 22-23 metra zakucao u mrežu, uz lijevu vratnicu Caballera.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ MODRIĆEV GOL ARGENTINI

Mario Mandžukić protiv Engleske, Rusija 2018.

Utakmica koja je Hrvatskoj donijela finale Svjetskog prvenstva. Iako je zabijao ljepše golove u karijeri, ovaj koji je zabio Engleskoj u 109. minuti mora biti jedan od najvažnijih u karijeri Marija Mandžukića. Hrvatska je pobjedom 2:1, izborenom preokretom golovima Ivana Perišića i Mandžukića, izborila finale u Rusiji i osigurala srebrnu svjetsku medalju, najveći uspjeh u svojoj povijesti.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ MANDŽUKIĆEV GOL ENGLESKOJ

Pročitajte više